Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '09

 
Kategori
Oyunlar
 

Need for speed shift

Need for speed shift
 

En ince ayrıntılarına kadar, gerçekçi simülasyonlarla dolu bir gerçek yaşam sürüşü ister miydin? Mesela, Nürburgring’s Carousel de satte 88 mil sürat yaparak Ford RS200 Evo 2WD Division 2 Rallycross ile spin atmaya ne derdin? Üstelik bunlara, ön ve arka akslarda sürücünün öğle yemeğinde ne yediğiyle cam sileceklerinin sürtünme katsayısı arasında en az 1.1G lik bir denge unsuru eklenirse?

Cevabınız evet ise, üzgünüm ama ya aşırı gerçekçi sürüş simulatörü Gran Turismo 5 in çıkmasını bekleyeceksiniz, ya da gerçek bir araba alacaksınız. Karmaşık ve ayarlanılabilir logaritmalar, lastik düzenlemeleri ve diğer her şey le birlikte, usta yarışçı türünü ortaya çıkarırken, Need for Speed serisi de yepyeni bir temayla tanışıyor.

Dürüst olmak gerekirse, üzerinde çok çalışılmış. Özellikle kafanızı sağa ve sola çevirebileceğiniz ve sürücünün vites değiştirirken verdiği görüntünün olduğu araç içi görünümünde yeteri kadar gerçek. Ekran, kaza yaptığınızda bulanıklaşıyor ve sinir edici bir ses çıkıyor ama aslında inanılmaz derecede tatmin edici. Sesler de çok gerçekçi. Motor seslerine dikkat edilmesini öneriririm. Her araba için ayrı ayrı modelleme mi yapmışlar bilmiyorum ama, değilse bile, motor seslerindeki farklılıklar çok belirgin. GT5 in vaad ettiği gibi az araba da yok, aksine, özenle modellenmiş arabalar oldukça fazla sayıda ve pembeye boyayıp tribal markingler ile modifiye ettiğimde de harika göründüler.

Arabanızı teknik olarak da oldukça kurcalayabilirsiniz, lastik basınçları, ön tekerleklerin yer ile yaptıkları açı vs. Aklıma gelmişken söyleyeyim; deneyimsiz biri olarak arabanızı yarım mil sonra yolda bırakabilirsiniz. Oyun, arabanızı istediğiniz gibi ayarlamanıza izin veriyor. Ayrıca farklı pist koşullarına göre de, mühendislik diplomanız olmadan ayarlamalar yapabilirsiniz.

Tüm bu çalışmaların NFS yi usta yarışçı türüne dönüştürmeye çalışması, oyunun müdavimleri için büyük şans. Usta bir yarışçının ciddiyetini ve tutkusunu, tüm zorluk seviyelerini en sona getirerek ve her şeyi manuel ayarlayarak yaşayabilirsiniz. Zorluk seviyesini en aşağıya çektiğinizde ise, oyun komik bir şekilde kolaylaşıyor, puanlama sistemi cömertleşiyor ve estetik hareketleri de kolayca yapabiliyorsunuz.

Shift, aşırı detaylılık ve zorluk bakımından, gerçekçi Gran Turismo oyunlarından öteye gitmiyor ama usta yarışçılık dünyasında var olduğunu da hak ederek belirtiyor.

 
Toplam blog
: 22
: 3752
Kayıt tarihi
: 03.05.09
 
 

Deniz Yakut, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği öğrencisi. Şu anda, aktif olarak 190 bi..