Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Neden sadece tavuk yumurtası yiyoruz? Kaz, ördek ve diğer hayvanların yumurtası yenmiyor mu?

Neden sadece tavuk yumurtası yiyoruz? Kaz, ördek ve diğer hayvanların yumurtası yenmiyor mu?
 

DEVEKUŞU YUMURTASI


Mesela kaz ve ördek yumurtası görmedim. Yenip yenmediğini bilmiyorum. Ama sonuçta aynı şeyleri yiyorlar, aynı yerlerde dolaşıyorlar; mesela kaz ve ördek tavuktan ne kadar farklı ki yumurtası farklı olsun.

“Bataklıkta yaşayan ördeklerde Salmonella grubu mikrop bulunmaktadır. Bu mikrop bilhassa mide ve bağırsağa zarar vermektedir. Tifo, dizanteri gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle Bataklık ve pis derelerde gezinen ördeklerin yumurtalarında bilhassa bu mikrop bulunmaktadır. Birçok dış ülkede ördek yumurtasının yenilmesi ve satılması yasaktır”deniliyor ama doğrulanmış bir bilgi değil.

Yine kazlarla ilgili aşağıdaki bilgiler verilmekte.

Beyaz renkte büyük yumurtalardır. Uçları küt şeklinde olan kaz yumurtası hem beyaz hem de mat renkte olabiliyor.

Yaklaşık 70-110 gr ağırlığında olan kaz yumurtası, kanatlı ve yumurtası yenilebilen hayvanlar arasında en büyük yumurtaya sahiptir.

Kalori: 185 kkal

Protein: 13.87 gr

Lipit: 13.27 gr

Karbonhidrat: 1.35 gr

Kül: 1.08 gr

Tavuk yumurtasının yaklaşık üç katı büyüklüğündedir. Kabuğu oldukça kalındır ve bıçağın tersi ile kırmakta fayda vardır. Birbirine vurarak da kırabilirsiniz elbette ama zarı çok kalın olduğu için kırdıktan sonraki o ikiye ayırma işlemini yapamazsınız. Onu sahanda pişirmek (göz yumurta gibi) pek iyi olmaz. Menemende ise oldukça başarılı sonuçlar verir. Yine iyicene haşlayıp söğüş dilimlerseniz kahvaltı sofrasında iki kişi tek bir kaz yumurtasıyla doyabilir. Ördek yumurtasına benzer kıvam olarak ama lezzeti daha iyidir. 3-4 kişilik menemene bir tane kaz yumurtası yeterlidir.

2 veya 3 günde bir yumurta yaparlar, 10 - 12 arası yumurta yapınca kuluçkaya yatarlar. Yumurta sayıları en çok 20 olur.

Keklik, bıldırcın, devekuşu ve şu an aklımıza gelmeyen başka hayvanlar da var. Yani yumurta konusunda sadece tavuğa odaklanılması garip. Bu konuda araştırma falan da yok. İnsanlar tavuk dışındakilerin yumurtasının yenmediğini sanıyorlar. Kendisi kesilip yeniyorsa yumurtası niye yenmesin. Hem herkes bizim gibi ayırıcı (seçici, hassas ya da ne bileyim yasaklı gibi) değil ki, dünyada köpek eti hatta her türlü canlıyı yiyen ülkeler var. Ama yumurta konusunda duyduğumuz bildiğimiz kadar onlar da sadece tavuk diyor. Kaz senede 20 yumurta yapıyor ama hem yumurtası büyük hem de çok besleyici mesela. Ben bu konunun uzmanı değilim ama TV’lerde sağlık ve beslenme programlarında bu konuda insanlara bilgi verilebilinir. Yani yumurta deyince tavuk akla geliyor. Tavuktan başka yumurtlayan yok sanki. İnsanları bilgilendirin yemezlerse yemesinler. Belki bazıları yer, Afrika’da insanlar açlıktan ölüyor!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..