Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '18

 
Kategori
ÖSYS
 

Neden Deneme Sınavları Var?

Sürekli çalışıyor olabilirsiniz ama bu çalışmalarla edindiğiniz bilgiyi, donanımı ve becerileri eğer sınamazsanız neyi, ne kadar öğrendiğinizi anlamanız pek de mümkün olmayacaktır. Ayrıca asıl sorun neyi bildiğinizden daha çok, neyi bilmediğinizdir. Eksiklerinizi ancak bu denemelerle görmenin mümkün olacaktır.

Sınavlara hazırlık sürecinde çeşitli dönemlerde farklı çalışma tarzları öne çıkmaktadır. Bazen zaman konu öğrenimi, bazen zaman genel tekrar, bazen de test çözümü öne çıkacaktır. Sınavlara hazırlanma sürecinde deneme yoluyla öğreneme diğer bir öğrenme yollarından biridir.

Deneme sınavlarıyla neler kazanacaksınız?
    Eksikliklerini belirleyeceksiniz.
    Sınav sistemine alışacaksınız.
    Soru tiplerini kavrayacaksınız.
    Sınav heyecanınızı atacaksınız.
    Başkalarının arasındaki yerinizi ve durumunuzu göreceksiniz.
    Zamanı kullanmayı öğreneceksiniz.
    Gelişiminizi takip edeceksiniz.
    Bilgiyi kullanma yeteneğinizi geliştireceksiniz.
    Asıl sınava hazır duruma geleceksiniz.

Deneme sınavları ne anlam ifade eder
    Deneme Sınavları boy aynasıdır: Deneme sınavlarının bir tür boy aynasıdır. Boy aynası kişinin bütün bedenini göstererek bireyin kendine çeki-düzen vermesini sağlar. Deneme sınavları da öğrencinin bilgi düzeyini ölçer. Alınan puanların kendisine yakışıp yakışmadığını yani bu puanla hedefine ulaşıp ulaşamayacağını görür. Sonraki çalışmalarını bu sonuçlara göre düzenler.
    Öğrenmenin bir yolu da deneme sınavlarıdır: Denene-yanılma yoluyla öğrenme tecrübeye dayalı olduğu için diğer öğrenme yöntemlerine göre daha kalıcıdır. Birçok öğrenci öğrenmeyi bilgiyi hafızaya alma olarak algılar. Oysa önemli olan bilgilerin depolanması değil kullanılabilmesidir
    Deneme Sınavlarıyla strateji belirlenir: Öğrenciler gerçek sınav öncesi deneme sınavları sayesinde gerçek sınavda nasıl bir strateji uygulayacaklarını öğrenir. Örneğin önce sayısal bölümden mi, sözel bölümden mi başlamalıyım? Bu bölümlere ne kadar zaman ayırmalıyım?
    Öğrenmede sürecinde devamlılığı sağlar: Denem sınavları öğrenmede kalıcı ve sürekliliği sağlayan temel faktördür.
    Deneme sınavları öğrencinin motivasyon düzeyini yüksek tutar.Öğrenci, aldığı puanlarla tercih etmeyi düşündüğü bölümün puanını karşılaştırarak ne kadar daha çalışması gerektiğini, kaç puana ihtiyacının olduğunu bilir.
    Sınav sonrası mutlaka bir değerlendirilme yapılmalıdır.:Bir öğrencinin deneme sınavı yaparak öğrenme süreci sona ermez. Üniversite adayı her deneme sınavından sonra sınavda yaptığı yanlışları, yapamadığı soruları düşünerek hatalarını ve eksiklerini giderme sürecine girmelidir. Bu soruların ilgili olduğu konuları tespit ederek tekrar o konulara çalışmalı yoksa sadece deneme sınavı yapmak öğrenmeyi ne kadar kalıcı hale getirir?
 

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..