Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '18

 
Kategori
Futbol
 

Neden Ali Koç?

1- 20 sene başkanlık yapmış olmak büyük bir dezavantaj. İşletme körlüğü oluşuyor. İnsan hatalarını göremiyor. Yeni bir şey söyleme, yapma imkanı kalmıyor. Heyecan azalıyor. Bu nedenle Ali Koç ile yeni şeyler söylemek, yeni vizyonlar ortaya koymak, yeni heyecanlar kazanmak gerekiyor. 

2- Sokaktaki, sosyal medyadaki taraftar nezdinde Ali Koç zaten çoktan Başkan oldu. Bu seçim nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, taraftarın Ali Koç beklentisi asla bitmeyecek. Sokakları, tribünleri kazanan, işi çoktan bitirmiştir. Uzun vadede kongrenin ne dediği değil, sokağın, tribünlerin, sosyal medyanın ne dediği önemlidir. 

3- Taraftar bu sene Aziz Yıldırım konusunda tavrını net olarak ortaya koydu. Tribünler boştu. Ticari ürün satışları, üyelik satışları hepsi de tatsızdı. Fenerbahçe'li kendisini tepkisel olarak geri çekti. Bu şekilde devam ederse, Fenerbahçe işin ekonomi tarafında da zora düşer. Aziz Yıldırım' ın başkanlığı halinde, taraftar geçen seneden farklı bir yaklaşım ortaya koymaz. 

4- Ali Koç, iş adamı olarak önemli bir iş adamı. Okuduğu okullar, aldığı eğitim, iş tecrübesi, kurumsallık anlayışı, iletişimi, yönettiği yapıların büyüklüğü, vizyonu çok farklı. İnşaat vizyonu ile 20 sene bu kadar oldu. Şimdi yeni bir vizyon ortaya koyma vakti. Yıllarca Koç Holding içinde önemli görevler üstlenmiş olan Ali Koç, bunu ortaya koyabilecek yetkinlik ve donanıma sahip. 

5- Aziz Yıldırım ile karşılaştırıldığında, Ali Koç ekip çalışmasına önem veren bir lider. Sadakat temelli Aziz Yıldırım' a göre liyakat temelli bir yönetim anlayışına sahip. İşi ehline verme düşüncesinde. Hem teknik, hem de endüstriyel futbol tarafında önemli bir ekip oluşturma peşinde. İşi ekip ile, demokrasi ile, sağduyu ile yönetme derdinde. Bu bile çok büyük bir fark. Ali Koç her alanda işi o alanın uzmanları ile yönetecek.  

6- Ali Koç'un iş adamı olarak iş çevresi, ulusal ve uluslararası bağlantıları çok güçlü. Fenerbahçe için sağlayacağı mali kaynaklar ve bunları sağlama yolları çok çeşitli. Kulübün korkunç seviyede bir borç yüküne sahip olduğu düşünüldüğünde, bu kaynak çeşitliliği ve imkanları hayati önem taşıyor. Borca sebep olan kişiye, borcu azalt demek çok manasız. Zaten iyi bir yönetim söz konusu olsa, böyle bir borç olmazdı diye düşünmek gerek.

7- Ali Koç' un kullandığı dil birleştirici. Kendisi sempatik. Sadece Fenerbahçe değil, tüm takımların taraftarlarınca saygı görüyor. Fenerbahçe başkanı her kesimden saygı görmeli. Her deplasmanda alkışlanmalı. Ali Koç alkışlanır. 

8- Ali Koç' un futbola bakış açısı farklı. Aziz Yıldırım için şampiyon olunmasa da dünyanın sonu değil. Ali Koç için başarı, öncelikle sportif başarı. Sportif başarının, endüstriyel ve ekonomik başarıyı getirdiğinin farkında. Aziz Yıldırım için başarının tanımı ile Fenerbahçe tribünlerinin başarı tanımı örtüşmüyor. 

9- Aziz Yıldırım futbol yönetiminde uzun vadeli bir stratejiye sahip değil. Aykut Kocaman ve mevcut kadro yapısı zaten bunu ortaya koydu. 20 senedir verimli bir altyapı oluşturmakta başarılı olamamış bir Başkan'ın bir dönem daha görev yapması anlamsız. Ali Koç' un futbola yönelik bir ekol oluşturma iddiası var. Altyapıya önem veriyor. Bu bile büyük bir fark. 

10- İkisi de iyi Fenerbahçe'li. Aziz Yıldırım' ın hizmetleri tartışılmaz. Ancak Ali Koç'un çok kısa sürede bu hizmetlerin hepsinin üzerine çok daha fazlasını koyacağını düşünüyorum. Fenerbahçe günden güne eski havasını kaybediyor. Bu havayı yeniden kazandıracak kişi de Ali Koç. Ali Koç ne tesisleşmeden, ne ticari taraftan ne de sportif başarıdan ödün verir. Koskoca Holding'i yöneten, yönlendiren, iş dünyasının duayen ailesinin içinden çıkmış bir kişinin, başarısız olma ihtimalini düşük görüyorum.

Aradaki fark kısa sürede ortaya çıkacaktır. Yeter ki kongre üyeleri vicdanlarının ve sokağın sesini dinlesinler. 

 

twitter: @bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..