Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Neden Bel Fıtığı Oluruz?

Bel Fıtığı Nedir?

Boyun kısmından  başlayıp kuyruk sokumu da dahil olmak üzere aşağıya kadar uzanan ve omuriliğin içinden geçtiği  31 adet omur vardır. Bu omur kemiklerinin arasında hareketi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan ve darbeleri önleyen diskler bulunmaktadır.

Bu diskler içten dışarı doğru katmanlar  oluşturacak şekilde iki kısımdan meydana gelir. Dıştaki  koruyucu katman özelliğini kaybedince ya da bir travma ile zarar görünce  içte bulunan yumuşak katman  dışarıya doğru taşmaya başlar. Bu dışarıya doğru taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere temas eder  ve  sinirleri sıkıştırır.

Bel Fıtığı Kimlerde Daha Fazla Görülür?

Genellikle 30 ile 50 yaş arasındaki kişilerde görülme oranının yüksek olmasına rağmen, hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtığı yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor. Bel fıtığının oluşmasında  %75 oranında genetik faktörlerin etkili olduğu bulunmuştur. Kalan %25’lik kısım ise kötü  postural  alışkanlıklar, aşırı kilo, ağır yük kaldırma, sigara, stres, yanlış egzersiz, az su tüketimi gibi kişinin kendisinden kaynaklı faktörleri kapsamaktadır. Bazı postural bozukluklar, bel fıtığı riskini arttırmaktadır.

Yapılan çalışmalarda belinde düzleşme olan ve  sırttaki kifoz (kamburluk) açısı normalden fazla olan kişilerde bel fıtığının görülme oranının daha fazla olduğu bulunmuştur. Bel fıtığında yalnızca omurga değil bacaklar da çok önem taşımaktadır. Bacak boyu farkı, dizlerde kireçlenme ve meniküs dejenerasyonu gibi rahatsızlıkları olan bireylerde  bel fıtığının daha fazla görüldüğü sonucuna varılmıştır. Ayrıca bel, karın ve bacak ön grup kasları zayıf olan kişilerinbel fıtığına yatkınlıklarının daha  fazla olduğu anlaşılmıştır.

 

 
Toplam blog
: 12
: 60
Kayıt tarihi
: 27.11.18
 
 

Öğretim Görevlisi Reşat Coşkun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora (Phd-C) Kayropraktik yüksek ..