Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '09

 
Kategori
Seçim
 

Neden aday ol(a)madım!

Neden aday ol(a)madım!
 

Yukarıdaki başlık, Mimarlar Odası'nın üç dört dönem Genel Başkanlığını yapmış, Mimar ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekinci'ye aittir. DSP yönetimi kendisine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı önermiş, kendisi "cumhuriyet devrimlerine ve temel ilkelerine öz'de bağlı partilerin ortak adaylığıyla kollarını sıvayabileceğini" söylemiş ve Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ÇED köşesinde hikayeyi anlatmıştı.

Yaşamış olduğum benzer bir hikayeyi anlatıyorum. Seyitgazi ilçesi ile ilgili 2004 yerel ve 2007 milletvekili seçim sonuçlarını baz alarak bir rapor hazırlamış ve CHP-DSP-DP'nin ortak aday çıkarabildiği takdirde bütün seçimleri (belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclis üyeliği) kazanabileceğini, görüşme konusunda yetkilendirilmemi, şahsıma yönelik olarak da, Eskişehir Büyükşehir metropol ilçelerinden birinden, belediye veya il genel meclisi adayı gösterilmemi, resmi başvurusuz olarak DSP Genel Merkezinden talep etmiştim!

DSP Genel Başkanı Zeki SEZER'İN baş danışmanı olan arkadaşım Prof. Dr. Mehmet TOMANBAY ile DSP Genel Başkan Yardımcısının odasında üçlü görüşme yaparken, 2 dönem DSP Eskişehir Milletvekilliği yapmış olan, hemşerim Y.Ziraat Mühendisi Necati ALBAY odaya tesadüfen girmiş, kısa bir sohbetten sonra, Seyitgazi Belediye Başkan Adayı olarak odadan dışarı çıkmıştım!

DSP İlçe Başkanı ile telefon görüşmemde, kendisi "biz adayı belirledik ve çalışmaya başladık, keşke daha önce haberimiz olsaydı ağabey" şeklinde konuşması üzerine...

Ben de kendisine, adayları genel merkezin belirleyeceği, henüz herkesin aday adayı olduğunu, aday olarak belirlenen kişinin, AKP'den Belediye Başkan Aday Adaylığı müracaatı bulunduğunu, bunun ise SPK'ya aykırılık teşkil ettiğini ifade etmiştim.

DSP İlçe Başkanı "ağabey kendisi Avukat, bu konuyu bilmez mi" demesi karşısında bilmeyebileceğini söylemiştim! Durumu öğrendikten sonra, ilçe örgütünü de karşımıza almadan, acaba önce SOL'da birlik oluşturabilir miyiz diye Necati Albay'la beraber ilçeye gittik.

Siyasetin kırsal alanda nabzını iyi tutan, DYP ve CHP'de yıllarca İlçe Başkanlığı ve Eskişehir İl Genel Meclis Üyeliği de yapmış olan, şimdi ise, CHP'den il genel meclisi aday adaylığı için müracaat eden, eski ilçe başkanı ile durumu değerlendirmiştik. (Arkadaşımızın adaylığı, Sav tarafından savsaklanmıştır!)

Toplantıda özetle; eski, tarihi ve küçük bir ilçe olan Seyitgazi'de, halkın eğitim seviyesinin yüksek olduğunu, seçimlerde, ilçe bütününde (köyleriyle birlikte) sosyal demokratların her zaman birinci veya ikinci sırada yer aldığını, ilçe merkezinde ise orta sağın ağırlık teşkil ettiğini, birlikte hareket edilirse, belediye başkanlığında şansımız bulunduğunu, belediye ve il genel meclisi için üyelikler kazanabileceğimizi, şimdi ise seçim yapılacak üç alanda da hiçbir üyemizin bulunmadığını ifade etmiştim!

