Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '09

 
Kategori
Spor
 

Neden Galatasaray

Neden Galatasaray
 

Galatasaray


Uluslar arası haber devleri dahil pek çok yayın organı İrlanda’ya karşı oynadıkları eleme maçında eline sahip olamayan! Henry’den bahsediyor birkaç gündür. Maçın tekrarını isteyen milyonlar devasa bir halk hareketi oluşturmuş durumda. Kimi İrlandalıların işi Fransız mallarını boykot çağrısına kadar götürdükleri vurgulanıyor gelen haberlerde.

Bir başka eleme maçında Cezayir’ e kaybeden ve Dünya kupasına gitme hayalini dört yıl ertelemek zorunda kalan Mısırlı fanatiklerin Kahire’ deki Cezayir elçiliğine saldırdığı haberi sunuluyor görüntüler eşliğinde. Siyasi veya dini hiçbir sorunları olmayan iki komşu ülkenin vatandaşları ‘top’ yüzünden nefret ediyorlar birbirlerinden.

Maradona’nın İngiltere’ ye elle attığı gol Falkland’ın rövanşı olarak kabul görmüştü kendi ülkesinde.

Güney Amerika ülkelerinin maç yüzünden birkaç kez savaşın eşiğine geldiğini yazıyor tarih.

‘Spor sahaları modern Dünya’nın savaş alanlarıdır ‘ demişti adını hatırlayamadığım bir gazeteci. ‘Orada galipseniz her yerde galipsiniz ‘. Sanayileşmiş, zengin devletlerin sporda da ‘ güçlüler ‘ sınıfının asıl üyeleri olmaları bu yüzden galiba. <ı>Ülkesi ile gurur duyan bir vatandaş profili yaratmanın en kolay yolunun sportif başarılardan geçtiği gerçeğini çok önce keşfeden ‘ Batı’ , yatırımlar ve planlama yolu ile bu alanda da zirvede. Coğrafik ve genetik avantajlarını kullanarak orta ve uzun mesafe koşularında yenilmez armada durumuna gelen Orta-Batı Afrika ülkeleri, kas yapıları nedeniyle kısa mesafe koşularında ezici üstünlükleri kabul edilmiş siyahi atletler gibi bireysel spor istisnaları göz ardı edildiğinde, özellikle takım sporlarında gelişmiş ülkelerin üstünlüklerini kabul etmiş durumundayız. Olimpiyat oyunları madalya sıralamalarında ‘ siyasi rekabet ‘ temelinden hareket eden Rusya ve Çin dışında ‘ gelişmemiş ‘ tek bir ülke yok ilk onda. Rusya ve Çin büyük ve güçlü ülkeler diğer yandan.

Müslüman ve fakir bir ülkeyi temsil eden bir simge olarak kabul ettikleri için olsa gerek, hem İslam alemi hem de sömürüldüğüne inanan ulusların kalbinde yer eden Galatasaray imzalı Uefa ve Süper kupa zaferi bu yüzden önemli. Ayrılıkçı Müslüman gerillaların kampına ( herkesin Süper kupa finalini seyrettiği biliniyor ) ordu baskınının o gece yapılması tesadüf değil - Aziz Yıldırım’ a inat - Filipinli general öyle diyor en azından. Kosta rika ‘ lı taksi şoförünün ilk on biri sayması da şaşırtmamalı bizi, zira kendinden bir şeyler bulan herkes Galatasaraylı o tarihte.

‘Ezilenler’ in de ‘sömürenler’ kadar başarılı olduğu bir gelecek hayal etmek fazlaca iyimserlik de olsa, dönemsel başarılar ümit etmeye engel yok. Ali Sami Yen’in çocuklarını geçecek zaferler de gelir belki bir gün.

Ancak ;

İlkler unutulmaz, ergenliğe adım atmış kızcağızın ilk öpücüğü misali.

 
Toplam blog
: 5
: 537
Kayıt tarihi
: 16.11.09
 
 

Bodrum'dayım. Mesleğim yok, alaylı otelcilik çalışanıyım. “Modern” çoğu değerleri saplantı derecesin..