Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '13

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Neden sıvı veya kaynak tuz kullanmalıyız?

         Yıllardır ülkemizde kullanılmakta olan rafine tuzlar beyazlatıcı ve topaklaşmayı önleyici kimyasal zehirler kullanıldığı için halkımızın sağlığının bozulmasına neden olmuştur.

Gıda üreticileri ve halkımız tarafından kullanımı pratik olduğu için yıllardır rafine tuzlar tercih edilmiştir ve edilmeye devam etmektedir. Halkımızın sağlığı bozulduktan sonra gündeme gelen “tuz tüketiminin azaltılması” ve “kaya tuzu kullanılması” söylemleri bu sorunu çözmeyecektir. Ülkemizde ki kaya tuzlarının doğrudan tüketilme özelliği bulunmamaktadır. Mutlaka rafine işlemine tabi tutulması ve bunun sonucu da beyazlatıcı ve topaklaşmayı önleyici kimyasal zehri kullanmak zorunluluğu vardır.

Bunun tek istisnası KAYNAK TUZLALARINDA doğal ortamda rafine edilmeksizin kendiliğinden kristalize olabilen doğal olarak yüklendiği mineralleri muhafaza edebilen doğadan toplama yöntemi ile elde edilen KAYNAK TUZ’larıdır. Bu tuzlar bilinen Kaya,Göl ve Deniz Tuz’ları asla değildir. Ülkemizin genelinde de son derece az bulunmaktadır. Bu tuzlalar Türkiye’nin doğal tuz kaynaklarıdır. Fakat bugüne kadar keşfedilmeyi beklemektedir. Günlük üretme imkanı yüzbinlerce ton olan ve maliyeti çok düşük olan Kaya,Göl ve Denizden elde edilen rafine tuzların karşısında üretimi son derece düşük yıl boyu yüzlerce ton ancak elde edilebilen rafine tuzlara göre maliyeti oldukça yüksek  olan Kaynak tuzu maalesef yok olmuştur. Bu sebeple Tarım Bakanımızın “Kaya Tuzu” söylemi bence noksan bir söylemdir. Öncelikle tüketilmesi gerekli olan tuz  Türkiye’nin gerçek doğal tuzu “KAYNAK TUZU” olmalıdır. Önerilebilecek diğer tuzda kaya tuzdan sıvılaştırılarak elde edilecek olan “SIVI TUZ” olmalıdır.  

Gıda üreticilerinin ve halkımızın pratikte kullanımı kolayına giden bu rafine tuzları kullanmaktan vazgeçirmenin tek yolu sıvı tuzu gündemimize almalıyız ve teşvik etmeliyiz. Hatta gıda üretimi yapan kamu kurumlarında (Belediyelerin ekmek fabrikaları gibi) sıvı tuz kullanımını yasal zorunluluk haline getirmeliyiz. Çünkü sıvı tuzda topaklaşma ve beyazlatma gibi bir sorun olmayacaktır. Tuzun az  kullanımının öneminden daha fazla içerdiği zehirler insan sağlığı için son derece hayati önem arz etmektedir.

Sıvı tuzun temini konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bugün rafine tuz fabrikaları ülkemizde bolca bulunan kaya tuzlarını sıvı hale dönüştürecek fabrikalara dönüşecektir. Ayrıca Türkiye genelinde Tekel İşletmeleri zamanından kalma KAYNAK TUZLALARI’nın hammaddesi olarak doğadan kendiliğinden çıkmakta olan doğal sıvı tuzlarda gıda tüketiminde doğrudan kullanılabilecektir.

 
Toplam blog
: 53
: 1175
Kayıt tarihi
: 08.10.10
 
 

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi 1964 Doğumluyum. Çorum İli İskilip İlçesinde yaşamaktayım. Evliyim ..