Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nefret

Nefret
 

Bazı kişiler, kurumlar, kuruluşlar yüzünden birilerinden nefret edilebilir mi? 

Evet.

Çünkü kişi;

.Cahilse,

.Okumuş cahilse,

.Nankörse,

.Kıskançsa,

.Cimriyse,

.Fitneciyse,

.Şekilciyse,

.Hainse,

.Kalleşse,

.İkiyüzlüyse,

.Riyâcıysa,

.Yüzsüzse,

.Yalakaysa,

.Şeytanlayışmışsa,

.İmansızsa,

.Ahlâksızsa,

.Önyargılıysa,

.Zancıysa,

.Bilgisizse,

.Üstbilgiçsizse,

.Vicdansızsa,

.Anlayışsızsa,

.Algılayışsızsa,

.Kötü niyetliyse,

.Gafletteyse,

.Dalâletteyse haksız yere birilerinden, bir şeylerden nefret edebilir.

Örneğin; Allah’tan, İslâmiyet’ten, enbiyâlardan, evliyâlardan, âlimlerden, Kur’anı Kerim’den, Yüce Önder Gazi Mustafa Kemâl Atatürk’ten, Türk Milleti’nden, Türklerden, Türk Bayrağı’ndan, Türkçe’den, Türkiye Cumhuriyeti’nden nefret edebilir. Çünkü saydığım özellikteki kişilerden başka bir şey bekleyemeyiz. Bu kişiler hastalıklarını her tarafa yaymak arzusundadırlar. 

Okullarda bazıolumsuz davranışlarda bulunucu muâllimler olabilir. Haydi, tüm muâllimlerden nefret edelim! 

Aynı biçimde olumsuz davranışlarda bulunucu talebeler bulunabilir. Haydi! Tüm talebelerden nefret edelim.

Bazı imamlar olumsuz davranışlarda bulunabilir. Haydi, tüm imamlardan nefret edelim!

Bazı komutanlar olumsuz davranışlarda bulunabilir. Haydi! Tüm komutanlardan nefret edelim.

Bazı başbakanlar ülkeyi kötü yönetebilir. Haydi, tüm başbakanlardan nefret edelim!

Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz, fakat gereksiz olur.

Bir kişi veya bir konu hakkında;

.Doğru bildiğimiz yanlışlar,

.Bilgi kirliliği nefret etmemize neden olabilir. Hele kişi; zayıf zihniyete, kişiliğe, karaktere sahipse bu daha da kolaydır.

Bu nefret ediciler; yücelsel, dinsel, insansal, bilimsel, bilgisel değerlere yersiz, gereksiz, yararsız bir nefret besleyeceklerine kendilerini bir gözden geçiriversinler de kendilerinin ne kadar nefret edilecek durumda olduklarınıfark etsinler. Fakat bu mümkün mü? Belki de gözü olucu kör, kulağı olucu sağır, dili olucu dilsiz, kalbi olucu hissiz, beyni olucu anlayışsızdır. Bu durumda nefret onların baş tacı ettiği tek silahıdır. Bu kişiler, insanların yararına olucu her şeyden, herkesten nefret edebilirler. Bunlar kendi yalanlarına aldanıcı kişilerdir.

Basit kişilerin işçesi olucu nefret, en kolay olucu şeydir. Sevmekse zordur. Sevmek; insanlara, insancıl kişilere özgüdür.

Nefretçi kişiler; bir akrep gibidir, birilerine saldırıp birilerini üzebilirler, ancak esas zararı kendilerine verirler. Yani kendi silahlarıyla kendilerini vururlar.

Nefret bir hastalıktır. Kişinin duyu organlarını, kalbini, beynini kör ediverir.

Birileri nefretliklere sevgi, saygı, merhamet gösterilmecesini arzu eder. Fakat bunlar; yalakadır, adaletsizdir, merhametsizdir, saygısızdır, sevgisizdir, samimiyetsizdir, ikiyüzlüdür, gösterişçidir. Bu sözler yalnızca dillerinde vardır, inanmayınız.

Birileri minnettar duyulacak, teşekkür edilecek, şükür edilecek kişilerden, şeylerden nefret ediverir, başkalarının da kendisi gibi nefret etmecesini arzular. Çünkü kıskançtır. Kendini kendince haklı çıkartmak için destek bekler. İçinden “Ben yandım, sen de yan!” deyip insanları uçuruma sürüklemek isterler.

Bu bir insanlık, insancıllık sorunudur. Tüm bu yapılıcı şeyler samimiyetsizliktir, adaletsizliktir, haksızlıktır, saygısızlıktır, sevgisizliktir.

Haksız yere birilerinden nefret edicilerin, ancak kendilerinden nefret etmeceye haklarıvardır. Bunlar vicdan aynalarının karşısında önce kendilerini sorgulayıp yargılasınlar. Kendi nefsleri doğrultusunda işledikleri günahlar yüzünden başkalarına suç atmasınlar. Çünkü bu tutumları ahirette bir şeye yaramayacaktır.Şekilcilikle kendilerini imanlı zannedicileri veya kendilerini imanlıgöstermeceye kalkışıcıları Cehennem imana getirecektir; az geç de olsa.

Nefretsiz, insancıl bir yaşat; herkesin hakkıdır, fakat nefretçilerden korunmak gerekiyor.

Bazı kişiler, kurumlar, kuruluşlar yüzünden birilerinden nefret edilebilir mi?

Hayır. Çünkü suçlar bireyseldir. Bir insan suç işledi diye tüm insanlardan nefret edecek hâlimiz yok. Nefret şeytandandır, sevgi insandandır; her ikisi de Allah’tandır, neyi hak ediyorsan o sana yapışır.

 
Toplam blog
: 205
: 266
Kayıt tarihi
: 10.06.12
 
 

Tekirdağ, 02.01.1961 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum. Evli, 3 çocuk bâbâcânıyım. Türkçeci, muha..