Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Neden ölüme uçuyorlar?

Neden ölüme uçuyorlar?
 

NEDEN ÖLÜME UÇUYORLAR?


Her kaza, aynı nedenle olmuyor tabii ki. Kimi malzemenin standartlara uygun olmamasından kaynaklanıyor, kimi pilot hatası, kimi de birazdan anlatacağım gibi düpedüz intihar... Fakat nedeni ne olursa olsun çoğu kazanın gerçek nedeni aynı soruna bağlanıyor.

Bu konuda bir yasa, yönetmelik, kontrol mercii, ne denirse densin, yok!

Önce 5-6 yıl önce Ölüdeniz’de yaşanan hazin bir olayı anlatayım da sonra bu konuya yine dönelim.

İsim verip kapanan yaraları deşmeye gerek görmüyorum. Bir yamaç paraşütü pilotunun anlattıklarını anlatacağım size. Bu pilot eğitimini yurt dışında almış, bölgenin yetenekli ve çok dikkatli pilotlarından biri. Yaşadığı kabus haricinde de başka hiç bir kazası yok. Ancak başına gelen bu elim olaydan sonra uzun süre uçamadığını da aktarayım. Şimdilerde öz güvenini kazandı ve mesleğe devam ediyor.

Gelelim olaya; Bir İngiliz hanım yamaç paraşütü yapmak ister. Tesadüf bu uçuş deneyimli pilot arkadaşa düşer. Yer brifingi verilir. Güvenlik önlemleri anlatılır ve alınır. Baba dağ’ın tepesinden yükselirler. Hava gayet güzel ve uçuşa uygundur. Tam kayaların tepesine gelindiğinde, bu turist hanım emniyet kemerini açar ve kayar. Deneyimli pilot ani bir hamleyle kadını elinden kavrar. Ancak başarılı olamaz. Şöyle anlatıyor olay bu pilot arkadaş, “Elimi bir an tutar gibi yaptı ve sonra bıraktı. Elveda dedikten sonra avuçlarımdan kayıp gitti. Bu bir intihardı.”

Ne yazık ki bu tip olaylar yaşanıyor.

Şimdi esas konumuza dönelim. Bu işin belirli bir yasası yönetmeliği yok demiştik. İş böyle olunca da arada eğitimini tam almamış pilotlar, standartlara uymayan ekipman ve tam anlamıyla yapılamayan kontroller kazalara davetiye çıkartıyor. Evet riskli, hem de çok riskli ama o derecede keyifli bir spor yamaç paraşütü. Tüm güvenlik kurallarına uyunca da risk minumuma iniyor.

Esas iş standartları ve kuralları koymak ve bunu çok sıkı takip etmek.

Aynen motorlu yelkenkanat dediğimiz “mikrolight” da olduğu gibi.

Bu konuya devam ederiz ileride. Umarız gereken bir an önce yapılır da başka acılar yaşanmaz.

Bu yıl 8'inci kez düzenlenen Ölüdeniz Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Madımak Oteli'ndeki yangında yaşamını yitirenlerin anısına gerçekleştirilen yamaç paraşütü etkinliğinde olduğu gibi.

Haberleri kaçıranlar için hatırlatalım;

Okan Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğretim görevlisi Sevgi Çekiç ile paraşüt pilotu 27 yaşındaki Okan Arıkan paraşütün kontrolden çıkması sonucu yaralanmıştı. Yaralılar helikopterle düştükleri Babadağ'dan alınarak Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış her 2 yaralının da çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu belirlenmişti. 

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..