Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Neden insanların gelişmesi daha zorludur ?

Neden insanların gelişmesi daha zorludur ?
 

İnsan Evrimi


Tutkularımızın çoğunluğu prefrontal korteks tarafından idare ediliyor. Bu yüzden ormanda muz yemek yerine sınıflarda oturuyoruz. Vahşi iç güdülerimizi bastırıyoruz. Çatal bıçak kullanıp yemek yiyor, sanata yöneliyoruz. Arkadaşlık ilişkileri kuruyoruz bunlar bizi sosyal bir hayvan yapıyor. Tabi ki bu kavram bana ait değil. Hayvan yavruları bile doğar doğmaz doğaya ayak uydurabiliyor insan ise her zaman muhtaç ve bağımlı. Her zaman bizden daha güçlüsüne, büyüğüne ihtiyacımız var. İlk çağdan günümüze kadar süreç böyle oldu ve devam ediyor.
 
Her gün yeni teknolojilerin gelişimlerini izliyoruz. Güncel telefonlar, daha hızlı bilgisayarlar, yeni model arabalar, yeni tıbbi teknikler. Bilimin limitsiz bir potansiyeli var. Ve bu gelişmeler hayatımızı daha da mükemmelleştiriyorlar. Bazen düşünüyorum. Bizim zorlu gelişimimizde bazı önemli şeyleri görme yetimiz azalıyor. Duyarsızlaşıyoruz. Hayatımızdaki önceliklerimiz değişiyor. Modern çağ bize daha çok arkadaş edinmemizi sağladı. Çünkü iletişim inanılmaz bir hıza ulaştı.
 
Fakat bunun olumsuz sonuçları da oldu. Artık daha kolay arkadaş silebiliyoruz. Kalbini kırabiliyor, umursamıyoruz. Çünkü çok arkadaşımız var o giderse başkası gelir o da giderse yenisi gelir. Modernitenin yeni öğretileri malesef Amerikan yaşam tarzına özendiriyor. Aile bağları zayıf, arkadaşlık ilişkileri güçsüz, cinsel ilişkiye dayalı bakış açısı, fast food, herşeyin ama herşeyin hızlı olması gerektiği, düşünmeyen sorgulamayan bir nesil..
 
Belki de zaten içimizde olan güzel şeyleri kabul etmeye başlamalıyız. Teknolojiyi hayatımızın odağı haline getirmemiz doğru mu? Arkadaşlık sanal ortamda kurulabilir mi ? Sosyal ağlarda birine güvenebilir misin? Dokunmadan karşındakine cam ekrandan sevebilir misin? Hayat dışarda devam ediyor hem de hiç durmadan. Yenisini indirmeden, güncellemeden, doğal hızıyla..
 
Herşeyin tedavi edilmesi gerekmiyor. Güncelleme çılgınlığına bir son bulmalı. Mona Lisa'yı güncelleyebilir misin? Tac Mahal'i ? Davut Heykelini? Aile bağlarını? Arkadaşlıklarını? Bazı şeyler eskidikçe daha da değer kazanır. Mozart'ın müziği 200 yaşında. Güncellemeye ihtiyacı var mı? Olduğu haliyle zaten mükemmel değil mi ?
 
Yazar: Uğur Büyük
 
Toplam blog
: 56
: 985
Kayıt tarihi
: 17.11.14
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. ..