Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '07

 
Kategori
Konut Kredileri
 

Ne zaman konut almalı?

Ne zaman konut almalı?
 

Konut piyasası hacim itibariyle dünyanın en büyük piyasalarından biri ve bu nedenle de pek bilinmese de piyasanın kendi içinde bir işleyişi var. Her yıl piyasada milyarlarca lira el değiştiriyor. Aynı borsa gibi sektörün zirve yaptığı ya da tabana vurduğu dönemleri sıkça görüyoruz. Peki bu piyasayı en fazla ne etkiliyor, tetikliyor ya da havasını indiriyor? Bu soruyla bağlantılı olarak ise 'Ne zaman konut almalı?' sorusu tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Bunun birçok nedenleri olmakla birlikte konutta fiyatları öncelikle arz talep dengesi belirliyor. Normal bir vatandaş bu dengeyi nasıl algılayacak? Talebin, düşük ya da arzın yüksekliğini neye göre ölçeceğiz? Şimdiye kadar basında çıkan açıklamaların dışında tüketicilerin sektörün nabzını tutmaları çok kolay değildi. Ama şimdi elimizde çok önemli bir veri var ve bunu rahatlıkla takip edebiliriz. Konut kredisi faiz oranları... Alım gücü ve gelirin düşük olduğu düşünüldüğünde son yıllarda kredi ile konut alımında önemli bir artış var. Daha önceki yıllarda çok düşük seviyede olan konut kredisi kullanımı 16 milyar dolar seviyesine ulaştı ve gelecekte bunun daha da artması bekleniyor.

Konuta talepte en önemli göstergenin geçen yıl mayıs ayında yaşanan dalgalanmada kredi faizlerinin artması ile konut alımlarının bıçak gibi kesilmesi olduğunu biliyoruz. Yani kredi faizlerinin yüksek olduğu bir dönemde konuta çok fazla talep gelmiyor ve piyasa durgun bir seyir izliyor. Bu da aslında bir fırsat yaratıyor. Son dönemlerde kredi faizleri düşüş trendi gösterse de alım gücü düşünüldüğünde halen çok sayıda kişi bu kredilerden faydalanamıyor. Ancak faiz oranlarının düşmesi ile talepte bir canlanma beklenirken bu durumda da konut fiyatlarının artması gündeme geliyor.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise faizin yüksek konut fiyatının düşük mü, yoksa faizin düşük konut fiyatının yüksek mi olduğu dönemde konut almak? Düşük faizli konut kredisi kullanmak her zaman daha avantajlıdır. Yüksek faizde konutun fiyatı daha ucuz olsa bile ödenecek taksitler ve anapara çok fazla artıyor. Bu nedenle konutta kredi faizlerinin düşmesini beklemek daha mantıklı gibi görünüyor. Çok bilinçli bir davranış olmasa bile bunun böyle olduğunu beklemede olan insanların sayısının fazlalığından görebiliriz. zaten herkesin gözü kulağı kredilerde faiz oranlarının düşmesini bekliyor.

Peki şu dönemde ne yapılmalı? Mortgage'ın yeni yasalaşması, faiz oranlarının halen yüksek seviyede bulunması ve gelecek iki seçim 'bekle gör' politikasını mantıklı gösterse bile konut almak karlı olabilir. Ama nasıl alınırsa? Şu dönemde peşin para ile ya da konutun fiyatının büyük bir bölümünü ödeyerek alım yapmak akıllıca olabilir. İhtiyacı olan ve elinde parası bulunanların fiyatların durgun olduğu şu dönemde konut almasını önerebilirim. Çünkü çok büyük bir terslik olmazsa gelecekte kredi faizleri düşecek ve fiyatlar yükselecek.

 
Toplam blog
: 20
: 1118
Kayıt tarihi
: 26.02.07
 
 

30 yaşındayım ve emlak.milliyet.com.tr'de editörlük yapıyorum. Emlak sektöründe ne olup bittiği ile ..