Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '18

 
Kategori
İnançlar
 

Neden ve Niçin Namaz

Neden ve Niçin Namaz
 

Namaz bütün varlıkların ibadet şekillerini içinde toplayan bir ibadettir. Kur’ân-ı Kerîm göklerde ve yerde olan her şeyin kendi varlık tarzına ve ifade biçimine göre Allah’ı andığını, O’na boyun eğerek secde ettiğini, O’nu övgü ile anıp yücelttiğini, dua ve ibadetle O’na yakınlaşmaya çalıştığını bildirmektedir (er-Ra‘d 13/15; en-Nahl 16/48, 49; el-İsrâ 17/44; el-Hac 22/18; en-Nûr 24/41).

İslam inancının en önemli ibadeti dinin direği namazdır. Namazsız bir din, namazsız bir kulluk temeli olmayan bir yapı gibidir. Sağlam bir temel olmazsa o bina eninde sonunda yıkılmaya mahkumdur. Namaz hazırlanışından eda edilişine tesbihatına kadar çeşitli hikmetleri barındırmıştır.

Namaz insanı Rabbi karşısına tertemiz bir elbise tertemiz bir vücut ile hazır hale getirir. Ve bütün dünya sıkıntılartından karmaşasından kurtarıp yalnız Rahman ve Rahim olana yöneltir bütün benliğiye onun huzurunda kendi kurtuluşunu onda buldurur ve kula kulluktan kurtarıp yalnız onun önünde eğdirir

“Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.” (A’lâ Sûresi 14-

Namaz aynı zamanda hata ve günah kirlerinden arınmanın bir yoludur. Zira şuurla kılınan her namaz aynı zamanda bir tövbe niteliği taşır. Günlük farz namazlara işaret eden Hûd sûresinin 114. âyetinde iyiliklerin kötülükleri gidereceği ifade edilir. Dolayısıyla beş vakit namaza devam edildikçe arada meydana gelebilecek küçük günahlar silinir. Nitekim Hz. Peygamber, beş vakit namazın iki namaz arasındaki küçük günahlara kefâret olduğunu (Buhârî, “Mevâkitü’s-salât”, 4, 6; Müslim, “Tahâret”, 14, 15) ve güzel bir şekilde abdest alıp beş vakit namazı vaktinde kılan, rükû, secde ve huşûunu tam olarak yerine getiren kimseyi Allah’ın affedeceğini belirtmiştir (İbn Mâce, “Salât”, 94; Ebû Dâvûd, “Salât”, 9). Diğer taraftan namazı “gözümün nuru” diye nitelendiren Resûl-i Ekrem (Müsned, III, 128, 199) günlük farz namazları bir insanın kapısının önünden akıp giden bir ırmağa, namaz kılmayı da bu ırmakta her gün beş defa yıkanmaya benzeterek nehirde günde beş defa yıkanan kimsede kir kalmayacağı gibi beş vakit namaz kılan kimsenin günahlarını Allah’ın sileceğini ifade etmiştir (Buhârî, “Mevâkitü’s-salât”, 6; Müslim, “Mesâcid”, 282).

„6369 - Osman Ibnu Affan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in söyle söyledigini isittim: "Birinizin evinin avlusunda bir nehir aksa da bunun içinde günde bes sefer yikansa acaba bedeninde hiç kir kalir mi?" Aleyhisalatu vesselam'in muhatabi: "Hiçbir sey kalmaz!" dedi. Resulullah da: Iste namaz da böyledir, suyun kiri, pasigiderdigi gibi o da günahlari giderir."

 
Toplam blog
: 6
: 94
Kayıt tarihi
: 03.04.18
 
 

Sosyal bilimler ve davranış bilimleri ön lisans mezunu. İlgilendiğim konular genellikle din ve to..