Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mehmet Oğuz Akgül

http://blog.milliyet.com.tr/moa

29 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Nedir Bu Noel Sevdası?

Nedir Bu Noel Sevdası?
 

Yılbaşı münasebetiyle Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca çam fidanı Noel hurafesi uğruna kesilip yok edilmektedir. Hristiyan ülkelerde olduğu gibi, Müslüman ülkelerde de bu cinayetler işlenmemeli.

 

 NOEL BABA NEDİR?

Büyük Kostantin, bütün İncilleri birleştirmek için, miladi 325’te, İznik’te 319 papazı toplayıp, yazdırdığı yeni İncil’e eski dini olan putperestlikten de birçok şey sokturmuş, yeni bir Hristiyanlık dini kurmuştu. Bu İznik konsiline Aziz Nikola da katılmıştır. (Dinler tarihi, Baki Adam)

Aziz Nikola bazı kaynaklara göre 3. yüzyılda doğdu; fakat birçok yazar bunun aksini iddia ederek tarihsel bir kişiliğinin olmadığını savunur. Bazı kaynaklara göre de, Aziz Nikola’nın 325 yılında yapılan İznik Konsili'ne, Myra Başpiskoposu olarak katılıp, Allah’ın birliğini savunan Aryusçularla tartışması ve tavır alması, onun daha çok tanınmasına sebep olmuştu. Buradan anlaşılacağı üzere, tevhid anlayışını savunanlarla amansız bir şekilde mücadele ederek, Roma ve kilise nezdinde takdir edilmek istiyordu. Konsilde Aryusçulara karşı, müşrik imparatorun safını tutan Aziz Nikola, Tanrı, oğul ve kutsal ruhun birlikte olabileceğini savunur ve bir tuğlayı örnek göstererek, (Ateş, toprak ve su, nasıl bir tuğlada bir arada toplanmışsa, aynı şekilde Tanrı, bir ve üç özellikli olabilir) der. Onun bu şirk kökenli teolojik saptırması kendisine duyulan ilginin artmasına neden olur. (Lütfü Özşahin, 25.12.2009)

Noel Baba yortusunun safsata ve efsane olduğu ve İncil’de geçen Noel’le ilgili sözlerin birer peri masalı ve efsane olduğu, İngiliz Durkan Başpiskoposu Dr. David Jenkis’in 21 Aralık 1993 tarihli Milliyet ve 24 Aralık 1993 tarihli Türkiye gazetelerinde çıkan beyanatında açıklandı. (Rehber Ans.)

Göründüğü gibi umut, gerçeğin cenazesini kaldırmaz. Maalesef toplumumuz hala daha örf ve adetlerimize ters bir kültürü yaşamaya çalışıyor. Şanlı tarihimizde  binlerce geleneklerimiz olmasına rağmen başkalaşmanın artışını görüyoruz. Bu başkalaşma çabası yerine özüne dönük bir toplum olursak idealleri daha iyi bir toplum haline döneceğimize inanıyorum.

 

Nasıl unutulur ?

1868 yılında Rusçuk'ta doğmuş olan Fahrettin Paşa,Türk asker ve Diplomatıdır. Özellikle I. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanını zor şartlar altında Medine'de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile bilinmektedir.Bu sebeple Çöl Kaplanı,Türk Kaplanı ve Medine Kahramanı olarak anılmıştır. Çok zor şartlar altında savunma yapan Fahrettin Paşa askerleriyle kavurma niyetine çekirge yemişlerdir. Medine'yi sonuna kadar savunmuşlardır. Daha sonra Mondros Ateşkes Antlaşması sebebiyle Medine'yi İngilizlere gönülsüzce teslim etmiştir. 1948 yılında 80 yaşında iken Eskişehir yakınların da vefat etmiştir. Fahrettin paşa gibi bir çok paşamızın başarılarını unuttuysak.

Bu noel safsatasınıda unutmak kolay olacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum ve tenkitlerinizi bekliyorum.

 
Toplam blog
: 5
: 415
Kayıt tarihi
: 05.11.17
 
 

Yeni yüzyıl Üniversitesi'nde radyo televizyon sinema öğrencisiyim.  Kendi fikirlerimi paylaşmayı ..