Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '16

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Neden Trump?

Neden Trump?
 

politic.ususa.com


Bütün Amerika şaşkın… Ve dünya şaşkın…! Niye? Niye böyle oldu…
 
Elbette bazı nedenleri var. Bunları Sosyologların; Siyasetçilerin önceden görmesi bilmesi gerekirdi ama kimse bilemedi. 
 
Anketler ve İstatistikler yine yalan söyledi. Son ana kadar önde götürdüğü seçimi Hillary Clinton kendi elleriyle Trump’a verdi. Niye?
 
Hep bu soru soruluyor: Niye?.. Niye?? 
 
Cevabı kolay değil.. Ama belki biz.. Biz Türkler aynı hikayeyi yaşamış bir ülke olarak bu sonucu tahmin edebilmeliydik. Ama edenimiz çok az oldu. Tıpkı bütün dünya kamuoyu gibi..
 
Bana göre bariz bazı nedenler var : Nedir onlar?
 
1. Trump Amerikalılara ucuz hayal ve umut sattı.
 
“Amerika tekrar güçlü bir ülke olacak..” dedi . Hepimiz kazanacağız dedi. Amerikalılar böyle bir cümleyi bekliyorlardı. Clinton hiçbir zaman parlak bir umut vaat etmedi. Sadece söylediği şeyler, onun Obama’nın devamcısı, tutucu, bir Cumhurbaşkanı olacağı yolundaydı. Oysa Amerikalılar her zaman bir değişiklik, hayatlarına etki edecek bir değişiklik beklerler. Bu bir sağcının söylemleri bile olsa.
 
Nasıl olsa Demokratlar iki Dönemdir iktidardaydılar; artık bir değişiklik zamanıydı.
 
Amerikalılar bu “umut” çağrısını, bir bakıma “inanmam ama yan cebime koy,”  dedi. Çünkü hayat Amerikalı için eskisinden çok daha zor. Hayatını zor kazanıyor. İşsiz sayısı artmış durumda. Ekonomi sallantıda ve Suriye’de doğru kararlar alınmıyor. 
 
2. Trump taşraya; orta Amerika’dan çok daha fazla önem verdi.
 
Buna karşılık, Clinton sadece New-York ve Los Angeles gibi kentlerde bulundu ; Orta Amerikayı çantada keklik gibi gördü. Ama en güvendiği kesimler zenciler, Meksikalılar vb. da ona oy vermediler.
 
Çünkü halk değişimden yanaydı ve görünüşe göre iki dönemdir iktidarda bulunan Demokrat Parti bu değişimi sağlayamayacaktı.
 
3. Amerikan halkı Obama’nın ve Clinton’ın Orta-Doğu’da ve Türkiye’de yanlış ata oynadıklarını gördü ve sezdi.
 
Clinton’ın Fetö gibi bir adamdan milyonlarca dolar bağış alması hiç yakışmadı. Bu açığa çıkınca Fetö’nün Amerika’da nasıl kaldığı anlaşıldı.
 
Obama ekibi’nin Türkiye yerine Kürt PKK ve diğer tedhiş çetelerine yüz vermesi; komutanların onları kendi adamları gibi kabul etmesi, aydın Amerikalılar için çekilmez bir yanlıştı. Bunu Obama, Clinton ekibi apaçık yaptılar.
 
4. Clinton Amerikan Beyaz Yakalılarına, aydınlarına seslendi ; onlardan oy almak istedi. 
 
Oysa Trump özellikle işçi sınıfının sıkıntılarını dile getirdi ve Orta Sınıf’ın sorunlarına parmak bastı. Asıl sıkıntıda olan takım işçi sınıfıydı. Onlar çok çabuk Trump’un vaadlerine koştular. Çünkü, biliyorlardı ki o “good old days..” bitmişti ve onu geri getirebilmek için yeni bir surata gerek vardı. 
 
5. Mrs.Clinton’ın sağlık durumu da Amerikalıları tatmin etmedi. 
 
Clinton’ın çok fazla sağlık sorunu yaşadığı dedikodusu bile genel bir kanı olarak yaygındı. Zaten Mr. Clinton’ın Beyaz Saray’daki olaylarından bıkmış olan Amerikalılar, bu aileye aynı fırsatı vermek istemediler.
 
6. Diğer yandan FBI ve CIA herhalde Clinton’ın aleyhinde çalıştılar.
 
Bunu sonunda Clinton’ın kendisi de itiraf etti. Bazı hukuksal sorunlar Clinton’ın peşini bırakmadı.
 
Bakalım şimdi. Fetö’yü Clinton kurtarabilecek mi? Fetö galiba yanlış ata oynadı. O bakımdan artık  ciddi ciddi titreyebilir, Veya kendisine yeni bir ülke arasa iyi olur.
 
Gerçi bu işler hiç belli olmaz. ABD’de kararları her zaman Başkan verse kolay.. Ama onun işlerine karışan o kadar çok adam var ki…
 
Trump söylediklerini kaçta kaçını yapabilir? Bu meçhul.. Veya neler yapabilir? Şimdiden bilemeyiz?
 
Ama Fetö’nün teslimi, bazı şeylerin değiştiğine işaret olabilir. Böylece sarsılan ABD- Türkiye bağları yeniden sağlam bir yapıya kavuşabilir.
 
Gerisi, Mafya’nın, zenginlerin, Trump’ın kulağına fısıldayanların becerileriyle dünya yeni bir lidere kavuşacaktır veya kavuşamayacaktır. Amerika’da bir Devrim olur mu? Görünüşe göre, yakında Amerikanın yarısı Kanada’ya göç edeceğine göre. Olmaz…!
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..