Eski ilçe başkanı, "birlikte başarılı olunabileceğini, görüşlerime katılmakla birlikte, ancak aday olarak ortaya çıkanlar belli olduğu için bu konuda geç kalındığını" söylemişti.

Bunların aday adayı olduğunu, kesin adayları genel merkezlerin belirleyeceğini, birlik olunursa DSP'den aday olacağımı söylememe rağmen birlik sağlanamamıştı...

DSP Genel Merkezi, daha önce AKP'den aday adayı olan kişiyi, tek başvuru olması nedeniyle aday olarak açıklamıştı.

20 Şubat 2009 tarihinde, geçici adaylar mahallinde ilan edildikten sonra, sırasıyla, ilçe, il ve YSK'ya müracaatım üzerine; YSK, yasaya aykırı olan bu durum karşısında, 26.02.2009 tarih ve 298 sayılı kararıyla, adaylığı iptal etmiş, Seyitgazi İlçe ve Eskişehir İl Seçim Kurulu Kararlarını ortadan kaldırmış, haklılığımı oybirliği ile tescil etmiştir. YSK, Ankara'da Hakimlerin olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

DYP'den; (solun oylarını da alarak) çeyrek asır belediye başkanlığı yapmış olan, bu seçimlerde ise aday olmayan belediye reisinin kardeşinin eşi olan DSP adayının, adaylığını iptal ettirmiştim. Bu yıllardır uzak kaldığım ilçede, lehimize olan bir tür propagandaydı! İşte, şimdi aday olma zamanıydı! YSK Takvimi, yani 138 sayılı genelge işliyordu...

DSP Genel Merkezinde yetkili bir iki yönetici, adaylarını iptal ettirdiğimiz için hukukun üstünlüğüne uyan bu davranışımızdan rahatsız olmuş, ilçe yetkililerine bu konuda yazı yazıp yazmamakta tereddüt etmiş, boşalan adayların doldurulması konusunda seçime katıldıkları çevrelerde görevlendirdikleri kişiler olduğunu söylemişlerdi.

28 Şubat 2009 tarihi, iptaller nedeniyle aday bildirmelerinin son günüydü. Son gün, bu işle görevlendirilmiş olan kişiyi parti meclisi üyesi Necati ALBAY aramış, aday gösterilmem için evrakların İlçe Seçim Kurulu'na verilmesi talimatını vermişti.

"Genel merkez yazı yazmadan olmaz" dememe rağmen, İlçe Seçim Kurulu'na gittiğimde, DSP yerel yetkilileri, iptal olan adaylarının yerine, bu kez de belediye reisinin bir başka kardeşini apar topar aday göstermişlerdi! Köylü kurnazlığı ve feodal yerel çıkar ilişkileri yine ağır basmış, partinin önüne geçmişti!

İlçe Seçim Kurulu Hakimi, gösterilen adayın evrakını saat 17.00 kadar imzalamamıştı! Haklı olarak, YSK'ya başvuran şahsın müracaat edeceğini, bu konuda genel merkezin belirleyici olacağını düşünüyordu!

DSP Genel Merkezinde yetkili bir iki yöneticisi duygusal davranmayıp, isteğimiz doğrultusunda hareket etmiş olsaydı, muhtemelen belediye başkanlığı ve ortak belirlenecek olan belediye ve il genel meclisi üyelikleri kazanılmış olacaktı!

Sonuçta, hazırladığım rapordaki öngörülerim doğru çıkmış, belediye başkanlığı seçiminde partiler; AKP, DP, DSP şeklinde sıralanmış, belediye meclis üyelikleri AKP ve DP arasında paylaşılmış, il genel meclisi üyeliklerini AKP kazanmıştı. CHP altıncı sırada yer almış, CHP ve DSP yine kabul görmeyen ayrı adaylarla seçime katılmış, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerinde yine, sıfır-sıfır-sıfır sonuç almışlardı...

Foto: Seyyid Battal Gazi Külliyesi / Seyitgazi

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..