Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Neden çöplerimizi ayrıştırmıyoruz?

Türkiye’de önemli bir sorun var. Gittikçe büyüyen çöp yığınları!

Çöplerin çevremizdeki en önemli sorunlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de çöpler genelde bir çöp naylonu ile hepsi bir arada toplanıyor. Yani çöpleri ayrıştırmadan topluyoruz. Toplanan çöpler çöp alanlarına bırakılıyor ya sonra...Bu nedenle sonradan ayrıştırmak daha zor oluyor. Geri dönüşebilecek karton, kağıt, cam, plastik gibi maddeleri kaybediyoruz. Doğaya bıraktığımız bu çöpler çevremizi kirletiyor, toprağa ve içtiğimiz sulara karışıyor. Ayrıca araştırmamızda, orada çöplerin altında çok tehlikeli bir gazın “metan” biriktiğini de öğrendik.

Bir haftadır çevre ile ilgili bir proje üzerinde çalışıyoruz. Konumuz çöpler ve çöplerin doğaya verdiği zararlar. Araştırdıkça çok korkutucu bilgilerle karşılaştık. İşte bir tanesi:

"Belediye çalışanlarının mahalle ortasına çöp atması vatandaşların tepkisine neden oldu. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi 20 cadde üzerinde bulunan alana Belediye görevlilerinin el arabalarıyla getirdikleri çöpleri atması mahalle sakinlerini ayağa kaldırdı."

Kaynak: http://www.kayserigundem.com/haber_detaylari.asp?id=1360 Bağlantı tarihi: 23.02.2008
Mahalledeki vatandaşların çabalarına rağmen kimse gelip çöplerle ilgilenmemiş. Belediye çalışanları böyle davranırsa, diğer vatandaşlar oraya çöp attığında onlara kızamaz ki!

Başka bir örnek:

"Türkiye'de bir kişi 1 ayda yaklaşık 45 kg çöp çıkarıyor. Bu rakam AB ülkelerindeyse 25 kg'ye kadar düşüyor. Hem de 25 kg atığın yaklaşık yarısı geri dönüşümlü olarak tekrar tekrar kullanılıyor...Uzmanlar 1 gramında 1 milyon organizma barındıran çöp suyunun, yaz sıcaklarıyla birlikte, hepatit B yaydığını söylüyor..."

Kaynak: http://www.tgrthaber.com.tr/news_view.aspx?guid=5e0e1a76-c622-4859-a2cf-6a0968d12dd5 Bağlantı tarihi: 28.02.2008

Bir başkası:

"Zonguldak Limanı, Üzülmez Deresi'nden gelen evsel atıklarla denize atılan pet şişe ve plastikler yüzünden çevre kirliliği ile karşı karşıya kaldı. Özellikle yağışlı havaların ardından dereyle gelen atıklar limanın içine doluyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait olan limanda yaşanan çevre kirliliğine TTK yetkililerinin duyarsız kalması ise en çok balıkçıların tepkisine neden oluyor. Yazın sıcağında kokan, kışın ise plastik ve benzeri atıklarla kirletilen liman yolunda gezen vatandaşlar, yıllardır kara bir leke gibi şehrin ortasında yaşanan bu çevre kirliliğine bir çare bulunmamasına büyük tepki gösteriyor."
Kaynak: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=168826 Bağlantı tarihi:28.02.2008

Bunları biliyor musunuz? adlı bölümümüzde bulduğumuz bilgilerden bazıları:

"- Ülkemizde ilk çöp faciası 1993 yılında İstanbul Ümraniye'de meydana gelmiştir. Sebebi;çöp dökümü yapılan alanda usulüne uygun bir döküm yapılmamasından dolayı kayma olmasıdır.
- Cam, kağıt, plastik, metal gibi atıklar çöp dökme sahalarından toplanarak hammadde olarak geri dönmektedir.
- Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan maddedir (1000 yıl). Sigara filtresi 2 yıl, çiklet 5 yıldır.
- Çöplere atılan pillerin içindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karışarak insanlara zehir olarak geri dönmektedir.
- Ülkemizde günde 65 bin ton çöp ortaya çıkmaktadır. "

Kaynak: http://www.soylenasil.com/bilim/kati_atik2.htm Bağlantı tarihi:21.02.2008

Bu konuyla ilgilenen arkadaşlarımız ve büyüklerimizden projemize desteklerini bekliyoruz. Sizin de çevrenizde çöplerin görünümü ve toplenması ile ilgili sizi rahatsız eden görüntüler varsa lütfen bizlerle paylaşın. İyi olanları da duymak isteriz. Almanya, İngiltere gibi ülkelerde çok ciddi uygulamalar olduğunu duyduk. Oralarda yaşayan Türkler'den bize bu konuda bilgi verebilecek kişilere çok ihtiyacımız var.

Temiz bir dünya için lütfen bize yazın...

 
Toplam blog
: 3
: 1881
Kayıt tarihi
: 28.02.08
 
 

Biz; Can Hepkarabelli ve Alp Işık. İstabul'da Koç Özel İlköğretim Okulu'nda 4. sınıfta okuyoruz. Ayn..