Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Neden çift forvet? Kim bu ikinci forvet?

Neden çift forvet? Kim bu ikinci forvet?
 

Alex De Souza!


Sayın Uzay Gökerman'ın dün kaleme aldığı güzel yazıda katıldığım ve katılamadığım bir çok nokta var ( bakınız: Aykut Kocaman'ın Alex olayında yanlışı adlı yazısı). Ne kadar benim gereksiz gördüğüm değişiklik çalışmalarını sayın Gökerman gerekli görse de, zamanlamanın ve metodların yanlış olduğu konusunda birleşiyoruz.

Bu konu hakkında yazılan tüm yazılarda, bazı veri gibi görünen ama sorgulanması gereken varsayımlar olduğunu ve bunların yazıların objektivitesini bozduğunu düşünüyorum. Burada sayın Gökerman'ın cümlelerinden bölümler kullanacağım ama bu sadece kendisinin bunları çok başarılı bir şekilde bir arada sunmasından kaynaklanıyor, bunlar çoğu yorumcunun düşüncesinde de bu şekilde yer alıyor.

"Fenerbahçe'nin taktik kurgusunu değiştirmek isteyen () her teknik adamın karşısına kim çıkmıştır? Alex"

Bu alışılagelmiş cümlenin arkasındaki varsayım Alex'in oynadığı bir takımın sadece belirli bir taktik anlayışı içerisinde oynayabileceği ve başarılı olabileceği, çoğu kişi için de bu taktik sadece ve sadece tek forvet, iki ön libero.

Peki bu gerçekten doğru mu? Alex de Souza 6 yıldır Türkiye'de ve bundan önce bir kariyeri var. Bakalım o takımlarda aynı mecburiyet söz konusumuydu. Alex Brezilya milli takımında 49 maç oynamış (1999 ve 2004 arasında, 12 gol, 11 asist, 2004 Copa America turnuvasında kaptan olarak takımı şampiyonluğa taşımıştı), bu maçların tümünde iki forvet arkası oynadı Alex. Merak edenler içinde oyun stili her zaman aynıydı. Cruzeiro takımında, yine kaptan olarak, ortanın ortasında değil sol açık oynuyor ve takım yine çift forvet oynuyordu, 2003-2004 kadrosunda Deivid (kısa bir süre), Nobre, Kanu, Aristizabal, Alex Alves, Guilherme, Fred, Dudu gibi forvetler vardı. Daha öncesinde de yine sol açıkta Palmeiras'ta Wagner Love, Thiago, Juninho, Edmilson gibi forvetlerle çift forvet oynuyordu. Peki 2004-2005 sezonunda Fenerbahçe'de Nobre'nin yanında Van Hooijdonk ve daha sonra Anelka oynamadımı? O sezon VH 9 gol, Anelka 4 gol, Nobre 19 gol ve Alex 25 gol atmadımı? Bir sonraki sezon Anelka 10 gol, Nobre 18 gol, Semih 9 gol ve Alex 18 gol atmadımı? 2004'te şampiyon olan ve Alex önünde çift forvet oynayan takımın teknik direktörü Daum değilmiydi?

Sanırım daha fazla uzatmama lüzum yok, Alex her taktik anlayışta takımda yerini bulacak ve yerini dolduracak bir futbolcu. Burada önemli olan etrafında oynayan oyuncuların yerlerini doldurabilmeleri. Geçen sezon FB'nin çift forvet oynayacak durumu yoktu çünkü kadrosunda Alex'in etrafında kimse yoktu (ne sağ kanat, ne sol kanat, ne de formda bir forvet). Teknik direktörün tercih edeceği taktiği ilk anlayabilecek ve sahada uygulayabilecek oyuncu Alex. Daum sistemi asla ve asla tek forvet değildir, Daum takımdaki kadrodan dolayı tek forvete dönmüştür ve kadro hala bunu gerektirmededir zira Alex'in takımdan eksilmesinde onun asist ve gol yükünü kaldırabilecek bir yedek forvet bulunmamaktadır (Asıl forvet bile henüz katılmamıştır hatta).

