Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Neden Adalet Sarayı?

Neden Adalet Sarayı?
 

NE ANLADIN?


Neden Adalet Park veya Adalet Sepeti değil? Mesela 7/24 Adalet nasıl? Popüler yoz kültürümüzü düşünürsek Adaletto veya Adaletium da olabilir pekala. Burada simit mi satıyorlar? Kim verdi bu ismi?

Dünya’nın en büyüğü imiş, peki işlevi? Büyüklük niteliği TBMM’de ki gibi mi? Yoksa niceliği betonda mı gizli? Yapılarının büyüklüğü ile övünen toplumlar ayrı bir trajikomik durum; örneğin Ortaçağ Avrupası devasa kiliseleri, Nazi Almanyası’nda ki milyon kişilik meydanlar, çölün ortasındaki yüzlerce metrelik gökdelenler, Roma döneminde ki Kolozyum gibi… İnsan gerçekten hayret ediyor. Toplumları etkilemenin yolu “Dünya’nın En Büyük Şeyi” ni inşa etmekten geçmiş ve geçiyor.

“Anlamadım Babacığım” mı?

Şair burada şunu demek istiyor; büyük olan millettir, büyük olan adalet duygusudur.

İlköğretimde 8 yıl sadece bu duyguyu aşılasak bile kafi, matematiği sonra da öğretiriz.

Hukuk her zaman adil midir? Değildir. Bugün sorunumuz adaletin varlığında değil, hukukun yokluğundadır. “Bu ülkede adalet kalmadı” sözü safsatadır, “Bu ülkede hukuk kalmadı” doğrusudur. Çünkü henüz adaletin nasıl tecelli ettiği bölüme geçemedik.

İnsanlık, medeniyyet gelişiminde (çift y’yi okurken kulaklarınız çınlasın)  hukukun üstünlüğü (hugug diye söylendiği çokca gözlenmiştir) ve bağımsızlığı diye bir ilke geliştirmiş, üstte olmayı sevenlerin döneminde sadece like etmişler, bağımsızlık kelimesi ise bu topraklara epeydir uğramaz olmuş.

Uzun lafın kısası; savcı “delirse de” hukukun üstünlüğü ilkesinden ödün vermeden kanunlar ve nizamlar uygulanmalıdır, kolluk kuvvetinin emirleri yerine getirmemesi söz konusu olamaz. Sistemde ki insanların ahlaki değerleri ile hukuk üstünlüğü prensibi çarpıştırılamaz. Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen yapıların inşaatına devam edilmez (AOÇ’nde ki Başbakanlık konutu gibi), daha büyük felaket “bu kadar inşaat yapılmış, şimdi yazık bu milli servet çöpe mi gitsin?” düşüncesidir. O yapılar yıkılarak, tazminatları mahkemeye rağmen yürütmeye devam edenlere ödettirilmelidir. Hukukun üstünlüğü bunu emreder. Toplumda adalet duygusu ve hukukun üstünlüğü ilkesi “ay ne olcak canım” larla sağlanamaz. “Yapanın yanına kar kalır” algısı toplumumuzu ahlaken çökerten dahili düşmanlarımızdan birisidir.

Ben en çok Adalet Sepeti’ni beğendim.

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..