Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Neden AKP ya da değil?

Blogumda genelde AKP ile ilgili eleştirel yazılar yazmışımdır. Kimi kişiler bir partiyi ya da lideri sebepsiz yere sever ya da sevmez. Ben neden AKP’ye karşıyım diye sebepleri objektif bir şekilde sıralamak istedim. Unutmayalım ya da unutturmayalım istedim. Bence AKP’nin hataları: 

1) Özgür düşünce üzerinde baskı, kurumlara devletin müdahalesi ve dönüştürme çabası. (Örnek: Yargı, üniversite, basın vs.) Yandaşları (cemaat vs.) devlet kurumlarına yerleştirme, kendi sistemini kurma çabaları. 

2) Olumsuz gelişmeleri protesto eden öğrenci, işçi, memur ve doktorlara karşı tavırlar, müdahaleler. 

3) ÖSYM sınavlarında şaibeler, hatalı soru kitapçığı basımı, yanlış puan hesaplamaları. Ali Demir’in hatalarına rağmen istifa etmemesi. 

4) Din ve türbanı siyasete alet etme. Kendi anlayışından olmayanları iyi Müslüman ve dine saygılı olarak görmeme. 

5) Yolsuzluklar ve bunları örtme çabaları 

6) Muhalefeti belaltı siyasetle zayıflatma, bitirme çabası. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne baskın. Muhalefet belediyelerine gerekli maddi, manevi desteği vermeyerek başarılı olmalarını engelleme. 

7) İhaleleri yandaşlara fahiş fiyatla verme 

8) İşçinin, memurun maaşına yeterince zam yapmayıp, fakir halka yiyecek, kömür vs. yardımı yaparak sürekli devlete muhtaç etme 

9) Seçim sırasında çeyrek altın, buzdolabı vs. dağıtıp haksız rekabet yaratma. 

10) Seçimler sırasında ve seçmen yazarken yapılan hileler. 

11) Yandaş basın yaratma çabası. Yandaş olmayanları hapse atarak ya da vergi cezasıyla sindirme. Gazetelere muhalif köşe yazarlarını atmaları için baskı. 

12) Ergenekon’dan içeri atılan kişilerin iddianamelerinin uzun süre yazılmaması, uzun süre tutuklu kalmaları. Düzmece belgeler ya da iddialar. Hukuksuz dinlemeler. 

13) TSK’yı yıpratma, ideolojik olarak dönüştürme çabaları. 

14) Kürt açılımının bazı yönleri. Özerklik talebinde bulunacak kadar BDP’ye taviz verilmesi, PKK’nın tehditlerine esaslı cevap verilmemesi. 

15) Eski liderlerin (Ecevit, İsmet İnönü) gündeme gelmesi ve onlara saygısızlık yapılması. 

16) Arınç’ın patavatsızca sözleri 

17) Sanata ve kültüre saygısızlık ve baskı. İslami olmayan tarihi eserlere saygı ve itibar gösterilmemesi. Ertuğrul Günay’ın tavırları ve sözleri 

18) İçki yasağının genişletilmesi. (Ben içki içmiyorum ama bu konudaki baskılara karşıyım.) 

19) Sahil kentlerinde ya da diğer yerlerde AKP’ye oy vermeyen kesime saygısızlık. 

20) Referandum öncesi verilen sözlerin tutulmaması. 12 Eylülcülerin yargılanmaması. 

21) Dış politikadaki bazı hatalar. Avrupa’ya ve ABD’ye kendini anlatma çabası yerine sert çıkışlar, rest çekmeler. İsrail politikasındaki hatalar. 

22) Kadın haklarında gelişme sağlanamaması. Töre cinayetlerini, küçük yaşta evlilikleri, koca şiddetini, erkeklerin birden fazla eş almasını engelleyecek düzenlemelerin yetersiz kalması. Kadına iş hayatında ve politikada pozitif ayrımcılığın hayata geçirilememesi. Üç çocuk tavsiyesiyle kadınların iş hayatı ve sosyal hayattan uzaklaştırılması. 

23) Doğadaki ekolojik dengeye saygı göstermeden yapılan düzenlemeler. (Örnek: HES ve nükleer santral yapımı). 

24) Seçim barajının düşürülmemesi 

25) Milletvekili dokunulmazlılklarının sınırlandırılmaması 

Gördüğünüz gibi bütün bunların yanında AKP’lilerin en çok eleştirdiği irtica korkusu solda sıfır kalıyor. “AKP gelecek, kadınları kapatacak, namazı orucu zorunlu hale getirecek” söylemleri demode oldu. Daha kritik gelişmeler var. En önemlisi Başbakan, düşünce yapısı ve olaylara bakışı sebebiyle kendimle özdeşleştiremediğim ve özenmediğim bir kişi. Bu arada AKP’nin olumlu yanlarını da bulmaya çalıştım ve sıraladım. 

1) Ekonomide atılımlar. IMF’yle anlaşma yapmama, ekonomik krizi dünya ülkelerinden hafif atlatma, enflasyonun düşmesi. 

2) Sağlıkta reform. Kuyrukta beklemenin azalması, SSK’lıların ve acil hastaların her hastaneye gidebilmesi. 

3) Heyecan verici projeler. Belediyelerin genelde iyi çalışması, parklar, lokaller, kültür merkezleri yapılması, festivaller düzenlenmesi. 

4) AKP’nin merkez sağın yerini alacak muhafazakar-liberal bir parti olma yolunda gitmesi. ANAP ve Demokrat Parti’nin yerini alması. 

5) Ortadoğu’da itibarımızın artması, Ortadoğu ülkelerinin bize özenmesi, anlaşmazlıklarda arabuluculuk görevi, Türkiye’nin model ülke olarak gösterilmesi. (Ben Türkiye’nin ılımlı İslam devleti olarak değil, modern, laik tek Müslüman ülke olarak örnek olması gerektiği anlayışındayım.) 

6) Başbakanı’nın grubuna hakim olma becerisi, liderlik vasıfları. 

7) Kürtler’in varlığının ve haklarının tanınması. Kürtçe konuşmanın yasak olmaktan kalkması. TRT Şeş’in Kürtçe yayın yapması. (Eğer Kürtçe seçmeli dil olarak değil, ikinci bir anadil olarak eğitim müfredatında yer alırsa hata yapılmış olur.) 

AKP’nin sevap ve günahlarını bir kefeye koyduğumuzda çıkan sonuçları yazdım. Gerisine karar vermek kişilere ait. 

 
Toplam blog
: 111
: 670
Kayıt tarihi
: 01.02.11
 
 

ODTÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. İlgi alanlarım edebiyat, sinema, tiyatro, TV..