Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '19

 
Kategori
Psikoloji
 

NEDEN SEVİLMEK İSTERİZ

NEDEN SEVİLMEK İSTERİZ?

Sevgi biyolojik, psikolojik ve sosyal yönleri olan çok boyutlu bir kavramdır. Sevgi önemsemek, ilgi göstermektir. Saygı duymak, anlayış göstermek; sorumluluk hissetmek; yakınlık duymak; sıcaklık hissetmek; benimsemektir. İnsanın doğasında bulunan, yaşamı renklendiren ve anlamlandıran en güzel duygulardan biridir. Hepimizin bir nedene ihtiyacı vardır. Benlik duygumuz için sevilmek,beğenilme ve kabul görmek gereklidir.Ruhsal dünyamızın sevilmeye,beğenilmeye ve kabul görmeye ihtiyacı vardır.

Hepimizin bir benlik algısı vardır. Kimimizin düşük kimimizin yüksek ama diğerleri tarafından olumlu algılanmak, beğenilmek, sevilmek istiyoruz. Bu yüzden de davranışlarımızı kontrol altında tutuyoruz yada düzenliyoruz. Kendimizi tanıtırken bazen stratejik davranarak bir imaj oluşturmaya, algıyı yönetmeye çalışıyoruz, rol yapmadan, filtresiz olarak da ortada olmayı tercih edenlerimizden vardır ama genel olarak kendimizi sevdirmeye odaklıyız. Kimi zaman bağımlı kişilik gösterir. Karşı tarafa ihtiyacımız olduğunu ve ona bağlılığımızı ifade eden bu şekilde bizi benimsemesini isteriz.  Patolojik ilişkilerde bu şekildedir, bir taraf gitmek ister, diğeri gitmesin ister. Kendi bağlılığını karşı taraf onu sevsin diye kullanmaya çalışır.

İnsan, saygı duyduğu ya da bağlı olduğu insanlarında kendisini sevmesi, sayması ve onurlandırılması önemliyken başkalarının bizi saymasına ve sevmesine önem veririz. Bireyin başkalarının sevgisine ihtiyaç duymadan kendini tüm benliğiyle benimsemesi ve önemsemesi gerekir.

İYİ OKUMALAR

PSİKOLOG

SEVGİ ÖGÜR

 
Toplam blog
: 8
: 286
Kayıt tarihi
: 21.03.18
 
 

Psikolog/Aile Danışmanı/Yazar/Evlilik ve Çift Terapisi/Cinsel Terapisti ..