Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Neden parçalı seçim yok?

BU BİR YEREL SEÇİM OLDU MU?

Bugün yerel seçimler yapıldı. Ancak sonuçlar nasıl olursa olsun, sadece seçimlerin yapılış şekli açısından sağlıklı olmayayacağı kesin. Çünkü Belediye Başkanları ve Belediye Meclislerinin belirlendiği yerel karakterli seçimlerin, genel seçim gibi yapılması çağdaş bir uygulama değil. Sosyal, ekonomik hatta kültürel açıdan homojen br yapısı olmayan Türkiye gibi bir ülkede toptan, kollektif, tüm bölgeleri kapsayan bir yerel seçim yapmak, istendildiği kadar uğraşılsın ülke insanlarına yarar sağlayacak bir sonuç çıkartamaz. Uygulamanın demokratik olabilmesi için bölgelerin ayrılması ve ayrı ayrı zaman dilimlerinde seçim yapılması gerekir. Seçim propagandalarında da görüldü ki, insanlar kendilerine bire bire hizmet vermekle görevlendirilecek kadrolar yerine, kendileriyle bu anlamda hiç bir bağı bulunmayan siyasi liderlerlerler ve çok genel siyaset, hatta siyasetin ötesinde konularla uğraşmak zornda kaldılar. Halbuki bir ülke büyüklüğünde olan İstanbul seçimleri örneğin ayrı bir zaman diliminde yapılsa, orada yaşayanlar belediye ile ilgili seçimlerde çok daha sağlıklı sonuç çıkartabilecek muhakeme kurabilirler, ülkenin diğer bölgeleri üzerine boştan yere kafa yormak yerine kendi yaşadıkları coğrafya üzerine yoğunlaşabilirler. Adayları daha iyi tanıyabilirler, semt, mahalle ve hatta cadde sorunlarını daha yakından akip ettirme şansına kavuşabilirler.

Ayrı ayrı seçim takvimleri oluşturmak aynı zamanda organizasyon açısından da daha sağlam yapılabilir. Örneğin son yaşanan helikopter kazası gibi acılı olayların önüne geçilebilir. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna yaşanan travmalar engellenebilinir. Tek merkezden belirlenen seçim uygulamasıyla tüm ülkeyi baştan sona aynı psikolojii içine sokmak, farklı yaşam şartlarıyla karşı karşıya olan insanları hiçbir zaman olgunun tam olarak, yani yerel seçimin ne anlama geldiğinin, algılanmasını sağlayamaz. Yerel seçimler, kesinlikle genel seçim havasından ayrı tutulmalıdır.

Yerel seçimlerin bölgenin durumuna göre farklı zaman dilimlerinde yapılması, ülkenin üniter yapısına ters düşeceği şeklindeki düşüncelere götürmesi de gerçekçi değildir. Yerel seçimler üniter idari yapı korunarak, gerçekleşebilir. Bunun için yalnız Yüksek Seçim Kurulu'nun da bölgesel ve kentsel idarelere ayrılması zorunlu olabilir.

Ali MERCİMEK

 
Toplam blog
: 29
: 500
Kayıt tarihi
: 17.08.08
 
 

İstanbul ve Münster Üniversiteleri basın yayın mezunuyum. Gazeteci olarak çalışıyorum. İlgi alanl..