Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '15

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Nemrut Dağı ve Adıyaman'da Sanal Gözlü olacak

Nemrut Dağı ve Adıyaman'da Sanal Gözlü olacak
 

Gelişen ve değişen dünyada, artık birebir tarihi ve turistik yerleri gezmek, sadece gerçekte seyahat ederek görmekle kalınmıyor. Gerçeğe ulaşmada sanal dünyanın katkısı ve etkisi tartışılmaz olmuştur. İnsanlar, gitmek ve görmek istedikleri yerleri, öncesinde sanal âlemde tarayarak; ulaşabildikleri ve uygun gördükleri her türlü bilgi, birikim, tecrübe ve belgelerden faydalanma yoluna gidiyorlar.
 
Adıyaman Valisi Sayın Mahmut Demirtaş, göreve geldiği günden itibaren, Adıyaman gerek gerçek, gerekse sanal âlemde bilinmesi, tanınması amacıyla birçok çalışmaya öncülük etti, imza attı. Adıyaman ve değerleri tanıtım atağının trafiği içerisindeki süregidecek olan son halka da Nemrut Dağı’nın sanal âlemdeki gözü olacak olan 3D görüntülü video imkânı.
 
Birçok tarihi ve turistik değere, mekâna sahip olan yerler gibi, Adıyaman’ımızın da artık sanal âlemde bir gözü bulunmaktadır. Dünya mirası listesinde bulunan Nemrut Dağı da dünyanın lider teknoloji markası Samsung Electronics firması "Project Beyond" kapsamında 3D görüntü kalitesiyle Nemrut Dağını sanal gözlükle dünyaya tanıtacak. Türkiye tanıtımını üstlenen Samsung Electronics firması;  "Project Beyond" kapsamında, GEAR VR cihazına içerik üretmek amacıyla Amerika'dan gelen uzman ekipler eşliğinde İstanbul Boğazı, Kapadokya ve Nemrut Dağında çekimler gerçekleştirmişlerdir. GEAR VR cihazı için Nemrut Dağında 360 dereceli çekim yaparak, cihaz kullanıcısına ve bütün dünyaya 3 boyutlu video imkânı sunulacaktır. Bu çalışmalar çerçevesinde, Adıyaman gelerek Vali Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etmişler ve hızla gelişen ve gelişmeye devam eden Adıyaman’ın Nemrut Dağı’nın sanal gözlüklerle dünyaya tanıtılması noktasında gerekli çalışmaları tamamlamışlardır.
 
Gerçekten her fırsatta açık hava müzesi konumunda olduğunu söylediğimiz Adıyaman başta olmak üzere Nemrut Dağı, tarihi dokuya sahip değerlerinin ne kadarının dünyaca bilindiğini, ne kadar ünlü olduğu hakkında hep sitem eder dururuz. Öncelikle “biz biliyor muyuz?” diye bir özeleştiri yaparak, kendimizi sorgulamalıyız. Kendimizi ifade etmek ve değerlerimizi tanıtımı için bizler üzerimize düşeni yapıyor muyuz? Kısır bir döngüden öteye gidemeyen makûs talihli Adıyaman, ancak Vali Mahmut Demirtaş geldikten sonra yavaş yavaş kaderini çizmeye, değiştirmeye ve kabuğunu kırmaya başladı. En son yapılan 3D görüntü kalitesiyle sanal âlemde dünyaya gösterilecek bir video çekimiyle, Adıyaman ve Nemrut Dağı’nın tanınması ve merak uyandırarak görülmesi sağlanmış olacaktır. Böylece dünya mirası sayılan ve dünyanın 8. harikası olan Nemrut Dağı, Adıyaman turizm sektöründe yeni bir çığır açmış olacaktır.
 
Adıyaman'ın sahip olduğu 200 dolayında kültür varlığıyla adeta bir açık hava müzesindeki tarihi ve doğal zenginliklerine rağmen; bir türlü tanıtım ve altyapı eksiklikleri nedeniyle, turizm pastasından yeterince pay alamayan, yeterince katma değer sağlayamayan, yeterince turist girdisi olmayan Adıyaman'a, yapılan bu ve benzeri çalışmalarla, daha çok turist çekilmesi hedeflerine yaklaşılmış olacaktır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde, “Artık Adıyaman’a turist neden gelmiyor?” gibi sitemler etmeyeceğiz anlaşılan. Her gün yapılan yeni bir tanıtım atağıyla, mevcut pastadan ve turizm potansiyelinden yeterince pay alınacaktır eminim.
 
Bazı yerlerin elinde bir tek değer bulunup, kendini dünyaya tanıtırken, bizim elimizde 200’ün üzerinde tarihi değer bulunmaktayken ve biz neden kendimizi dünyaya yeterince tanıtmayalım ki?
 
Hele böylesi çalışmaya ve adanmışlığa mensup Sayın Mahmut Demirtaş gibi bir valimiz varken; neden yeterince faydalanmayalım ki?
 
Tabi “Mevzubahis Adıyaman’sa gerisi teferruattır” diyen insanımız varsa. Çünkü Adıyaman için en ufak bir tanıtımın dahi  getirisi, katma değeri ve katkısı tartışılamaz.
 
   
 
 
 
Kerim BAYDAK
 
kbaydak61-artan@hotmail.com
 
 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..