Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Nerde trak orda Prag / Cesky Krumlov 1

Nerde trak orda Prag / Cesky Krumlov 1
 

Cesky Krumlov: The Illusionist ve Hostel gibi filmlerin çekildiği kasaba


Vltava Nehri üzerinde kurulmuş bir kasaba olan Cesky Krumlov, 13. Yüzyıldan kalma bir kalenin etrafında inşa edilmiş Gotik, Rönesans ve Barok binalarıyla bir yandan gelinlik bir genç kız gibi güzel diğer yandan da bilge bir büyükanne gibi görmüş geçirmiş bir kasabadır. Ceksy Krumlov adı Çek dilinde “eğri Çek çayırı” anlamına gelir. Korunmaya alınmış 300 adet orta çağdan kalma bina barındıran Cesky Krumlov kasabasının tarihi merkezi 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Sitesi ilan edilmiştir. Sezesyon akımının önemli ressamlarından Egon Schiele’nin bir süre yaşadığı kasaba Egon Schiele Müzesine ev sahipliği yapar. The Illusionist ve Hostel gibi filmlerin çekildiği mekanlardan biridir Cesky Krumlov. The Illusionist (Sihirbaz) filminde Eisenheim (Edward Norton), Sophie (Jessica Biel) ile Cesky Krumlov’da tanışır. Hostel filminde Paxton, Josh ve Oli’nin işkence gördükleri Slovak kasabasıdır Cesky Krumlov. 1973 Alman yapımı Traumstadt (Hayal Şehri) da Cesky Krumlov’da çekilmiştir. Kasaba Çek Cumhuriyeti’nde başkent Prag’dan sonra en çok turist çeken yerleşim yeridir.

Egon Schiele çok önemli bir ressam. 28 yıllık kısa ömrüne birbirinden güzel yüzlerce eser sığdırmış bir ressam. 1890’da Tulln kasabasında doğuyor. 1911’de yaşadığı Viyana’dan sıkılan Schiele, sevgilisi Valerie Neuzil ile birlikte annesinin doğduğu kasaba olan Cesky Krumlov’a (Krumau) kaçıyor. Kasaba sakinleri Egon ve Valerie çiftinin yaşam tarzlarından hoşlanmıyorlar; iddiaya göre kasabanın genç kızlarının nü resimlerini yaparken model olarak kullanması Cesky Krumlov sakinlerini öfkelendiriyor. Kasabada akrabaları olmasına rağmen Schiele’ye “Egon musun Megon musun nesin! Kasabanın kızlarının çıplak resimlerini yapamazsın. Tasını tarağını topla kasabamızdan ayrıl arkadaş!” diyorlar. Schiele ve sevgilisi Viyana’nın 35 km. batısında bulunan Neulengbach kasabasına yerleşiyorlar. 1912 yılının Nisan ayında Schiele reşit olmayan bir kızı baştan çıkarmak suçundan dolayı tutuklanıyor. 1915 yılında Schiele, Edith isimli bir bayanla evleniyor. 1918 yılının sonbaharında Avrupa’yı kırıp geçiren ve 20 milyondan fazla insanın canını alan İspanyol gribi Viyana’ya ulaşıyor. Altı aylık hamile olan Edith 28 Ekim’de İspanyol gribinden dolayı hayatını kaybediyor. Egon Schiele de eşinden yalnızca üç gün sonra yaşamını yitiriyor. Schiele’nin önemli bir özelliği kimin portresini çizerse çizsin kendi elleri, kolları ve bacaklarını çizmesiymiş: bu yüzden Schiele resimlerindeki kadınların bile kolları ve bacakları kaslı. Egon Schiele’nin eserlerinin önemli bir kısmı Viyana’da bulunan Leopold Museum’da sergileniyor.

Cesky Krumlov sokakları tenha ve sakin. Aracımızı kasaba merkezine yakın boş bir arsaya park ediyorum. Araçtan inerek Cesky Krumlov sokaklarını gezmeye başlıyoruz. Girdiğimiz ilk sokakta karşımıza “Ali Baba” isimli kebap restoranı çıkıyor. Kapalı. Kışın ortasındayız ve Cesky Krumlov sakin; belki bundan dolayı kapalıdır. Arkadaşım Ali Bey’le beraber bir fotoğraf çektiriyoruz Ali Baba kebapçısının önünde ve daha sonra Vltava Nehrinin üzerinde bulunan köprüye doğru yürüyoruz.  Köprü üzerinde “zorunlu” fotoğraf molası veriyoruz. Manzara o kadar güzel yani.  Fotoğraf molasından sonra kasabanın tarihi merkezine giriyoruz. Sanki 21. yüzyılda değiliz. Zaman makinesine binmiş ve 15. yüzyıla geri dönmüşüz sanki.

 
Toplam blog
: 42
: 1065
Kayıt tarihi
: 13.11.12
 
 

1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde..