Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Nerde trak orda Prag / Plzen

Nerde trak orda Prag / Plzen
 

Pilsner Urquell bira fabrikası,Plzen


Tarih: 27 Ocak 2014 Pazartesi. Prag’daki otelimizde yaptığımız sabah kahvaltısından sonra eşyalarımızı tekrar aracımıza yerleştiriyor ve ülkenin önemli şehirlerinden Plzen’e doğru yola çıkıyoruz. Aracımızın direksiyonunda yine arkadaşım Hüsamettin Bey var. Prag’da lapa lapa kar yağıyor. “Acaba yolda bir sorun yaşar mıyız?” diye aklımdan geçirmiyor değilim. Neyse ki korkum yersiz çıkıyor ve yaklaşık bir saat 30 dakikalık bir yolculuktan sonra Plzen şehir merkezine ulaşıp, aracımızı şehir merkezinde bulunan park noktalarından birine bırakıyoruz. Hızla en yakındaki parkmetreye gidip 2 saatlik park bileti alıyorum ve bileti aracın içinden ön cama iliştiriyorum.

Plzen önemli bir şehir. Bohemya’nın ikinci büyük şehri. Bu sezon (2013-14) Şampiyonlar Ligi’nde de oynayan Viktoria Plzen futbol takımının şehri.  Ancak en önemlisi Çek Cumhuriyeti’nin bütün dünyaca bilinen bira markası Pilsner Urquell’in merkezi Plzen’de bulunuyor. Zaten pilsen sözcüğü de Plzen şehrinin adından geliyor. İlk “pilsen” bira 1842 yılında Bohemya’nın Plzen şehrinde üretildi ve zamanın diğer biralarından çok farklıydı. Altın rengi, berraklığı ve hafif içimi ile o zamana kadar esmer, içimi ağır ve sisli biraları içmeye alışık olan insanların gönüllerini kazandı. Bu bira 15-20 yıl sonra dünyanın dört bir köşesine ihraç edilmeye başlandı. Her ne kadar dünyanın değişik ülkelerinde bu biranın taklitleri üretildiyse de, kopyası, aslının yerini tutamaz. Plzen’de üretilen pilsen birayı “pilsen” yapan bölgede yetiştirilen hammaddesi ve dört nehrin buluştuğu noktaya kurulmuş Plzen şehrinin yumuşak içimli suyudur.

İlk durağımız Plzen şehrinin tarihi meydanı. Cumhuriyet Meydanı ya da Çek dilinde Namesti republky adıyla anılan bu meydan Çek topraklarındaki en büyük orta çağdan kalma meydanlardan biridir. Şehirdeki en önemli tarihi eserler bu meydanda bulunuyor: St. Bartholomew Katedrali, Belediye Sarayı ve St. Mary Veba Sütunu. Bu binaları ve meydanı bolca fotoğrafladıktan sonra meydanda bulunan Caffe Fellini’de bir kahve molası veriyoruz. Biraz dinlendikten ve kahvelerimizi içtikten sonra aracımıza dönüp Pilsner Urquell bira fabrikasına hareket ediyoruz. Birkaç dakika içinde fabrikaya ulaşıp, aracımızı fabrikanın ziyaretçi otoparkına park ediyoruz. Fabrika turu yapmak için fazlaca zamanımız yok; dolayısıyla doğrudan fabrikanın hediyelik eşya dükkanının yolunu tutuyoruz. Dükkanda envai çeşit bira bardağı, tişört, yağmurluk, Victoria Plzen futbol takımının formaları, kalem, anahtarlık, gömlek, kol düğmesi, kısaca yok yok. Biraz alışveriş yaptıktan sonra bir sonraki durağımız olan Ceske Budejovice şehrine doğru yola çıkıyoruz.

 
Toplam blog
: 42
: 1065
Kayıt tarihi
: 13.11.12
 
 

1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde..