Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Neden evetçisiniz?

AKP'nin referandum propagandasındaki temel noktalardan birisi, referandumun bir AKP güven oylaması olmadığı yolunda.

Bunu da, 'siyasal olarak AKP'li olmasanız da, referandum partiler üstüdür, o nedenle, referandumda evet, ama genel seçimde hayır diyebilirsiniz' diyererek lanse ediyorlar.

AKP seçmeni olmayan bir kısım insan bu numarayı yutuyor. Bu aslında, kapandaki peynirdir. Siz peyniri yersiniz, ama kapan da sizi yakalamış olur.

Teorik olarak bir referandum gerçekten de partiler üstü bir durum olabilir. Ama tabi gerekli ve yeterli koşullar oluştuğunda. Ancak bu refarandum böyle değildir.

İşin özünde, bu referandumun, AKP'ye yönelik bir güven oylaması olarak görülmesi doğrudur. Çünkü hazırlanılışı, sunuluşu ve içeriği öyledir. Bu paket AKP'nin istediği bir pakettir.

Ama AKP bunu böyle sunmak istemiyor, çünkü AKP'li olmadığı halde pakete oy verecek kuşları kaçırmak istemiyor. Bu kek oylara ihtiyacı var.

Bu AKP dışı evetçilere, şöyle bir soru soralım, acaba ne derler?

Başbakan, son zamanlarda sürekli olarak, referandumda evet çıkmasını, 'büyük bir olay, ' 'tarihi bir dönemeç, ' 'bir milat, ' 'açılan kapı, ' 'kapıyı açan kilit' diye anlatıyor. Peki bunu, kapıya açan bir kilit kılan nedir? Hiç kuşkusuz yargının bir engel olmaktan çıkmasıdır. Başbakan da esas bundan sonrası önemlidir diyor.

AKP'li olmayan evetçiler de 'Biz, partilerüstü olan referandum paketine oy veriyoruz. Bunun AKP ile ilgisi yok, ' diyorlar.

Ama AKP başkanı diyor ki, 'hele bu bir evet çıksın, siz bizi o zaman görün' diyor. 'Bu milattır, kapı aralamadır, kiliti açmadır, tarihi andır.' Demek ki, AKP için bu referandum maddelerinin geçmesi değil, bununla yapacaklarının yolunun açılması çok daha önemli.

Bu durumda, AKP'li olmayıp evet oyu veren kişi, tam da, AKP'nin kendi ideolojisine göre yapacağı faaliyetlere destek vermiş olmuyor mu? Hani, AKP'nin ideolojisine oy vermeyecekti?

Yoksa kandırılıyor mu seçmen? Daha ilk fırsatta bir gazetecinin bunu ona sorması gerekmez mi? 'Sürekli bunu vurguluyorsunuz, neyi kast ediyorsunuz, referandum seçmeni sizin yapacaklarınız için değil, yaptıklarınız için oy vermek istiyor, siz tam da, bu siyasal güven oylaması ya da siyasal tercihi aşan bir oylama derken, yaptığınız bu açıklamalarla bunu siyasal tercihe çevirmiyor musunuz?, ' diye. Ama bunu soracak gazeteci nerde, millet alışmış, ilk fırsatta kıç yalamaya geçiyor. Geçenlerde bunun örneğini gördük.

Soru: Böyle bir durumda, AKP'nin ideolojisini ve yani, bu ideoloji bazında yapacaklarını desteklemeyen bir kişi, tam da bu ideolojinin hayata geçmesinin önündeki kapıları açmış olmuyor mu evet oyuyla?

Bu soru, dışardan evetçilere, neden evet dediklerini sorgulatabilir.

Erdoğan hayranı mı?

Esen rüzgarların etkisinde kalmış, rüzgar gülü mü?

Alt benliğinde gizli AKP'li mi?

Gücün etkisinde kalmış bir kompleksli mi?

Kandırılmış bir safdil mi?

Yoksa aklı başında biri mi? Öyleyse bu çelişkiyi mutlaka makul şekilde açıklayacak bir argümana sahiptir. Kendine dürüst adam bulmak zordur ama, eğer öyle biriyse bu alternatiflerden en az birini seçecektir.

Not: AKP'nin, seçimde oy vermeyin ama referandumda oy verin yaklaşımına nazire olarak yazmış olduğum bir blog.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..