Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

30 Aralık '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Neden iştahlıyız? İşte size 10 neden

Neden iştahlıyız? İşte size 10 neden
 

Beyninize sinyal ulaştı. Hadi kalk , acıktım!!! Peki bu sinyal herzaman doğru mudur? Ya da aslında her yemek yediğimizde gerçekten aç mıyız? Ya da neden bazı zamanlarda daha iştahlı oluyoruz?? Bir çok insan , ihtiyacı olan yemekten çok daha fazlasını yiyor. Sonuç mu ? Hüsran , arkasından gelen derin pişmanlık. Peki neden vücudunuzun size açlık sinyalleri gönderdiğini merak ediyor musunuz? İşte açlık sinyallerinin gelme nedenleri… 

10- Çünkü Stresliyim 

10 

Araştırmalar gösteriyor ki insanlar stresli olduğu dönemlerde daha yağlı, daha tuzlu ve daha tatlı yiyeceklere yöneliyorlar. Çünkü bu tip yiyecekler , damağınızda güzel tadlar bırakıyor ve kendinizi iyi hissettirtiyor. Ancak yemek yeme arzunuzun altında yatan tek şey psikolojik değil. Vücudunuz , strese kimyasal bir reaksiyon verir ve açlık hissini beyine ulaştırır. Vücudun strese gösterdiği tepki kan basıncını ve şekeri arttırır. Bu da açlık hissi oluşturur. 


9- Yemeği görmek ve kokusunu duymak 

9 

Bizler daha çok duyularımızla yemek yeriz, midemizle değil. Ne zaman bir yerde bir yemek görsek ya da kokusunu duysak ki bu bazen sadece bir televizyon reklamı bile olabilir , hemen ağzımız sulanır, açlık sinyalleri gelmeye başlar. Yapılabilecek tek şey şekerleri saklamak, yemek programını kapatmaktır. Ne demişler gözden ırak gönülden ırak … 


8-Alkol acıktırır 

8 

Uzun yıllar alkolün yeme alışkanlıları üzerinde etkisi tartışıldı durdu. Son araştırmalar , alkolün savunma mekanizmasını düşürdüğünü ve alkol içilen bir akşamdan sonra yemek yeme ihtiyacının arttığını gösteriyor. Öyleyse ne yapmalı? İçki içmeden önce mutlaka yemek yiyin, bu sizin ertesi gün hissedeceğiniz aşırı açlık hissini engeleyecektir.  


7-Bir kadın karşınızda yemek yiyorsa 

7 

Arizona State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yeme alışkanlıklarında bir kadın karşısındaki kadının aynası oluyor. Yani bir kadın çok fazla yemek yiyorsa, bir süre sonra karşısındaki kadında da aynı yeme isteği oluşuyor. Bu taklitçilikten uzak durmak için yapılması gereken şey hemen o saniye derin bir nefes alıp , kendi yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz, işe yaramadı mı ? En iyisi sağlıklı beslenen kız arkadaşlar edinmek olabilir! 


6-Yemek yedikten sonra halen aç olmak 

6 

Bu size tanıdık geldi mi ? Bazen yemek yedikten sonra halen aç olduğunuzu farkettiniz mi? Az mı yemek yedim demeden önce , acaba çok mu hızlı yedim diye düşünmek uzun vadede sizin için yararlı olacaktır. Beyninizin doyma sinyalini alabilmesi için belli bir zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle yavaş yemek yiyin, her lokmanızdan sonra çatalı elinizden bırakın ve sonra yemeğe devam edin.  


5- İşten yeni çıktınız 

5 

İşten çıktınız yada spor salonunda biraz egzersiz yaptınız ve aşırı bir açlık hissiyle karşı karşıyasınız. Ancak bu demek değil ki vücudunuzun ekstra kaloriye ihtiyacı var. Sizin sadece gıdaya ihtiyacınız var! Spordan sonra tavuk , et ve yanında da kepekli bir pilav yeterli olacaktır. 


4-Yemek Zamanı 

4 

Yemek yeme olayımızı hepimiz otomatik pilot hizmetine almış durumdayız. Acıktığımızı bile anlamadan , çoğu kez sadece yemek zamanı geldiği için yemek yiyoruz. Aslında saatlere takılmaksızın , kendinize aç olup olmadığınızı sorun ! Eğer yanıtınız hayır ise biraz bekleyin ve sonra kendinize küçük porsiyonlarda atıştırmalıklar hazırlayın . 


3- Belki de sadece susadınız 

3 

Susamak açlıkla aynı semptomları oluşturuyor: Düşük enerji ve uyku hali. Bu nedenle açlıkla susuzluğu karıştırmanız mümkün. Bu nedenle birçok insan kendini yorgun hissettiği zamanlarda yemek yemenin bu yorgunluğu azaltacağını düşünüyor. Farkı anlamanız açısından : eğer susadıysanız ağzınız kurur, bu aşamada yemek yemek olayı sadece kısa süre için geciktirecektir. Büyük bir bardak su veya bir fincan çay için ve 10 dakika bekleyin, açlık hissiniz geçmediyse işte ozaman gerçekten de açsınız demektir. 

 

2-Aldığınız ilaç iştahınızı mı açıyor? 

2 

Eğer sürekli olarak kendinizi aç hissediyorsanız , belki de kullandığınız antibiyotik, hormon ilacı ya da antidepresan ilacınız iştahınızı açıyor olabilir. Peki ne yapacağız? Hiçbirşey! Eğer normal yemeğinizi yediyseniz ve hala açlık hissediyorsanız , ilacın yan etkisi olan o açlığı görmezden gelmekten başka bir çareniz yok. Sakız çiğnemeyi deneyin ve bol bol su için. 


1- Gece iyi uyumadıysanız 

1.0 

Eğer gece iyi uyumadıysanız, vücudunuz oldukça yorgun demektir. Vücudunuz yorgun olduğunda , kan şekeriniz düşer ve açlık hissi duyarsınız. 8 saatlik bir uyku , iştahınızın açılmasını engeller. Az uyuduğunuz zamanlarda meyve ve karbonhidratlı yiyecekler almaya özen gösterin. 

http://www.listemiste.com/istahinizin-artmasinin-10-nedeni.html 

www.listemiste.com 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..