Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Nehirler Özgür Aksın - Big Jump - Büyük Atlayış Ahmetler Kanyonu

Nehirler Özgür Aksın - Big Jump - Büyük Atlayış Ahmetler Kanyonu
 

Nehirler Özgür Aksın - Big Jump - Büyük Atlayış Ahmetler Kanyonu


Big Jump- Özgür Nehirler İçin Atlayış
 
Çek Cumhuriyeti'nde doğan ve Almanya'dan geçen 1989 yılında Avrupa'nın en kirli nehri olan Elbe Nehrindeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla 2002 yılında başlatılan Big Jumping (Büyük Atlayış) her yıl yeni katılımlarla nehirlere ve sulak alanlara dikkati çekmeyi amaçlıyor.
 
Temmuz ayının 2. Pazar günü bütün dünyadaki baraj tehlikesi geçiren nehirler için saat 16.00’da nehirlere ya da diğer su alanlarına "Nehirlerin Özgür Akması" için atlıyor.
 
2002 yılında geniş bir katılımla, yaklaşık 100 bin kişi ile başlayan etkinliğin Türkiye'de 3.sü gerçekleştirildi.  3 yıl önce Doğa Derneği'nin çağrısı ile başlayan etkinlikte, bu yıl 20'ye yakın nehir, deniz gibi alanlarda atlayış gerçekleştirildi.
 
 
Türkiye'de HES'e karşı direniş gösteren, nehirlerin, derelerin kapalı borulara hapsedilmemesi için gerek hukuki yollarla gerekse bölgede aylarca bekleyerek nöbet tutan yöre halkına destek vermek ve tüm dünyanın dikkatini buna çekmek amacıyla, Türkiye'nin pek çok bölgesinde her yıl daha da geniş katılımla dikkati çekmeyi hedefliyor.
 
Biz de bu yıl Antalya Ahmetler Kanyonu'nda Güney Doğa olarak etkinliği gerçekleştirdik. 
 
Yaklaşık 12 km uzunluğundaki kanyon bölgedeki doğa harikası yerlerden biri. Buraya yapılması planlanan HES'e karşı Ahmetler Köylüleri gece gündüz demeden aylarca bölgede nöbet tutarak, güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelerek kanyonlarına, bu doğal güzelliğe sahip çıktılar. 
 
Kanyonu korunması amacıyla bizlerin d destek verdiği bir kampanya başlatıldı ve geniş bir katılım sağlandı. 12 köye hayat veren Ahmetler Kanyonu'nda şimdilik çalışmalar durdurulmuş olsa da, bir şirkete 49 yıllığına kiralanan elektrik üretim lisansı iptal edilmediği için, kanyon hala tehlike altındadır.
 
Burcu Barış Künar
 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..