Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Neden anlatmak istediklerimi anlatamıyorum?

Neden anlatmak istediklerimi anlatamıyorum?
 

Bir şeyi anlatmak isteyip anlatamadığınız veya anlattığınızı düşündüğünüz ama karşı tarafın anlamadığı oldu mu? Hayatımızda en sık rastlanan iletişim sorunsallarından biri de anlaşma konusudur. Altın üçgen prensiplerini kullanarak anlaşma konusunda önemli avantajlar elde edebilirsiniz. Yanlış anlaşılmalardan uzaklaşır, mesajınızın doğru ve net anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. İş ve özel hayatınızda pek çok kapının anahtarı bu üçgenin dengeli kurulmasıyla elinize geçebilir. Bu anahtar size pek çok alternatifin kapısını açabilir.

Hayatta temel becerilerden birisi de iletişim. O kadar önemli ki, çoğu zaman hayatımızdaki rolünü anlamasak da günümüzü ve geleceğimizi belirleyen temel etken. Kazandığınız para, işinizde başarı, ailenizdeki huzur ve mutluluk ve en önemlisi ruhsal/fiziksel sağlığınız bile iyi bir iletişimdeki becerilerinize bağlı. 2300 yıl önce Aristo Retorik adlı kitabını yazarken de konunun önemini vurgulamış, bugün pek çok başarılı iş adamı ve profesyonel de konunun bilincinde. kendinizi geliştirmeye başlayacağınız ilk konu. Emeğinizin ürünlerini hemen alabileceğiniz bir alan. Gerçek Başarının ve mutluluğun temeli. Hastalıktan, iş kaybından, huzursuzluktan uzak durmanın en önemli koşulu. İletişim sadece dış dünya ile değil kendinizle yapılan iletişim.Bu yazı serisinde anlaşmanın üç temel öğesinden olan iletişim ile işe başlayıp, yakınlık ve gerçeklik konularını ele alacağız. Bu üçlüyeanlaşmanın altın üçgeni de diyebiliriz.

İsterseniz bu ilk yazıda hemen iletişimin tanımını basitce yapalım. İletişim alıcı ve verici arasında yapılan duygu, ses, söz, madde, vb. alışveriş olarak tanımlanabilir. Alıcı ve verici arasında bir mesafe vardır ve bu mesafe iletişimin niteliğini etkileyen faktörlerden biridir. Mesafe olmazsa, alıcı ve verici bir olur, tek vucut haline gelir ki bu noktada iletişime gerek kalmaz. Bu konuyu detaylı olarak yakınlık kavramını ele alırken irdeleyeceğiz.

Şimdi iletişimin niteliği konusunu ele alalım. En basit şekliyle kaliteli iletişim söze bile gerek duyulmadan yapılan iletişimdir, bir bakış, bir yüz ifadesi ve hatta telepatiyi örnek verebiliriz. İletişimin kalitesi düştükce maddeleşir, havada uçan bir terlik, vazo, yumruk, tekme, bomba, mermi, vb. buna örnek olabilir. Sözlü iletişim orta kalitede bir iletişimdir diyebiliriz. Günlük hayatta en çok kullandığımız bu sözlü iletişimin amacına ulaşması için de basit bazı kuralları bilmemiz yeterli.

Bu basit kural takımını anlar ve uygulayabilirsek, derdimizi anlatmakta, karşı tarafı ikna etmekte, eğitim vermekte, vb. pek çok iletişim gerektiren yerde başarıya daha rahat ulaşabiliriz. Bu sonuçta moralinizi yükseltir, yükselen moral daha iyi iletişim yapmanızı sağlar, bu tekrar moralinizi arttırır. Bu döngü günlük hayatta enerjik ve moral dolu olmak için gereksinim duyduğumuz önemli bir kavramdır.

İletişimin bu basit tanımından sonra isterseniz bir sonraki yazımızda yakınlığı ve sonrada gerçeklik kavramlarını kısaca inceleyerek ilerliyelim. sonunda göreceksiniz hayatta kalmanın önemli öğelerinden birisi olan iletişim aslında bir dizi kural ile çok başarılı bir şekilde yürütülebilir.Altın üçgenin her ayağıönemli olmakla beraber, en önemli ayağı belki de gerçeklik ayağıdır. Gerçekliğin ne anlama geldiğinide yakınlığı öğrendikten sonra okuyabilirsiniz.

Keyifli okumalar...

 
Toplam blog
: 10
: 1001
Kayıt tarihi
: 29.06.06
 
 

Mühendislik alanında danışmanlık ve akademisyenlik görevlerini yerine getiren yazar, çağdaş organiza..