Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '13

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Neden baharda aşık oluruz?

Neden baharda aşık oluruz?
 

alıntıdır


Kıştan şikayet ederken, yaz gelsin artık derken, bahar kapımızda. Dalında gelin gibi süzülecek rengarenk çiçekler. Güneş okşayacak toprağı, arılar toplayacak balları.

Nisan – Mayıs ayları hepimize apayrı bir huzur, mutluluk, neşe getirir. Bahar’a, yaz’a özel şarkılar bestelenir. Defterler arasında saklı kalan şiirler can bulur yeniden, kalp ritimleri tatlı bir heyecanla değişir.

Bahar ve Aşk birbirinden ayrılmaz ikili oluverir. İsimleri hep birlikte zikredilir.

Nedir bahar da insanları değiştiren ve aşk’ı akla getiren?

Aslında havaların ısınması, güneşin içimizi ısıtması, kuş cıvıltıları gibi bir çok örnek gösteririz. Oysa bunun bilimsel bir açıklaması da var.

Uzun bir zaman önce okumuştum baharda neden aşık olunduğunu.

Sebebi uzayan günlerin, artan güneşin vücut biyokimyasında yaptığı değişikliklerde gizliymiş. İnsanın biyolojik saati olarak bilinen “suprakiazmatik çekirdek” beyinde hipotalamus denilen bölgede bulunuyor, güneş ışığı miktarını gözün ağ tabakası yoluyla gözlemliyor ve günün uzunluğuna dair bilgiyi beyindeki diğer bölgelere bildiriyormuş.

Ve yine artan güneş ışığı ile birlikte kışın yüksek düzeyde bulunan uyku hormonu melatonin azalıyor, mutluluk hormonu seratonin ise yükseliyormuş. İnsan daha az uyurken içinde coşku, sevinç, mutluluk hissediyormuş.

Hormonal değişiklikler nedeniyle bahar ve yaz aylarında duygular daha yoğun hissediliyormuş.

Yani baharda aşık olmanın biyolojik yönden bir çok sebebi var aslında.

Yalnızca “Ben Her Bahar Aşık Olurum” şarkısından esinlenilmiş bir ilham gücüyle aşık olmuyor insanlar. Kışın içimizden çoğu zaman uyumak dışında bir şey gelmiyor. Çünkü melatonin yükseliyor. Yazın ise tam tersi seratoninin yükselmesiyle uyku süreci azalıp yerini hareketliliğe, muhteşem bir enerjiye bırakıyor.

Özetle bahar yaklaştıkça yaklaşıyor. Güzel enerjiler, kendinizi mükemmel hissedeceğiniz günler kapıda bitiverecek.

Sağlığınız, huzurunuz, sevginiz daim olsun.

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..