İkinci ezber, sistem Alex taşıdıkça işler, ama tek oyuncu üzerine kurulu olduğu için onun oynamadığı veya iyi oynamadığı maçta çöker. Bu bir bakıma doğru çünkü Alex iyi oynadığı zaman her sistem süper işliyor ama takım Lugano oynamadığı zaman da tekliyor, Lugano kötü oynadığında da tekliyor, Emre, Baroni ikilisi kötü oynuyunca da tekliyor. Sistem de Alex'in alternatifi ne kadar yoksa Lugano'nun, Gökhan Gönül'ün, Volkan'ın ve şimdi Stoch, Dia ve belki Niang'ın da alternatifi yok. Sistem tek kişinin üzerine değil tüm takımın üzerine kurulu. Alex'in öne çıkması performansının çok yüksek olmasındandır.

"Alex'in Fenerbahçe kariyeri de onun kenarda oturmasına izin vermez. zaten Alex gibi bir oyuncu da kenarda oturmaz." diyor sayın Gökerman. Ben buna ilaveten zaten hiç bir aklı başında teknik direktör Alex gibi bir oyuncusu varken onu kullanmamayı düşünmez. Bunun için direktörün elinde daha faydalı olabilecek bir oyuncu olması lazım.

Tek forvet oynamak peki ne kadar sorun, bir de bunu irdelemek lazım. Ispanya'nın daha henüz sonlanmış dünya kupasında tek forvet oynadığını düşünün mesela. Barcelona olsun, İspanya milli takımı olsun başarılarının pas kalitesi ve yüzdesine endeksli olduğunu tüm dünya görüyor. Doğrudur ki Alex bir Xavi kadar koşamamaktadır ama sizin de elinizde en kaliteli pasör Alex'tir. Ve geçen yılki kısır kadronun ligin en çok topa sahip olan, en çok pas atan, en çok isabetli pas atan takımı FB ise bu sadece ve sadece ortada Alex'in oynaması ile mümkündür. Bu konuda bir sonraki blogumda profesör Luis Amaral'ın futbolda başarının nasıl ölçülebileceği hakkında yaptığı çalışmaları ve keşifleri paylaşacağım.

Yazının çok uzamaması için son bir noktaya değinmek istiyorum. Sayın Gökerman'ın en çok katıldığım argümanı gelinen noktada ki zamansızlık konusudur. Şu anda yeni takıma katılmış iki kanat oyuncusu ve daha takıma katılacak bir forvet ve daha denenecek bir yeni taktiğin oturması için çok geç olmuştur. Yeni bir düzen ve Alex'in şu an takımdan gitmesi büyük olasılıkla 1 yıllık bir kaos ve bu sene yakalanabilecek herhangi bir başarının elinin tersiyle itilmesi demek olur. Şu an Alex'in performansının en üst düzeye çıkabileceği ofansif bir kadro kurulmuştur (defans ise unutulmuş ve her mevki tek oyuncudan kuruludur). Tek forvet veya çift forvet, bu takımda bir oyun kurucu gereklidir ve elinizde dünyanın sayılı oyun kurucularından biri vardır. Seneye nasıl olsa gidecek diye tarihi bir yıl olabilecek bir yılı tarihten silmeye çalışacağımız bir yıla çevirmenin ne anlamı var? Böyle bir süreçten Aykut hocanın sağ salim çıkması olasılığı ne kadardır? Hem Alex'i, hem Aykut hocayı, hem de bu yılı kaybetmeye değer mi Alex'i bir yıl erken göndermek?

 
Toplam blog
: 24
: 1070
Kayıt tarihi
: 27.07.10
 
 

Eğitimimi Fransa, Türkiye ve Amerika'da fransısca ve ingilizce olarak tamamladım. Bilgisayar mühendi..