Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Nedir bu sıcak para?

Yahu gerçekten de nedir bu sıcak para, nasıldır, elimizi yakar mı? Ülke ekonomisine faydası var mıdır?

Para, kısaca değişim aracıdır. Mal ve hizmetlerin mübadele sürecinde herkesçe kabul edilen ulusal para birimi kullanılır.

Gelelim sıcak para mevzusuna...

Sıcak para, faiz almak, borsada para kazanmak için bir ülkeye “şıp diye giren, şıp diye çıkan” paradır.

1) Ne kadar ve ne zaman geleceği, çıkacağı belli değildir.

2) Büyük ölçüde girince ülkede döviz fiyatını düşürür. Düşük fiyatlı döviz, ucuz ithalat kapısı açar. Ucuz ithalat üretimi bozar. Döviz açığını(cari açığı) büyütür.

3) Ucuz döviz ihracatı zorlaştırır. Üretici malını ya düşük fiyatla ihraç eder, ya da ihracat yapmaz. Üretim geriler.

4) Ülkeye faiz için, borsada kazanmak için fazla döviz girince, bu dövizler ülkenin alın teri karşılığı ortaya çıkan gelirine eklenir. Yenilir, yutulur. İnsanlar gelirinden fazla harcama şansı elde eder. Ülke sahte bir şekilde büyümüş görünür.

-18.12.2010/Milliyet/Güngör Uras-

·    Sıcak parasız yapamaz mıyız?

Bugünkü ekonomi politikası (yüksek faiz-ucuz dövize dayalı olarak 2002’den bu yana sürdürülen politika) devam ettiği müddetçe sıcak parasız yapamayız. Bu politikanın alternatifi, düşük faiz (ABD ve AB piyasaları dolayında faiz) yüksek kur politikasıdır. O zaman ithalat sınırlanır, ihracat artar. Cari açık (döviz açığı) sürdürülebilir büyüklüğe geriler. Sıcak parasız yaparız.

·    Sıcak para girişi nasıl engellenebilir?

Ülkede serbest döviz sistemi var ise, döviz giriş ve çıkışı kontrole tâbi değil ise, sıcak para girişi sadece ve sadece sıcak paranın getirisi küçültülerek engellenebilir. Borsa ve faiz kazandırıyor ise giriş çıkışta vergi yoksa sıcak para girişi devam eder. Eğer döviz faizinin net getirisi ABD ve AB piyasalarındaki faiz oranına çekilebilir ise eğer giren çıkan sıcak paraya vergi getirilir ise sıcak para girişi engellenebilir.

·    İç talebi kısmak ve bankaların kredilerini pahalılandırmak ve sınırlamak sıcak para girişini frenler mi?

Kredi büyümesinin sınırlandırılması, maliyetinin artırılması sadece tüketimde değil üretim ve yatırımda da büyümeyi engeller. Ekonominin büyümesi yavaşlar. İşsizlik sorunu çözülemez. Enflasyonu aşağıda tutmak güçleşir. Fakat sonunda ithalat azaldığı için dış ticaret açığı küçülür. Dış ticaret açığı küçülünce cari açık da küçülür.

·    Cari açık (döviz açığı azalınca) sıcak para girişi de yavaşlar mı?

Sıcak para girişi cari açığa (döviz açığına) bağımlı değildir. Sıcak para bize yardım için, açık kapatmak için gelmiyor. Paradan para kazanmak için geliyor. Cari açık (döviz açığı) küçülse de eğer borsa ve faiz cazip ise sıcak para girişi devam eder. Hele hele cari açık (döviz açığı) küçülürken sıcak para girişi aynı kalır veya artar ise işte o zaman (dövize talep azalacağından) piyasada daha fazla döviz kalır. Ve döviz fiyatı artmaz. Daha fazla geriler.

-24.12.2010/Milliyet/Güngör Uras-

Sıcak para, ülkemize zenginlik, refah veya kalkınma sağlamak için gelmemekte. Bu, paradan para kazanma yöntemi, ülkelerin milli servetlerinden pay alma, varsıllıklarını artırmadır.

Ülkenin ne işgücüne ne de ticaretine bir faydası vardır.

Pekâlâ, ülkemize iş yapacak sermaye gelsin. Sermaye hareketleri, milliyetçi tavır ve tutumlar yüzünden engellenmesin. Fakat, memlekete gelecek sermaye portföyü de, ülkemizin “parasından para kazanma” gibi kolaycı yollara tevessül etmesin.

Ülkemiz, dünyanın en pahalı benzininin kullanıldığı ülke.

Ülkemiz, dünyanın en pahalı enerjisinin tüketildiği ülke.

Ülkemiz, dünyanın en pahalı etinin tüketildiği ülke.

Ülkemiz, dünyanın en pahalı doğalgazının kullanıldığı ülke.

Hanehalkları, hayatlarını idame ettirmek için, tüm zorluklara göğüs gerecek, üç-beş kuruşa çalışarak ayın sonunu getirmenin hesabını yapacak, sonra da bazı “liberaller”, Ayşe teyze yazılarının muhatabı kitleyi küçümseyecek...

Para gelsin, ama akçeli işler için gelmesin.

Yabancı sermaye, azıcık da yatırım yapmak için gelsin...

Yoksa, para paradır, paranın rengi, ırkı, dili olmaz(!)

Gerçekten de öyle mi?

(. . . . . . .)

NOT: Bu makale, 2011 yılında bendeniz tarafından yazılıp yayınlanmıştır, siz değerli MB okurlarıyla da paylaşmak istedim.

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..