Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '21

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Neden günümü planlamalıyım?

Çünkü,

Plansız bir çalışma, kişiyi de işi de başarısızlığa götürür. Kişiler, planlama sayesinde ne yapacaklarını önceden düşünür ve yapma ihtimalini arttırır. Eğer plana yüzde yüz uyulmamışsa bile hangi işlerin sarktığının farkında olmamızı ve unutmamamızı sağlar. Ne yapacaktım? yada ne yapacağım? derdinden kurtulursunuz. İşlerin bir düzen içinde planlı olması hem sizin hem de takip eden astınız-üstünüz veya çalışma arkadaşlarınız içinde kolaylık sağlar ve termin süresi verebilirsiniz. 

Planlamanın iki önemli fonksiyonu vardır:

1. Kişinin amaçlarını tespit ederek bu amaçlara ulaştıracak yaklaşım ve yöntemleri belirler.

2. Kişinin faaliyetlerinin hangi yönde gitmekte olduğunu, amaca varmak için izlenecek yolları belirler.

Planlama faaliyetleri o kadar önemlidir ki birbirine bağlı olan tüm sistemleri etkilemektedir. Sizin yapacağınız bir gecikme zincirleme olarak diğer işlerin de gecikmesi ve onlarında başka faaliyetleri geciktirmesi gibi büyük problemlere yol açar. İyi bir plan yapmak istiyorsanız öncelikle istenilen terminlerin olası gecikme durumlarını da düşünerek artı zaman daha eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca planlanan unsurun izlenebilirliğide çok önemlidir. Yaptığınız planı izleyemiyorsanız bir yerlerde gecikme yada hata var demektir. Bunun için iyi organize olmak gerekmektedir. Saatlik, günlük, haftalık, aylık raporlar almak işinizin büyüklüğü ve hassasiyeti çerçevesinde çok önemlidir.

İyi bir planlamada şu özellikler bulunmalıdır:

- Yapılacak plan, açık, geçerli ve kesin bir amaca veya rutine yönelik olmalıdır.

- Plan, esnek olmalıdır ki yani artı zaman dilimi ekleyebilinmelidir. Böylece çeşitli iç ve dış çevre şartlarına uyabileceği gibi gelişmelere de uyum sağlayabilsin.

- Plan, en uygun zamanı kapsamalıdır. Yapılacak şey 1 günde, 1 ayda yada 1 yılda halledilemeyebilir. Burada küsuratlar önemli olabiliyor.

- Planın en az zamanda hazırlanmalıdır.  Uygulanması ise ertelenmeyerek zamanında yapılmalıdır.

- Hazırlanan plan gerçekçi olmalıdır, tüm işler olması gerekenden daha hızlı olacak hayali bir vaad verilerek üst üste yığılmamalıdır.

 
Toplam blog
: 15
: 113
Kayıt tarihi
: 02.03.21
 
 

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği mezunu. Kalite süreçleri ve proje ..