Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '14

 
Kategori
Kentleşme
 

Neden Üsküdar'ı sel aldı?

Neden Üsküdar'ı sel aldı?
 

Şehir hatları gemisi trafik ışığında


Son bir iki ay içinde İstanbul’a yağan yağmur sorun olmaya başladı… Boğazın Marmara girişinde bulunan Üsküdar sahilini su basar oldu.

Su basan bölgede en son değişiklik tüp geçit Marmaray oldu, Üsküdar sahilinde ise yerin altmış metre altına Marmaray istasyonu kuruldu.

Bugünlerde İstanbul’a ne zaman yağmur yağsa Üsküdar sahilini su basıyor, deniz ile sahil yolu bir oluyor. Bir fotoğraf karesinde bir şehir hatları gemisi araç yolu bir minibüsle beraber üzerinde kırmızı ışıkta bekliyor gibi görünüyor.

Dünya var olduğu günden bu yana Dünya Pangea’dan çıkıp kıtalar oluşmaya başlarken İstanbul boğazı oluşmaya başladı ve o zaman bugüne kadar Marmara denizi ve Karadeniz boğaz suyunu devir dayım edip durdu.

Milyonlarca milyarlarca yıldır bu devir dayım sürerken, yağmur suyuna sel suyuna buz devri zamanına karşı koyan boğaz, bugünlerde iki damla yağan yağmura dayanamıyor ve boğaz denizi ile karaya yağan yağmur birbirine karışıyor, aynı hizada birleşiyor.

Görüşüm biraz abartılı bulunacak, bana göre bu taşkınların nedeni geçtiğimiz yılın sonunda hizmete giren Marmaray. Boğazın içerine hacmi çok büyük bir yapının yapılmış olması Boğaz suyunu taşkına uğratmaya başladı.

Fizik kanuna göre; bir kap içindeki suya, hacmi olan bir madde koyduğunuzda, kap içindeki suyunda hacmi genişler ve su bardaktan taşar.

Boğazı karşıdan karşıya geçen tüp geçit ve boğazın altına yapılan Marmaray Üsküdar istasyonu boğazı taşırmaya başladı. Milyonlarca milyarlarca yıldır olmayan taşkınların bugünlerde olmasının nedeni bundan.

 
Toplam blog
: 120
: 522
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

His kaybı olmayan, sol tarafı felç, tekerlekli sandalyeli bir bedensel engelliyim... 1996 yılında..