Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Neden işe alalım dediğimiz insanı önce biz soyalım?

İşsiz bir insanın iş sahibi olabilmesi için başvurularının paralı olmasına benim bir türlü aklım ermiyor. Zaten bu insanların bol miktarda parası olsa oraya buraya başvurup medet beklemez oturur evinde yer.

Geçtiğimiz yıl bir internet sitesinde tanımadığım biri fotoğrafıma yorum yaparken bilmem şu filmde oynayan falancaya çok benziyorsun demişti. Ne o filmi izleme fırsatım oldu ne de gerçekten benziyor muyum diye bakma şansım oldu. Bir hafta önce bir piknik esnasında bir ağabeyimin tanıdığının benim hakkımda ki yorumu Almanya’da olsaydı filmde oynardı dediğini öğrendim. Bende internet üzerinden bir cast ajansa başvuruda bulunayım bakalım ne çıkacak diye. Üzerinden bir iki gün geçmedi bu sabah, özel tip olarak değerlendirildiniz ünlü bir çikolata reklamı için ana karakter oyuncusu olarak uygun görülüyor 14.09.2015’e kadar… Yerdeki şubelerimizden birine gelmeniz gerekiyor denilmekte. İlk iş olarak reklam filmi için yönetmene sunulacaksınız. Tanıtım …. Vb için 300 TL ödeyeceksiniz.

KPSS’ye girersin para öde. ALES’e girersin para öde. YDS’ye girsin  her birine ayrı ayrı para ödeyeceksin. Peki bu sınavlara girince hemen seni iş sahibi yada amacına ulaştıracaklar mı? Yok, bu yıl başaramadınız seneye paranızı hazırlayın yine denersiniz. Ayrıca bir işe girebilmek için KPSS sonrası birçok yer kendi ayrı sınav yapıyor onlara da ayrıca masraf yapman gerekiyor. Gerekirse o ile gideceksin. İnsanı tamamı ile bıkkınlığa sürükleyen artık başvursam ne olacak boşa param bari gitmesin noktasına geliyorlar.

Bir gün tanıdığım bir kız Ön Lisans mezunu KPSS tercihleri vardı müsaitsen beni ara dedi aradım. KSS tercihleri var ama ücretliymiş ne yapayım dedi. Paramda yoktu başvursam boşa gidecek param, acaba başvursam bir umut atanır mıyım? Kıza ne diyeceğimi bilemedim. Bunun gibi ne vakalar vardır kimsenin haberi yok.

Neden bir işe alalım dediğimiz insanı önce biz soyalım almaz sak’ta üzerine bir soğuk su içsin mantığı ile gideriz anlamış değilim.  Gerçekten iş bulabilmek imkânsız durumda iken bir yere bir elaman alınacak ise onu duymanızda imkânsız gibi bir şey oldu. Velhasıl özel sektörde de devlette de işe girmeden önce sen oralara bir paralar dökmen lazım ki belki seni işe alırlar.

İşsiz zaten parası olmayan birini işe alırken para talep edip onu zor durumda bırakmak hiçte adil bir şeye benzemiyor. Tamam, bir para alacaksanız başvuruları bilmem neleri ücretsiz yapın kişi işe alınınca aylığından taksit taksit kesin. Neden soyup bıktırıp salıveriyoruz?  

 
Toplam blog
: 48
: 160
Kayıt tarihi
: 13.12.12
 
 

İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuyum. SDÜ Fenbilimleri · Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ..