Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '12

 
Kategori
Siyaset
 

Neden yeni anayasa yapılıyor?

Neden yeni anayasa yapılıyor?
 

Hiç aklınıza böyle bir soru geldi mi? Benim geldi ve hemen araştırdım. Meğer cevap son derece basitmiş. Hepinizin şıpın işi bildiğiniz gibi, “millet istiyor”. Yaa, şaşırmadınız değil mi? Zaten bu millet taaa 2003 ten beri iktidara yüklenip duruyor yeni anayasa yap diye. Bildiğiniz gibi eğer bu dönemde de yapmazlarsa bir daha bu iktidara insanlar kesin oy vermeyecekmiş.

Hem sakın kimse yapamazlar demesin. Hem de alasını yaparlar. Sırtlarına paşa üniforması geçirip darbe yapanlar bile anayasa yapıyor da halkımızın böğründen kopmuş, sivil kıyafetli hem de abdestli yöneticiler mi yapamayacak. Bakarsınız teveccüh gösterip helal anayasa bile yaparlar.

Bir önceki yazımda detaylandırdığım gibi, ülkedeki bütün olumsuzlukların nedeni mevcut anayasa. Bir değişsin bakın siz. Memleket güllük gülistanlık olacak. Trafik kazaları bile bitiverecek. Pek sanmıyorum ama kel olanların kafasında saç bile bitecek diyenler var.

Tabii ki buraya kadar yazdıklarımız işin şakasıydı. Halkın çoğunun anayasadan haberi bile yok. Burnuna mikrofon dayanıp görüşleri sorulanlara sorun bakalım mevcut anayasanın ilk üç maddesinde ne var? Kem küm den başka cevap vereceklerin sayısı hiç de çok olmayacaktır.

Dikkat edilirse hiçbir ülkede öyle zırt pırt anayasa falan yapılmaz. Ancak ya büyük harpler sonucu, ya da büyük felaketler sonucu anayasalar değişir. Bu da kolay bir iş değildir. Hiçbir siyasi angajmanı veya beklentisi olmayan aklı başında, ülke problemlerini bilen, ileriyi gören insanlardan bir meclis oluşturulur. Bu meclis bütün kurum ve kuruluşlarında fikrini alarak bir anayasa yapar. Yani anayasa yapmak ülke yönetimindeki siyasilerin veya onların yandaşlarının, paralı elemanlarının işi değildir. Peki, siyasiler anayasa yapsa ne olur? Özellikle bizim ülkemizde yapılan şeyin adı en basit deyim ile anayasa olmaz.

Siyasiler ellerine fırsat geçtiği an en önce kendilerini, sonra yandaşlarını düşünürler. Halk onların umurunda bile değildir. Bir örnek verelim. Bu beğenmediğimiz darbe anayasasını sivil iktidarlar defalarca değiştirdiler. Hangi madde işlerine gelmiyorsa sayısal gücü yakaladıkları anda değiştirdiler. Hatta bazı maddeler birden fazla kere değiştirildi.

Ellerine bu fırsatları geçiren o muhterem siyasiler neden o anayasanın en antidemokratik hükmü olan seçim sistemini ellemediler dersiniz? Hadi düşünmek için yorulmayın. %47 oy ile sandalyelerin %65 ine sahip olabilecekleri maddeyi değiştirirler mi? Muhalefette iken bu madde zulümdür, değişecek diye naralar atanlar iktidar olduklarında bu sözlerini hatırlamaz bile.

Veya “dokunulmazlık” denen ucube.  Hemen her parti seçim propagandasında “iktidara geldiğimizde ilk işimiz dokunulmazlıkları kaldırmaktır”, der,  ama iktidar olunca AKP örneğindeki gibi genişletirler.

Bu bakımdan herhangibir siyasinin halk için bir anayasa düşüneceğine inanmak için saf ötesi olmak gerekir. Şu anda da anayasa yapması en sakıncalı olan kesim bu işi yapıyor.

Biz aklımızı kullanmazsak ayetin dediği gibi başımıza pislik yağması kaçınılmazdır.

İzmir 2012

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..