Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '22

 
Kategori
Müzik
 

Nedir bu "Samsak Döveci"

Kaç hafta oldu türkü etkisini kaybetmiyor. Gün geçmiyor ki yeni bir remiksi ya da formuyla karşılaşmayalım. Hepimizin sosyal medyada aşina olduğu 'Samsak Döveci' rüzgarını arkasına aldı gidiyor.  Serkan Çağrı’nın programı “Nefesten Sese”de Elif Buse Doğan “Samsak Döveci”ni seslendiriyor ve anından dijital dünyanın kapıları aralanıyor. Türküyü 2013 yılında Grup Laçin seslendirmiş, ancak beklenen etkiyi görememiş. 
 
Nedir bu 'Samsak Döveci'nin hikayesi diye araştırma yaptığımda; ilk kez 2007'de Emel Örgün tarafından derlenip, ardından Orhan Kasap’ın derleme çalışmasında Kütahya-Tavşanlı yöresine ait olduğu ortaya çıkıyor. Ama türkünün asıl kaynağı Rahmi Oruç Güvenç olarak geçiyor. Finalize halini de Ferit Aktakka meşhur nakaratı yazarak böyle bir türkü haline getiriliyor.
 
Özetle bir bitki üzerine yazılmış tekerleme / türkünün halk müziğine hizmet edip bu denli parlamış olmasıyla  Z kuşağına kendi özümüzü hatırlatmak akıllıca bir hamle.
 
 
 
Sen Ben Aşk
 
Işın Karaca, yeni pop albümü 'Sen Ben Aşk'ı geçtiğimiz hafta dijital platformlarda yayınladı. En son beş yıl önce yayınladığı 'Eyvallah' albümü ve peşi sıra gelen teklilerle birlikte yeni albümünde habercileri olmuştu. Albümün açılış şarkısı olan Işın Karaca ve Can Yapıcıoğlu iş birliği hazırladığı 'Rest' Işın Karaca normlarına uygun tam bir pop şarkısı. 'Rest'te yeni 'Mandalinalar' 2022 versiyonuna yakın bir sound olduğunu düşünüyorum. Çıkış şarkısını oldukça beğendim. Albümde iki Sezen Aksu şarkısı bizi karşılıyor. 
 
'Bu Gece' ve 'Tükeneceğiz' yer alıyor. Özellikle 'Bu Gece'nin arajmanına bayıldım ve Işın Karaca'nın halk diliyle zenci gırtlığını sıklıkla duyduğumuz bir iş olmuş. Geçtiğimiz yıl yayınladığı 'Geri Gelme'nin yeni versiyonu da yer alıyor. Albümün köprü görevini daha çok 'Rest' ve 'Bu Gece' yaptığını düşünüyorum. Karaca, bu yılda yeni projeleriyle dur durak bilmeyecek. Yeni bir 'arabesk' albümünün de sinyallerini verdi. 
 
 
Ne Gezdin Be Buray
 
Buray müzisyenliğinin yanı sıra konser ve stüdyo çalışmalarından fırsat buldukça görmediği yerleri keşfetmeye meraklı bir gezgin. Özellikle sosyal medyada paylaştığı sıra dışı videolarla ilgi odağı olmayı başardı. Artık bundan böyle her cumartesi pazar 'Ne Gezdin Be Buray' isimli mini programla, Buray’ın Youtube kanalında izleyicilerle birlikte olacak. 
 
Buray’ın bayıla bayıla izlediğimiz dünyanın çeşitli yerlerinden paylaştığı videolarını artık orada doya doya keyifle seyretme fırsatımız olacak, hatta ilk iki videosunu geçtiğimiz hafta yayınlamaya başladı. 2000'li yıllarda Beyza Güdücü'nün yaptığı 'Nar-ı Beyza' hissiyatı aldım. Belli mi olur bu işi programa bile götürebilir. 
 
 
Festival zamanı 
 
'Live From İstanbul Fest', Bayhan Müzik Organizasyonuyla İlk Kez 16 Nisan'da gerçekleşiyormuş. Türkiye’nin YouTube konser kanalı 'Live From İstanbul'un ilk festivali  'Live From İstanbul Fest'de Sena Şener, Gripin ve Teoman, 16 Nisan Cumartesi akşamı İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryumu sahnesinde performanslarını sergileyecekmiş.  
 
 
 
furkancanhazar@gmail.com
 
Toplam blog
: 140
: 151
Kayıt tarihi
: 20.08.16
 
 

Popular Culture ..