Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '15

 
Kategori
Sağlık
 

NEDEN HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK YEMELİ

NEDEN HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK YEMELİ
 

görsel netten alıntı


NEDEN  HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK YEMELİ

Sağlığımız için haftada en az 2 kez balık tüketmek gerekir. Tabi kseler elverişli ise. Protein açısından çok yararlı olan balık ayrıca vitamin ve mineral açısından da çok yararlıdır. Bu açıdan haftada 2 kez tüketmek gerekir.. Bu yıl çok miktarda palamut, istavrit ve hamsi beklentisi varmış. Buğulama, ızgara, fırında pişirme, daha nadir de olsa tava yöntemi kullanarak birçok farklı lezzet yaratılabiliyor. Hamsiyi,  mısır unuyla az yağda pişirmek veya fırında az bir yağla kızartmak sağlık yönünden en güzeli.. Büyüme dönemindeki çocuklar, hamileler, yaşlılar için özellikle hafızayı güçlendiren ve kendini iyi hissettiren omega-3 içeriği önemlidir.
Balıkların vitamin mineral içeriği: B grubu vitaminlerinden  (B1),  (B2), (B3) ,B6 vitamini ve B12 vitamininin ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminlerinin iyi kaynakları olarak kabul edilir. 100 gram balık (ortalama) tüketimi özellikle A vitamini gereksiniminin yüzde 10- 15’ini karşılar. Balık mineral içeriği ile de zengin bir besindir. Balık ve diğer deniz ürünlerinde iyot, selenyum, fosfor gibi önemli mineraller bulunur. Balıkta en az bulunan vitamin ise C vitaminidir. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata bu açığı da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçimdir. Son yıllarda balık tüketimi de azalıyor zira halkın alım gücü de azaldı.

Bugün size hamsili balık kayganasının tarifini vereceğim. Tüm kızartmaları fırında yapıyorum sağlığımız açısından önemli.

Yapılışı: 1 kg hamsi yıkanır kılçıklarından ayrılır, fırın tavası yağlanır balıklar tavaya dizilir ve fırında pişirilir. Pişen balıkların üzerine, bir kâsede çırpılan 2 yumurta ve 1 limon isteye bağlı tuz ve karabiber konularak iyice karıştırılır ve pişen balıkların üzerine gezdirilip tekrar fırına verilir 5 dakika sonra balık kayganamız pişmiş olarak çıkarılır. Yanında yeşillikler ve domates dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..