Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Nefes kesen mi, yoksa nefes aldıran göğüsler mi ?

Nefes kesen mi, yoksa nefes aldıran göğüsler mi ?
 

Aşırı büyük göğüsler, kadınların nefesini kesiyor. Meme küçültme ameliyatıyla iri göğüslerin yol açtığı birçok sağlık sorunu ortadan kalkmaktadır.


Düşünsenize, hangi kadın 3, hatta 4 kiloluk göğüslerle her gün birlikte yaşamayı, onları taşımak zorunda kalmayı tercih eder? Kadınlık imajının en belirgin hatlarının aşırı büyüyerek hayatını kâbusa çevirmesinden hoşlanır?

Aşırı büyük göğüsler estetik ve mutluluk kaynağı olmaktan ziyade aslında kadın için ciddi sorunlar silsilesini beraberinde getirir.

Araştırmalar bir kadının ortalama tek göğüs ağırlığının 500 gram olması gerektiğine işaret ediyor. Ama ergenlikten sonra yağ oranı göğüslerin iç dokusunda daha fazla yer kaplamaya başlıyor. İri göğüslü kadınlar, elleriyle göğsünü tutarak koşmak zorunda kalıyor. Kıyafet ve iç çamaşırı seçiminde diğer kadınlar gibi özgürce seçim yapamıyor. Eğilirken adeta önünü kapatıyor ve görüş açısını daraltıyor.

BÜYÜK GÖĞÜSLERİN BÜYÜK SORUNLARI

Bunlar, vücudun estetik ölçülerine uymayan aşırı büyük göğüslerin yol açtığı sorunlardan sadece birkaçı. Dilerseniz iri göğüslere sahip kadınların dağ gibi büyüyen sorunlarını tek tek ele alalım:

Büyük göğüslerin yarattığı stres vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak çeşitli rahatsızlıklara zemin hazırlar.

Sırt ve boyun kısmında zamanla kronik ağrılara neden olur.

İri göğüslü kadınların karşılaştığı en sık sorunlardan biri de, göğüs bölgesindeki baskının nefes almayı kısmen de olsa engellemesidir. Yetersiz alınan nefes sağlıklı bir uykuya da ket vurur.

Bel ve boyun fıtığına, sinir sıkışma sorunlarına davetiye çıkarır.

Omurgada şekil bozukları zamanla ortaya çıkar, çünkü kadın, iri göğüslerini saklamak için   kambur ve öne doğru bir duruş sergiler.

Spor yapmakta ciddi sıkıntılar yaşar.

Kol sağlığını etkiler, uyuşmalara neden olur.

Sıcak havalarda iri göğüsler aşırı terlemeye, göğüs altında pişik ve mantara neden olmaktadır.

Aşırı terleme ve kötü koku, iri göğüslü kadınların cinsel yaşamına negatif etkilere neden oluyor.

Göğüs dokusu fazla olduğu için meme kanserine yakalanma riski de artmaktadır.

HAZIR GIDALARLA ERGENLİKTE BAŞLAYAN MEME BÜYÜMESİ

Arabayı park ederken bile büyük göğüsleri nedeniyle geriye dönüp bakamama sorunu yaşayabilen kadınlarımızın bu sorununun altında yatan nedenleri ele alırsak karşımıza 3 önemli faktör çıkar.

1. Dengesiz ve sağlıksız beslenme kültürü en etkili neden olarak karşımıza çıkıyor. Dikkat ediyor musunuz, artık kız çocukları daha erken yaşta adet görmeye başlıyorlar. Çünkü hazır gıdalara dayanan beslenme şekli, çocukluktan itibaren vücudun doğal büyüme seyrini, hormon salgısını ve hormonal düzeyi olumsuz etkiliyor. Bu da göğüslerin aşırı büyümesi ya da küçülmesine neden oluyor.

2. Göğüs ölçülerinin aşırı büyük olmasının ikinci önemli nedeni ise ailesel yatkınlık. Eğer aile fertlerinde benzer sorunlar varsa, genetik geçişi mutlaka hesaba katmalısınız.

