Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Neden ithal ilaç yerli ilaçtan daha iyidir fikri vardır ?

Neden ithal ilaç yerli ilaçtan daha iyidir fikri vardır ?
 

AB ye girme(!) hikayemizin daha uzun süreceği aşikar ortada. Bunu geçirdiğimiz süreçlerden ve yaşadığımız olumsuzluklardan anlayabiliyoruz.

AB nin bizi kabul etmesi için (!) 18 sektör üzerinde yeni düzenlemeler, incelemeler ve değişiklikler yapılması için liste verilmiş. Bu sektörler tarım, sağlık, eğitim, ilaç silah, teknoloji vb gibi ana başlıklar altında bildirilmiş.. Ve ilk sıralara acil düzenlenmesi için sağlık, ilaç eğitim sektörlerindeki düzenlemeler sıralanmış.

Yayınlardan okuduğum kadariyle Dünyada silah sektöründen sonra en büyük rant ilaç sektöründen sağlanıyormuş. Ülkemizde de boşluklarımız fazla olduğu için bu rantı güzel sağlayan oluyordur mutlaka. Bu rant dikkat çekici düzeyde ki bizden yeniden düzenleme istenmiş. Pasta büyük olunca tabiki pay almaya çalışanda çok oluyor.

Yetkililerin açıklamalarında artık ithal ilaç yerine yerli ilaç kullanımına geçileceği söyleniyor. Bu şekilde hem ülkemiz hem vatandaş ucuza ilaç kullanacağı söyleniyor. Halkımıza yerli ilaç kullanımı hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldığını sanıyorum. Aksaklıklara rağmen yeni değişiklikler yeni düzenlemeler olduğunu görüyoruz fakat yeterli seviyede değil.

*Neden peki ithal ilaçların ülke ekonomisine ve vatandaşa zararı bulunduğu biliniyordu da, yetkililer zamanında ithal ilaçların ülkemize girmesine izin vermişler.?

*Neden peki İthal ilaç daha iyi ve kaliteli fikri halkın aklına yerleştirilmiş.? Hem devletimize yazık hem vatandaşa yazık... Bu soruların cevabını biz bilemeyiz tabiki.

Yerli ilaç kullanımında halkımız üzerinde bir ön yargı bulunmaktadır. Yerli ilaç faydalı ve güvenli değil şeklinde. Çünkü vatandaş yerli ilaç üreticisine güven duymuyor itimat etmiyor... Fakat vatandaş kendi kendine bu fikre sahip olmuyor. Sağolsun daha çok hekimlerimiz tarafından empoze ediliyor.

Önce halkın yerli firmalar ve yerli ilaç üzerinde güveni sağlanmalı. Ön yargıları yıkılmalı somut delillerle, görsellikle, reklam ile, tanıtımlar ile gerekiyorsa birebir hasta ile bu sağlanabilir. Vatandaş bilinçlendirilmeli ve kendisinin de bir kazancının olduğunu görmesi sağlanmalı...

Ve birde devletini seven güvenilir hekimler tarafından bu yapılabilir ancak.

SSK da bir doktor ilaç yazdığında '' Ben bunu yazıyorum fakat pek faydalı değil, siz isterseniz şu ilacı dışarıdan alabilirsiniz '' diyen bir hekimin hangi maksatla söylediğini vatandaş nerden anlayabilirki... Sağlığın detayı vatandaşın anlayacağı bir konu değildir... Hekim ne derse hasta onu yapar onu alır. Önce sağlığını düşünür vatandaş.

Bir birey olarak kendi düşüncelerimi yazdım paylaştım... Umarım yetkililere çalışmalarında bir faydası olur.

Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..