Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '11

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Nefsin değişebilme özelliği

Nefsin değişebilme özelliği
 

Oruç sadece maddesel açlık mıdır?

Oruç ibadetinin; bizim idrak edebildiğimiz sonsuz nimetlerinden sadece biridir maddesel açlık, yılın 11 ayının maddesel olarak tüm birikintileri, kirleri o mübarek ayda atılır vücudumuzdan Allah (c.c.) ın izniyle, bu insanlığa farz olarak din üzere yaşayanların temizlenmesi amacıyla oruçla geçirilmesi gereken bir aydır...

Peki ahir zaman olarak adlandırılan, din üzere yaşamanın neredeyse imkansız olduğu, her tarafımızı günahların çevirdiği, her gün bedenimizin ve ruhumuzun bin bir türlü kirliliğe maruz kaldığı günümüzde, oruç bize diğer zamanlarda da ilaç olabilir mi?

Bu kadar kirliliği maddesel olarak atmamız mümkün mü ve asıl önemlisi günahla yıkanan ruhlarımızın o kirlerden arınması ne kadar mümkün? Nefsimiz ve şeytan bizi "bindik bir alamete gideyoz gıyamete" şarkılarıyla güle oynaya kandırırken, bu çetin mücadele bizim lehimize dönebilir mi?

Peki kulağa hoş gelen bu lehimize dönme süresinde oruç bize ne kadar yardımcı olabilir ?

Peygamber Efendimiz (sav) in harpler tamamlandıktan sonra "artık küçük cihadlar bitti, şimdi büyük cihad başlıyor" sözündeki büyük cihad nefse karşı açılan savaştır.


Allahû Tealâ ve Tekaddes Hz. Adem'e (as) nefs verip de, diğer mahlûklara üstün kılınca, nefsi olmayan meleklerden Harut ve Marut isimli iki Melek :

" ... Yüce Rabbimiz bize de nefs ihsan eyle ve ona nasıl hakim olacağımızı ispat edelim." demişlerdir.

Allahû Tealâ bu talebi kabul ederek, bu iki meleği Babil şehrine indirmiş. Orada her ikisi de nefslerine yenilerek bir kadının ırzına geçerek ve kadının kocasını öldürerek, nefse hakîm olmanın ne kadar güç bir şey olduğunu anlamış ve Allah huzurunda mahçup olmuşlardır.

İslâm'ın temel fonksiyonu, nefsimizin tezkiye ve tasfiye edilmesidir. Varılması murad edilen ise nefsimizi başlangıçta 7 tezkiye kademesinde tezkiye etmek ve buna devamla 7 velâyet kademesinde de terbiye ve tasfiye ederek, ruhun halleriyle hallenmesini sağlamaktır. Yani nefsin, ruhun tüm hasletlerini muktesebatına almak suretiyle, ruhun hoşlandığı şeylerden zevk almasını ve bunlardan vazgeçemez hale gelmesini sağlamaktır.

Nefs başlangıçta isyankârdır. Onu tezkiye etmek lâzımdır. Nefsin tezkiyesi ona istediklerini vermemekten geçer. Nefsine her istediği münkeri nehy edildigi halde, ikram eden, mâ 'ruf ile emr olunmasına rağmen bundan içtinap eden kul, nefsinin emrindedir Yani nefsi emmarededir.

Nefs, bir azgın ata benzer ki, zaptı rabt altına, kontrol altına alıp da, kumanda edebilen kişinin ruhu, Rabbine vuslat olur ve Allah'ın Zat'ında fani olarak, O'na teslim olur. Fakat at, (Yani nefs) gemi azığı alırsa, sahibini şeytana götürüp teslim eder.

Kulun, sülûkunu tamamlıyabilmesi, nefsinin 7 tezkiye kademesinde tezkiye edilmesine, yani kontrol altına alınmasına sıkı sıkıya irtibatlıdır. Nefsin tezkiyezinde vasıta emirler pek çoktur. Namaz, oruç, zekat, sadaka, hac, zikir, dünya çalışmasının ibadet kılınması gibi yerine getirilmesi gereken pek çok emrin yanında, sakınılması gereken içki, kumar, puta tapmak, fal, dedikodu vb. birçok yasaklar da mevcuttur.

Nefsin tezkiyesinde en önemli vasıta "zikir" dir. Zikir; kafa sallayıp, kendine şiş batırıp acı çekme seansı değildir, zikir alıp verdiğimiz her nefeste Allah ı hissedebilmektir, "tam tevekkül" ve koşulsuz şartsız "teslimiyet" tir. Fakat zikrin yanında "oruç" un önemi azımsanamayacak derecededir. Nefs için başlangıçta oruç bir azabdır. Bir işkencedir. Nefs, ruhun hüvviyetine sokulmak istendiği zaman önce isyan eder, fakat tezkiye ile kontrolü sağlanıp, ruhun hüvviyetine girince, ruhun hoşlandığı şeylerden zamana paralel olarak hoşlanmaya başlar ve oruçta nefs için bir zevk olmaya başlar.

Bunlar bizim idrak edebildiğimiz kurtulmak için tutunmamız gereken dallar, Allah cemil cümlemizin yar ve yardımcısı olsun ... O büyük günde kurtulanlardan eylesin inşallah ... 

 
Toplam blog
: 8
: 1916
Kayıt tarihi
: 02.07.08
 
 

İzmir / 1983 - Ankara / 2000 - İstanbul / 2007 ... Her fırsatta gezerim, şu ana kadar Türkiye'nin he..