3. Fazla kilo almak, yerçekimi ve ilerleyen yaş da iri göğüsleri oluşturan diğer faktörlerdir.

Kadınların yaşam kalitesini gözle görülür şekilde hem psikolojik hem fiziksel açıdan düşüren büyük göğüsleri vücut ölçüsüyle uyumlu, estetik, doğal ve kişiye yakışan boyutlara getirmeyi sağlayan meme küçültme ameliyatı bu sorunları çözüme kavuşturmaktadır. Hatta dokular azaltıldığı için meme kanseri riski de doğru orantılı bir şekilde azalmaktadır.

İDEAL GÖĞÜS ÖLÇÜLERİ

Meme küçültme ameliyatından önce ilk aşamada göğüs ölçülerini planlıyoruz. İdeal göğüs ölçülerinin birtakım kriterleri vardır. Bunlar; göğüs bölgesinin ortasındaki kemiğin üst kısmının göğüs başlarına olan mesafesi ortalama 20 cm.dir. Göğüs dokusunun meme başı ile olan uzaklığı ise genellikle 7-8 cm.dir. Göğsün orta kısmından meme başına olan uzaklık ise 10’ar cm.dir. Bu ölçüler ideal meme oranlarına ulaşmamızı sağlar. Planlamada kişinin göğüs şekli ve vücut ölçüleriyle birlikte dikkate alınarak değerlendirilir.

İKİ YÖNTEMDEN BİRİSİNİ UYGULUYORUZ

Ameliyat izinin pozisyonu belirlenir. Bu seçeceğimiz tekniğe bağlıdır. İki yöntem vardır. Her iki yöntemde de 1-2 yıl içinde ten rengine dönüşecek izler oluşur. Ters T tekniğinde göğüs başından dikey bir şekilde göğsün, göğüs duvarıyla birleştiği alt sınırına doğru kesi yapılır. Diğerinde ise dikey ve yatay iz birlikte oluşturularak meme küçültülür.  

2-3 SAATLİK AMELİYATTA BUNLAR YAPILIYOR

Yöntemin belirlenmesinden sonra hastalarımızı ameliyatı alıyoruz. Hastalarımız genel anestezi altında hiçbir ağrı hissetmeden operasyon geçirirler. Önceden planlandığı miktarda meme dokusu ve fazla deri alınır ve göğüs başının genişliği, konumu ayarlanır. Ameliyat 1 ile 3 saat arasında tamamlanır. Görünen iz meme başından memenin alt kısmına kadar olan dikey bir izdir. Göğsün altına gelen yatay izler fark edilmez. Görünen izler ise iç çamaşırı ya da mayonun içinde kalacak şekilde planlanır.

Ameliyat sonrasında kanama, enfeksiyon, dikiş açılması gibi riskler doktor kontrolünde mini müdahale ve ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılmaktadır. Ameliyatın başarılı olmasında doktor tecrübesinin ve doğru tekniğin seçilmesinin önemi gerçekten çok belirleyici bir faktördür.

3 AY SONRA ARZULANAN GÖĞÜSLER

Operasyonun ardından hasta anestezinin etkisinden kurtulduktan 1-2 saat sonra sıvı gıda alabilir. Drenler bir iki gün içinde çıkarılarak hastamızı taburcu ediyoruz. Göğüsleri, 1 hafta kalacak şekilde bandajla sarıyoruz. Dikişler, 1 hafta sonra alınıyor. Yine 1 hafta kesintisiz antibiyotik kullanılıyor. Hastalarımız 2. günde banyosunu yapabilmektedir. Bandaj alındıktan sonra 1.5 ay özel sutyen kullanılıyor. 3. ayda göğüslerde tam iyileşme gerçekleşiyor. Göğüs ölçüleri oturuyor, meme başı olması gereken konuma geliyor. Doğal, estetik, vücut ölçüleriyle uyumlu bir göğüs formuna kavuşan hastalarımızın nefes alışı düzeliyor, ağrıları ortadan kayboluyor ve müthiş bir özgüven duygusuyla yaşamaya başlıyorlar. 

 

Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.estetikport.com

 
Toplam blog
: 56
: 892
Kayıt tarihi
: 06.07.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..