Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Nefis bir Horoz Çorbası ve Bilimsel Analiz

Nefis bir Horoz Çorbası ve Bilimsel Analiz
 

İnternetten



200 kadar virus türü, gripal enfeksiyon/soğuk algınlığına neden oluyormuş. Semtomlar; halsizlik, burun akması, baş ağrısı, hapşırma ile kuluçka dönemi başlıyor.

Sıcacık çorba iyi gelir, derdi büyükannelerimiz.

Araştırmacı bilim insanları eski kaynaklı bilgilerin doğruluğunu onaylıyorlar.

Horoz çorbası, soğukalgınlığını tedavi eden halen günümüzde de uygulanan eskimeyen bir yöntem.

Çocukluk dönemlerimdeki anılarımı anımsadım. Evde biri hastalanınca horoz çorbası veya yoğurtlu *yarma çorbası pişirilirdi. Boğazdan aşağıya sıcacık akarken ferahlık verdiğini birçok insan hatırlar- bilir.

Terle toksinlerin atılmasına, bedenin su ve mineral kaybını takfiye eden sihirli horoz çorbasının bilmediğimiz daha birçok marifetleri varmış.


Eskiden olduğu gibi ebeler lohusalara tavuk çorbası içmelerini öneriyorlar daha çabuk güç kazanmaları için.

Horoz çorbasına "Jewish Penicillin" / yahudi penicilini diyen amerikalılar, gripal enfeksiyon sendromlarını tedavi eden, bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği bilimsel araştırma sonuçları ile onaylanmış.

Japonya'da, Hiroşima Üniversitesinde bilimsel araştırmacılar horoz çorbasının başka yararlarını keşfetmişler.

* Tansiyon yükselmesine neden olan ACE, (Angiotensin Iconverting Enzyme) enzimi bloke ediyor.

Bilimsel çalışma sonuçlarına göre; -tavuk suyunda bulunan "Kollagen-Hydrolysat" ın ilaçsız doğal yöntemle tansiyonu normale indirdiği saptanmış.

* Jelatinli "Kollagen-Hydrolysat" tavukta bulunan miktardan daha fazla, horoz bacaklarında ve ayaklarında varmış. Kıkırdak dokuyu besleyen kollagen-hydrolysat eklem kıkırdakları için gerekliymiş. Horoz suyunda bolca çinko da varmış.


* Nebraska Üniversitesinde pneumologie/ göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Stephen Rennard, horoz çorbasının gripal-enfeksiyonların başlangıcında içilirse, burun içindeki mukoza dokuya yerleşmekte olan akyuvarlarları yok ederken, mukozanın iltihaplanıp şişmesini önleyerek tedavi eden "Cystein" adlı bir proteinin olduğu yakın zamana kadar bilinmiyormuş.


Hergün üç gram - bir bıçak ucu kadar "kollagen hydrolysat ekstrakt" hülasası alınması yüksek tansiyonu efektif düşürürken yan etkisi gözlemlenmemiş.

Oysa, kimyasal ilaçların tansiyon düşüren yan etkisi olduğu biliniyor.


Japonya'da ve diğer Asya ülkelerinde geleneksel doğal tedavi yöntemi imis tavuk çorbası içmek. Kandolaşım bozukluğunda - yüksek tansiyon sorunları olanlara tavsiye ediliyor.


Dr. Saiga-Egusa tavuk suyuna es olan maddeyi eşi ile birlikte gıda endüstrisi için üretiyor. Çeşitli ferahlatıcı içeceklere ilave ediliyormuş. Bu tür içecekler Japonlar tarafından ilgi görüyor olmasına rağmen Avrupa, fonksiyonel etkisi olduğu için serbest satışa sunulmasını sakıncalı; fakat doğal ilaç olarak kullanılması uygun buluyor.

***

Kolay ve leziz bir horoz çorbası denemeye değer.

Daha etkili olması için zencefil ve chili, (acı biber) ilavesi tavsiye ediliyor.

Çorbanın pişme süresi hariç hazırlamak fazla zamanınızı almayacaktır.


Horoz yerine tavuk da olabilir.

Malzemeler:

1,5 litre çorba için ortalama 1,5 kg çorbalık horoz ( dondurulmuş ya da taze olabilir)

1 kereviz
1 soğan
1 pırasa
2 havuç

Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Arzuya göre, brokoli ve karnabahar
Biraz tuz, tane veya toz karabiber, çok az muskat/hint cevizi rendesi ve safran.



Hazırlanışı:

1 -Soğanı soyup dört parçaya bölün.

2 -Pırasa, havuç ve kerevizi yıkayın. Soyun ve küp şeklinde doğrayın.

3 -Büyük bir tencerede suyu kaynatıp içine tuz atın. Hazırladığınız soğanı sebzeleri içine atın.

4 -Tenceredeki tavuğun üstünü örtecek kadar soğuk su koyun ve orta ateşte pişirin. Hafif ateşte kapağı açık yavaş yavaş ısınarak hafiften kaynması sağlanırsa,
köpüklenmesi önlenmiş olur. Aksi halde suyun üstünde oluşan protein içeren köpükler bir kevgirle alınmalıdır.

5 -Bir veya iki saat kadar sonra tencereden pişmiş horozu çıkarın.

6 -Horoz suyunu ince bir süzgeçten geçirin.

Sebzelerle birlikte servis yapmak istendiğinde sebzeler daha küçük doğranabilir.

Etin pişmesine beş dakika kala brokoli on dakika kala karnabahar ilave edilirse sebzeler diri kalır ve de  fazla vitamin kaybı  önlenmiş olur.


7 -Servis yaparken karabiber, *muskat rendesi, safran ile lezzetlendirin.

8 -Pişmiş horoz etinden ayırdığınız küçük parçaları arzu ederseniz tabaktaki çorbaya ilave edebilirsiniz.


Acı sevenler: Chili / -kırmızı acı biber, zencefil, hint baharatı / -curry - köri ilave edebilirler.

Ekolojik üretimli yemlerle beslenip geniş alanlarda eşelenerek, dolaşan tavuk ve horozdan pişirilen etin suyu/ lezzeti daha nefis olacağı kesin.

Afiyet olsun. Şifa olsun!

Hep sağlıklı ve mutlu kalın.

Mine
25.03.2009



Not: Muskatı, muskat rendesine 3-5 kez sürtmeniz yeterli olabilir. Fazlasına gerek yok. Muskat fazla aromalı bir baharat. 4 gr. dan fazlası zehirleyici hatta çocuklar için öldürücü olabiliyormuş.

(*) Yarma: İrili ufaklı gelişi güzel kırılmış buğday. Yarma olarak adını bilirdim ama kırılmış buğdaydan olduğunu yeni öğrendim:)

Kilo problemleri olanlar için; horoz suyu soğuduktan sonra tencerede üstünde biriken yağlar bir kaşıkla alınabilir.

Hatırlatma: 100 gr. horoz suyunda ortalama 18,5g protein, 20,3 yağ ve 257 kalori olduğu dikkate alınmalıdır.

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..