Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '14

 
Kategori
Ramazan
 

Neden oruç tutuyoruz?

Neden oruç tutuyoruz?
 

Ramazan sıcakların bastırdığı Temmuz ayına denk geldi. Her Müslüman iradesine ve inancına bağlı olarak oruç tutacak, tutamayanlar başka inançta olanlar oruç tutanlara saygı gösterecek,  bir grup çoğunluk patron ise işe gitmeyecek öğlene kadar uyuyarak oruç tutacak. Bu arada iş yerinde çalışanlarını,  müşterilerini asık ve keyifsiz bir suratla karşılayacak ve başım ağrıyor oruç çarptı diyecek. İzin isteyenlere biz de oruç tutuyoruz diyecek. Karın tokluğuna çalıştırdığı insanlara varsıllığı olmasına rağmen zam yapmayacak, çalışma koşullarını iyileştirmeyecek. Önlem almadığı için ölen işçi olursa Allahın takdiri diyecek.  Bu arada akşam iftarları varsıl bir azınlık tarafından büyük bir zenginlikle kutlanacak, büyük bir gurur ve başarı hissi eşliğinde yemekler yenecek. Çünkü bu sıcakta akşama kadar sabredildi,  yemek yenmedi, su –sigara içilmedi. Sinirlenilse bile bağırılıp kavga çıkarılmadı.

Ama oruç sadece aç kalmak mıdır,  biraz kamil olan insan şekilden çok manada aç insanların, susuz insanların yaşadığı yoksunluğu anlamak için empati yapmak olduğunu anlar. On iki ay hep maddi düşünüldüyse bir ay maneviyata yönelip kendi içimize yönelmektir aslında. Bugüne dek bir gün bile aç kalmadıysak verilen nimetlere şükretmektir. Aç olan tüm insanlara ve canlılara merhamet etmektir.

Yemeğini paylaşmak, hasta ve özel durumlardan dolayı tutamayanlar için otuz gün boyunca ihtiyacı olanlara bu yemeğin karşılığını ödeyerek, yardım ederek zorunlu bir iyilik yapmaktır.  Ramazan ayı nurla dolmaktır. Bir pilin şarj olması ve insan olduğunu hatırlamasıdır. Sadece insanlara değil tüm evrene iyi düşüncelerin frekansını yollayarak şeytana fırsat vermemektir.

Beynimizin bilinmeyen öyle güçlü özellikleri var ki milyonlarca insanın hırslarını bırakıp akşam teravih namazın da gerçek manada bu evren için kalpten dilediği iyilikler belki de havai fişekler gibi patlayarak gerçek olacaktır.  Yoksa neden tüm herkes o kadar sabredip yemek yedikten sonra yatıp uyumak varken en uzun süren namazı kalabalıklarla kılıp el açıp Yarabbi diye başlayan güzel dualar etsin. Artık tüm evren ve kâinat için Yüce Rabbim bu dünyayı senin gerçek nurunla aydınlat demesin!

Artık İslam dinini şekilden manaya çekip bu güzelliklerle donanmalıyız. Pala kuşanan, ALLAHU EKBER deyip insanların boğazlarını kesenler, sadece şeytanın piyonları olabilirler.

HERKESE KENDİ İÇ GÜZELLİKLERİNİ KEŞFETTİKLERİ VE DÜNYANIN VE EVRENİN İYİLİĞİ İÇİN DUA ETTİKLERİ, ÇABA SARF ETTİKLERİ GÜZEL BİR RAMAZAN AYI DİLİYORUM. 

 
Toplam blog
: 38
: 696
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Antalyalıyım. Bir süre istanbul ve Çanakkale de bulundum. Uzun süredir Ankara da yaşıyorum. İki o..