Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Neden Değişemiyoruz

Neden Değişemiyoruz
 

 

Hayat sürekli değişiyor ve gelişiyor. Hem hayatın temposuna, gelişimine ve hızına yetişmek hem de yaptığımız hatalardan dönebilmek için değişim gerekiyor.

 

Pek çok insan da bunun farkında. Ama iş uygulamaya gelince değişimin zor olduğunu görüyoruz.

 

Aynadaki Adam

Michael Jakson' un '' Man in the mirror'' isimli güzel bir şarkısı var. Şöyle söylüyor o şarkıda:

 

Dünyayı daha iyi bir yer yapmak istiyorsan,
Kendine bir göz at ve sonra bir değişiklik yap,
Ben aynadaki adamla başlıyorum,
Yollarını değiştirmesini istiyorum.

Değişimin zor olmasının en önemli nedeni, sürecin aynadaki adamdan, yani kendimizden başlıyor olmasıdır. Değiştirmemiz gereken davranışlarımızı kişiliğimizin bir parçası olarak algılıyoruz. Dolayısıyla değişime direniş başlıyor. Savunma mekanizmaları devreye giriyor, başkalarını ve dış faktörleri bahane etmeye başlıyoruz.

 

Bilmek ve Yapabilmek

Bazı insanlar değişmesi gerektiğinin farkında bile değildir. Bazı insanlarsa değişmesi gerektiğinin farkındadır ama bunu bir türlü hayata geçiremez. Bilir ama uygulayamaz. Ya yöntemini bilmiyordur ya da değişime, harekete geçecek kadar inanmıyordur. Yani bilmek tek başına yetmiyor. Örneğin, sağlık sorunları nedeniyle egzersiz yapması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gereken biri, böylesine önemli bir konuda bile harekete geçmek için gerekli motivasyonu sağlayamıyor. Kişisel gelişim için motivasyon sağlamanın nasıl zor olduğunu varın siz düşünün.

 

Değişime Dayanıklılık

Değişmekte zorlanmamızın bir diğer nedeni de değişime dayanıklı olmayışımız. Güncel kalmak, yeniliklere açık olmak, hatalardan ders alıp yeni ve doğru adımlar atmak kolay değil. Sürekli motivasyon gerektiriyor. Değişimle beraber öğrenilecek yeni şeylerin olması, alışkanlıklardan vazgeçilecek olması, mevcut düzenin bozulması ve değişimin taşıdığı riskler de değişimi zorlaştıran nedenler arasında yer alıyor.

 

Değişmeyen Tek Şey

Tüm bu zorluklara rağmen bir gerçek var. M.Ö 535-475 yılları arasında yaşayan filozof Herakleitos' un dediği gibi ''Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir''.

 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..