Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yeşim Varol İlişki ve Evlilik Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/duruyasam

13 Mayıs '09

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Neden ilişkilerimiz mutlu sürmüyor?

Neden ilişkilerimiz mutlu sürmüyor?
 

Duru Yaşam Koçluk ve Danışmanlık merkezi


"Büyük aşklar nefretle başlar" fenomeni hangi duyguyu örtbas etmek için mazeret olmuş bilmiyorum ama bir çok ilişkinin "aşığım" cümlesi ile başlayıp "yanılmışım" , "değmezmiş" vs. ile bittiği bir gerçek. Aşın gözünün kör olması bu olsa gerek.

Aşklara hep mükemmellik yakıştırması ile başlanır. Aşık olduğumuz kişide aslında beğendiğimiz ve haddinden fazla yücelttiğimiz özellikler aslında kendi özümüzde bulundurduğumuz veya bulunmasını arzu ettiğimiz özelliklerdir. Aşık olduğumuz kişiyi "en mükemmel" görürüz ve onun adına mazaretler bulmak da hiç zor olmaz.

Aşık olduğumuz insan "kaba" değil, açık sözlüdür.
Aşık olduğumuz insan "cimri" değil, tutumludur.
Aşık olduğumuz insan "sorumsuz" değil, yüreği yaralıdır.

Aşık olma durumu ilişki ilerledikçe yerini bazı özellikleri kabullenme ve ama o kadar kusur herkeste olur durumuna bırakır. Evet bazı olumsuz özellikleri vardır ama yeni bir ilişkide de bir çok sorun yaşanmayacak mıdır zaten.

Bir süre sonra aşk başka gözleri kör etmek için uzaklara uçar gider ve geriye çıplak gözle görülen olumsuzluklar kalır. Başta aşk bacayı sarmışken, aşık olduğumuz insanın mükemmelliğini abarttığımız gibi bu defa da olumsuzluklar büyür de büyür gözümüzde. Oysaki aşık olduğumuz da, yanıldığımızı hissettiğimiz insan da aynı insandır. Değişen sadece bizim bakış açımızdır.

Elbette hiç kimse mükemmel değil ve hiç kimse bir kalemde silinip atılacak kadar değersiz değil.

Aşk ile sevgiyi birbirinden ayıran acı duygusudur gerçekten. "seversin, kavuşamayınca adı aşk olur" demiş ya şair.

Temelde sevgi varsa, her ilişki emek vermeye ve kurtarılmaya değerdir. Ancak, saygının olmadığı bir ilişkide ne sevginin tutunma şansı vardır ne de aşkın.

Başka birine değer vermek, sevmek ve aşık olmak için değer vermeyi bilmek gerek. Değer kişinin kendine verdiği değerle başlar, ancak sonrasında çevremize yayılır.. Saygı ise kişinin kendisine verdiği değerin çekirdeğidir. Kendisine saygısı olmayan bir insanın başkasına saygı duyması de mümkün değildir.

Önce kendimizi sevelim ve kendi değerimizi bilelim. Biz bile kendimizi sevmezsek eğer başkalarının bizi sevmesini nasıl bekleriz?

 
Toplam blog
: 171
: 2282
Kayıt tarihi
: 13.05.09
 
 

Davranış Bilimleri Uzmanı, İlişki ve Evlilik Danışmanı, Kurumsal Eğitmen ve Danışman Kitapları; U..