Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Neden (son)?

60 milyar dolar kasamızda diye caka satan hükümet ve MB bizlere hiç bunun maliyeti nedir diye söylemedi. Hatta anlı şanlı iktisatçılarımız da söylemedi. MB döviz biriktirdikçe piyasada ki net para arzı arttı. Yani Nisan- Mayıs 2006 aylarındaki enflasyon patlaması ve önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olan enflasyon artışı için her şey hazırlandı.

Şimdi de bağımsız olduğunu iddia ettiğimiz MB faizleri arttırıyor, bu arttırımında enflasyonu kontrol etmek açısından yaptığını beyan ediyor. Yine kuru baskılıyor. Ha bu arada hani dalgalı kur uyguluyorduk, piyasa kuru kendi belirleyecekti? Şimdi sizlere bir komlo teorisi üreteyim. Sakın ülkeden çıkan sıcak para bu yükseltilen faizlerle geri dönüp bir vurgun daha vurmak niyetinde olmasın? Bu arada MB yine döviz rezervlerini yükseltip vurgundan sonraki çıkışta adamların parasını garantiye almasın?

Bakınız bir kez daha yenileyelim. Sıcak para yeniden gelse dahi bu artık sürdürülebilir bir olmayacak ve en geç 1 yıl içerisinde aynı şeyleri yeniden yaşayacağız. Üretmeden ve üretimden elde edeceğimiz gelirin bir kısmını da tasarruf etmeden bir arpa boyu bile yol alamayız.

Pekiyi ne yapmalı?

Herşeyden önce ekonomiye tam anlamıyla kayıt altına almalıyız. Bu olmadığı sürece ülkemizin kalkınması düşe kalka bu şekilde devam eder ve hep gelişmekte olan ülke oluruz. Bakınız ülkemizde 144, 000 adet Kurumlar Vergisi mükellefi var. Devletin aldığı bu verginin toplamının %85'ini 10 firma ödemekte! %95'ini ise 100 firma. Böyle bir tablo dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde var? Bu firmaların en az 20 si beğenmediğimiz KİT'lerdir!

Ekonomi kayda girdiğinde kanunsuz rekabet (dikkat haksız değil) ortamı da ortadan kalkacağından şirketler daha verimli çalışacaklar, herşeyden önemlisi emeklerinin tam karşılığını almış olacaklardır.

İhracata dayalı üretimi arttırmalıyız. Montajcı değil, üretici olmalıyız.

Teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak finansal hareketler kontrol edilmelidir. Piyasada dolaşan parayı mümkün olduğu kadar kısıp, tüm hareketlerin sayısal olarak yapılmasını sağlamalı ve vergilendirmeye bunun üzerinden yapmalıyız.

Vergiyi olabildiğince azaltıp özellikle emek üzerindeki şirketlerin rahat hareket etmelerini sağlamalıyız.

Ayrıca, faizleri düşürüp kuru da dalgalanmaya bırakmalıyız. Bunu zaten ABD dahil tüm batılı ülkeler ekonomik krizlerde yapıyorlar.

Evet doğrudur tasarruflarımız yeterli değil hatta eksik, ama ben 70 milyonluk bir ülkenin öyle bir anda batmayacağını düşünüyorum. Hem bunları yapsak bugün yaptıklarımızdan daha mı saçma olur?

Son 7 yazımda ekonomimiz hakkında genel bir yorum yapmaya çalıştım. Umarım sizleri sıkmadım ve karamsarlığa süreklemedim. Ama artık hepimizin bu ülkenin kaderi ile ilgili konularda FB-GS-BJK muhabbetine ayırdığımız zamandan daha fazla zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Ülkemiz bu duruma düştü ise birazda kabahat bu ülkenin yetişmiş aydın insanlarında... Bu konular ile ilgilenilmezse ve hiçbirimiz elimizi de taşın altına koymaz ve sadece seçimden seçime görevimizi yaptığımızı düşünürsek, son 50 yıldır yaşadıklarımızın daha da kötüsünü yaşama olasılığı her geçen gün artar!!!

Unutmayın sizden sonra bu ülkede çocularınız yaşayacak. Onların geleceğinden emin misiniz?

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..