Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '14

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Neden "Galla Pazarı" denmiş?

Neden "Galla Pazarı" denmiş?
 

          Sözlüğü açtık baktık, “Galla Bazarı” nın tarifi şöyle: Galla, “karılar” manasında söylenmiştir. Bir de kadınların kurduğu pazar manasındaymış. Hele bir de şu var ki, balından yenmez. Bu da ekşi sözlükten: Neymiş efendim, eski zamanlarda köylerden pazarda satış yapmaya gelen kadınlar yanlarında kızlarını da getirirlermiş. Şehrin delikanlıları da bu kızlarla pazarda kesişirler, birbirlerini sevmeye başlarlarmış. tabii o zaman art niyet de yokmuş şimdiki kadar. Adı üzerinde, “ekşi” sözlük, ekşi ekşi böyle yanıtlıyor.

          ESKİDEN DAHA ZORDU :Bir kere eskiden yol yoktu. Vasıta yoktu. Küfesi sırtında, eşeği arkasında, köyünden  pazara gelen pazarcı, dönüşte geceye kalmamak için, oralarda bir yerde ev tutardı.  Orada kalır ve köyüne sabah dönerdi.

TÜKETİCİ GÜZELİ  SEÇİLEN ÖZGE HAMARAT' IN BİR BAŞKA POZU

          Biz de, pazarcılara: “Artık konforlu oldunuz” dedim de “ şükür” dediler ve  “analarımız, bacılarımız çok zahmet çekmişler çok” diye de yakındılar.

          NEDEN  GALLA BAZARI? Pazaryerindeyiz. Bir şey alacağımızdan değil, dolaşıyoruz. “Neden Galla Bazarı” denmiş? Satıcı ve halk, bu işin bilincinde mi diye dolanıyoruz..

         Kadınlar pazarı, söylene söylene, “Galla’ya” dönüşmüş. Eyup ismi söylene söylene “ip” olduğu gibi. Pazarları biliriz. O da yıpranmış  söylene söylene. “Bazar” olmuş. Mesele bu.

         Sorduk rastgele. “Neden galla  bazarı? Diye. Cevapları bilemedi pazarcı kadınları.  Kimi, “ne bilen ben. Öle diyala” dedi. Kimi  makinemizi gösterip: “ Elindeki yamru yumruya mı gaydediyon dediklerimizi” diye çıkıştı ve, kimi “hepiciğimiz gadun olduğumuz için, erkekler kayfelerde yan gelip yattuğu için böyle diyala” dedi. Birisi de “Biz bilemeyoz sen deyve bakay” diye bizi dürttü.

         200 YILLIK MAZİSİ VAR BURANIN. Taze ürünler, katkısız. Doğal gübre ile yetişiyor. Halk, manavlardan ziyade buraları tercih ediyor. Pazarlık imkanı mevcut. Salı günlerinden ayrı Cuma da kuruluyor pazar ama, hafif geçiyor.

         PARA ÜSSTÜNÜ  HESAP EDEMEYEN VAR: Kabınız yok. Bir bakraç yoğurt alacaksınız. Satıcı, peşinize düşüp, peşiniz sıra bakracı evinizde boşaltama imkanı veriyor. İnsani ve göz yaşartıcı tablolar sıkışıyor araya.

HASİBE TAŞ, KÖYLÜ GÜZELİ SEÇİLDİ. SOL BAŞTAKİ DE ANNESİ OKUYOR YÜKSEK TAHSİL YAPIYOR KÖKENLERİ BARTININ BİR KÖYÜ

 

          Bazıları parayı tanımıyor. Yanındakine bu kaç para diye soruyor. Bazıları da  avucundaki  müşteri parasını gösterip, geriye kaç para vereceğini bir diğer pazarcıdan soranı bile oluyor.

          GÜZELLERİ ARADIK: Biz hala Pazar dolaşıyoruz. Satıcı güzeli ile pazarcı güzeli ve de köylü güzeli seçeceğiz. Arada bir sorular soruyorum. Yarım yamalak cevaplar alıyorum.  Sair günler, bu yer, otopark olarak kullanılıyormuş.

Pazaryeri kaldırılacak dendi ama, belediyenin gücünün buraya erişemeyeceği anlaşıldığından beri pazarcının içi rahat. Onlar, yıllar yılı daha burada pazarcılık yapacak..

          BİZİM ADAMLAR SERFOŞ, GUMARCI :Neviz Uzunöt bir pazarcı. Anlatıyor: “ Bizde erkekler çalışmaz. Kahvede oyun oynarlar. Hele burada olup müşteri beklemesi onlar için  çok can sıkıcı şey. Bizim erkekler sıkıntıya gelmez. Tarladan birlikte toplar, yıkar, keser balya yaparız. Ben taşırım, kadın başımla ben yayılırım.  Parayı da eve sarf ederim. Üst baş alırım. Kocaya da kumar parası veririm. İşte böyle geçinip gidiyoruz.”

          BUNLA, SÖZ DİNLEMEYELA:Ayfer Aykaç da diyor ki “ 17 yıldır bazara gelip gidiyom. Erkekler içkici, serfoş, kumarcı. Bu iş bize galdı. Başlarını galdırıp da  bize bakan yok. Laf sölesen de dinlemeyela” diye yakınıyor.

          ADET YERİNİ BULSUN DEDİKElimizi çabuk tuttuk. Üniversiteli  SARIŞIN, ÖRGÜ SAÇLI Özge Hamarat’ı Tüketici güzeli seçtik. Asiye Kaçmazı da Bazarcı güzeli, Hasibe Taştan’ı da köylü güzeli seçtik.

.

 

ASİYE KAÇMAZ, "PAZARCI GÜZELİ"

. SEÇİLDİĞİNİ DUYUNCA, TEPKİSİNİ BÖYLE GÖSTERDİ.

 

ÖZGE HAMARAT, "TÜKETİCİ GÜZELİ" SEÇİLDİ

DUMANI HAVAYA SAVRULAN ODUN SOBASI KURMUŞ PAZARCI. GÜNLERİNİ DE BURADA KABUL EDİYOR VE PASTA ÇÖREK ÇAY DEDİKODU YAPIP, PAZARIN KEYFİNİ ÇIKARIYORLAR.

KİMİİSİ RESİM ÇEKİLİRKEN KAÇTI. KİMİ POZ VERDİ. O KAÇANALAR, RESİM SEVMEZMİŞ.

ÜRÜNLER HER DAİM TAZE VE SAĞLIKLI. DOĞAL YANİ. KATKISIZ. RAHBET ONUN İÇİN FAZLA..

OYALI YAZMALARI İLE PAZARYERİ, BİR RENK CÜMBÜŞÜ HALİNE GELMİŞ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..