Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Neden bazıları daha az maaş alır?

Neden bazıları daha az maaş alır?
 

Eminim siz de kendinizi iş arkadaşlarınız kadar becerikli ve onlar kadar değerli hissediyorsunuz. Fakat buna rağmen onlardan daha az ücret alıyorsunuz? Ya da sizin normal onların yüksek aldığını düşünüyorsunuz? Bakalım bu neden oluyor?

Burada sizinle paylaşacağım şeyler tecrübelerimle sabit olacağı için mutlaka eksiklikler olacaktır. Ayrıca burada vereceğim örnekler ortalama şirketler için geçerlidir. Profesyonel ve büyük şirketler aşağıda yazacağım bir çok konuyu “aştılar”. Sizler de yorum ya da mesaj olarak yaşadıklarınızdan örnekler verebilirsiniz.

Şirketler öncelikle kar yazan ya da para kazandıran birimlere daha yüksek ücret öderler. Özellikle pazarlama birimleri şirkete nakit girişi sağladığı ve faydası net olarak ölçülebildiği için ücretleri yüksektir.

Genellikle satış ve pazalama birimlerinin daha iyi ücret almalarının sebeplerinden irisi zaten işlerini görüşme yapmak olması bu konuda uzmanlaşmalarıdır. Bu yüzden işe ilk girişte yapılan görüşmeyi başarıyla geçerler.

Bir şirkete giriş esnasında ne ne vaad edilirse edilsin eğer iyi bir ücret elde edilememişse büyük olasılıkla öyle kalır. (Yazılı olarak verilenler hariç.) Şirketler bu tip sözleri tutmamalarını sağlayacak sizinle ilgili bir çok malzeme toplarlar.

Bazıları sizin farkedemediğiniz ya da konunuz olmadığı için tam olarak anlayamadığınız bazı özel bilgi birikimlerine, sempatik kanallara (çevreye) sahip olabilirler. Bu kişilerin sizden yüksek ücret alması doğaldır.

Ticareti bilmiyorsanız, bir şirkete girerken emeğinizi iyi bir ücret karşılığı satmanız beklenemez. Bu konuda becerilerinizi geliştirene kadar daha az ücret alacaksınız.

Yaptığınız işler, size gelen motivasyon iltifatları sizi kendi gözünüzde daha üst bir noktaya getirebilir, kibir seviyenizi artırabilir. Bu noktada bir halüsinasyon olarak diğerlerinin sizden yüksek aldığını düşünmeye başlayabilirsiniz. Kendinize gelin.

Gerçekten iş yapan, iş çıkaran ve olmayokluklarında GERÇEKTEN işlerin tam anlamıyla yürümeyeceği kişiler sizden daha yüksek ücret alırlar. Bu noktada kendi işinizi ne kadar önemli olarak görüyorsanız da şirketiniz açısından empati yapmaya çalışarak, “siz olsaydınız ne yapardınız?” gibi küçük bir düşünce oyunuyla bu düşüncenizi tekrar değerlendirebilirsiniz.

Patronun oğlu, akrabaları ve arkadaşları tabiki sizden yüksek ücret alacaklar, sonuç olarak şirket onların ve paralarını diledikleri gibi harcarlar.

Siz daha yüksek ücretli başka bir alternatif aramadığınız, ısrarla bulunduğunuz şirkette koşullarınızın iyileştirilmesine uğraştığınız için daha düşük ücret alıyor olabilirsiniz.

Şirket içinde başka bir pozisyona, birime geçmediğiniz bulunduğunuz yerin ücret skalasını yükseltmeye çalıştığınız için düşük ücret alıyor olabilirsiniz.

Yöneticiniz ile iyi iletişim kuramamış ve bu yüzden performans değerlendirmelerinde işinizi iyi yapmanıza rağmen iletişim açısından yeterince iyi not almadığınız için düşük ücret alıyor olabilirsiniz.

Şirketiniz sizi geleceğinde görmediği için yatırım yapmıyor, elinden kaçırmaya çekinmiyor ve bu yüzden düşük ücret veriyor olabilir. Ne siz vazgeçilmezsinizdir nede şirketiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..