Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '06

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Neden herkes ünlü olmak ister?

Gün geçmiyor ki; televizyon kanallarından birinde yeni bir star yarışma programı başlamasın. Eskiden televizyon kanallarının peşi sıra yayınladıkları genel kültür ağırlıklı yarışma programlarının yerini; bugün artık ne yazık ki hem kalitesi, hem de seviyesi düşük magazin ve star yarışma programları almıştır. Televizyon kanallarının böyle içeriklere sahip programları yapıp, yayınlamalarının amacı; tamamen rating sayesinde kazanılacak yüksek meblağlara sahip paralardan ibaret olmaktadır.

Peki televizyon kanalları, bu programları yapıp, yayınladıklarında, kendilerine göre "rating" gibi haklı bir gerekçeye sahiplerken; yine de böyle programlara büyük ilgi gösteren toplumun, bu programları izlemek için acaba ne gibi nedenleri bulunmaktadır?

Ben bu bölümde, biraz bu star yarışma programlarına değinmek istiyorum. Bu programların bize göre, acaba ne gibi amaçları vardır? Bu programlar, topluma neler katmaktadırlar?

Toplumdaki insanlar, televizyonda her gün izledikleri programların, günün birinde birer öğesi olmak isterler. İşte, hemen her gün yeni bir tanesi başlayan star yarışma programlarının yayınlarına başlama amacı da bu olmaktadır.

İnsanlar, gazetelerden ve televizyonlardan ilan yoluyla bilgi sahibi oldukları bu yarışma programlarına, kendi yetenek ve becerilerini hiç sorgulamaksızın katılmak isterler. Çünkü hem bu yarışmalara katılmak, hem de bu yolla ünlü olmak; onların mâkus talihlerini yenebilmeleri için, kendilerince tarihî bir fırsat olmaktadır.

Yayın organlarının belirttiği yarışmaya katılma prosedürlerini yerine getirirler ve en sonunda o yarışmaya katılırlar.

Yarışma günü gelip, çatar. Kendileri gibi o yarışmaya katılan on binlerce adayın arasından sıyrılıp, en sonunda o mâlum jürinin karşısına çıkmayı başarırlar.

Jüri üyelerinin, kendilerini küçük görmeleri ve aşağılamalarına karşın; insanlar için önemli olan, sadece ilgili alanda bir yıldız olmaktır. Yâni insanlar, bu amaçları için insanî değerlerinin zarar görmesini, onurlarının başkaları tarafından ayaklar altına alınmasını bile göze alabilmektedirler.

Peki buna karşın, neden herkes bir yıldız olmak ister?

Herşeyden önce şöhret kisvesi altındaki insanların, bu toplumdaki diğer insanlara nazaran çok renkli hayatları vardır. İnsanlar bu hayatları her gün izleyip, kendi sosyal yaşamlarını onlarınkinden çok eksik görürler. Bir başka neden de, bu insanların şöhrete ulaştıkları işlerinin, neredeyse hiç sermaye gerektirmediğidir.

İnsanların ünlü olma arzularını harekete geçiren en önemli neden ise; insanların ünlü olunca diğer insanlardan göreceklerini zannettikleri sahte ilgi ve sevgilerdir.

Ünlü olmanın belki hiç sermayesi yoktur. Ama bedeli, hiç kaldırılamayacak kadar ağır olmaktadır.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..