Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '20

 
Kategori
Egzersiz
 

neden spor yapmalıyız?

Spor yapmanın faydalarını şöyle özetleyebiliriz.
  • "Aerobik egzersiz bilişsel işlevlere iyi gelir" sonucuna varan pek çok bilimsel araştırma mevcut. Sporun bu hedef için en doğal ve etkin yöntemlerden birisi olduğunun farkında olmak spora daha tutkuyla bağlanmanı sağlayabilir.
  • Uzun  mesafe koşu neurogenesis yapıyormuş, yani hipokampüste yeni sinir hücreleri oluşuyormus. Ağırlık çalışmanin böyle bir etkisi yokmuş.
  • Ünlülerin çoğunun düzenli egzersiz yaptığı biliniyor. Motivasyonu yüksek olan ve harika görünen bu insanlar acaba bunu spora mi borçlu? Böyle başarılı örneklerin olması insanın spora olan inancını artırıyor.
  • Günümüzün en büyük problemlerinden birisinin hareketsizlik olduğu biliniyor. Ofis hayatında ve evde sürekli bilgisayar başında oturuyoruz. Bu hareket eksikliğine çare olan yani hareketle en çok özdeşleşen spor çeşidi kardiyo egzersizdir. Sporun arkasındaki motivasyonlardan birisi de hareketsizliği yenmektir.
  • Önceden insanlar bir tehlikeyle karşılaştığında onu kaçış icin hazırlayan Catecholamine salgısı artıyormus. Catecholamine ise vücudu fiziksel aktiviteye hazırlayan genel fizyolojik değişimlere sebep olur. (uçuş ya da kaçış tepkisi) . Günümüzde stres de aynı hormonun salgısını artırıyor. Ama stres sonucu tehlikeden fiziksel olarak kaçmıyoruz, bu da catecholamine lerin vücutta birikmesine neden oluyor. Koşu gibi aerobik egzersizler ise kaçış tepkisine benzer bir etki göstererek kandaki catecholamine seviyesini azaltıyor. Aerobik egzersizin strese iyi gelmesinin nedeni böyle açıklanabilir.
  • Bir insanın spor yapmasıyla kendisini iyi hissetmesi arasında o kadar güçlü bir ilişki var ki. Bana bir spor hocası, spor yaparsan iyisin, yapmazsan kötüsün demişti gerçekten de öyle. Ne beslenme ne başka şey insan üzerinde bu kadar güçlü bir etkiye sahip!
  •  Spor vücut ağrısı ve yorgunluğa karşı aşı gibi direnç ve dayanıklılık kazandırıyor. Nasıl aşı, vücuda zayıflatılmış mikrop verip mikroplara karşı bağışıklık kazandırıyorsa spor da vücudu yorup yorgunluğa karşı bağışıklık kazandırıyor. 
 
Toplam blog
: 6
: 442
Kayıt tarihi
: 20.10.15
 
 

 Bilkent Universitesi Elektrik-Elektronik Muhendisligi mezunuyum. Sonra TED üniversitesinde akademi..