Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nerden çıktı bu kelimeler

Nerden çıktı bu kelimeler
 

Dinlediği şarkılarda, seyrettiği dizilerde sözcüklerin kullanımına fazlasıyla önem veren bir insan olarak, son dönemde yanlış söylenen, yanlış anlamda kullanılan ve hiç gerekmediği halde tercih edilen kelimelerden çok rahatsız oluyorum.Bu konuyla ilgili bir acil yardım hattı bulunsa, bir numarayı arayıp " çevremizde yanlış ve gereksiz anlamsız bir yığın kelime var lütfen gelip bunları toparlayıp, yanlış kelimeler deposuna, dönüşü imkansız şekilde götürür müsünüz" diyeceğim.Ama öyle bir yardım hattı da yok maalesef.

En çok canımı sıkan bu tür kelimeleri yazmam gerekirse,

Bunların başında, "görünmek" kelimesini sinsice katlederek onun kılığında karşımıza çıkan "gözükmek" kelimesi geliyor. Gözükmek kelimesi yazım kurallarına göre de görünmek yerine kullanılamaz. Hadi günlük hayatta konuşma dilinde neyse ama, yazıda da çok sık rastlıyoruz artık maalesef. Kıymetli arkadaşlar, "görünmek " yazmaya engel hiçbir kanuni engel, hiçbir ceza yok inanın. Rahatça kullanın.

Yine benzer şekilde, "yalnız" yerine "yanlız" yazılması. "Yalnız"yerine "yanlız" yazılmış bir metin anında benim için çekiciliğini, seviyesini kaybediyor. Kulağımı tırmalıyor.Çocukken bir arkadaşım "kamyon" yerine hep "kaymon" derdi .O zaman sorun değildi bu durum hatta biz 6-7 yaş çocukları için sevimliydi ama artık yetişkinler olarak "yanlız" demek abes kaçıyor. Ayrıca bu kelimeyi kullanan bir insanın hemen hemen hiç kitap okumadığı anında sırıtıyor.Benden söylemesi.

"Hoşlanmak" yerine "keyif almak" denilmesi. "Keyif" kelimesi tek başına ve yerinde kullanıldığında güzel bir kelime.Zaten pozitif enerjisi olan bir kelime..Kulağa yumuşak ve hoş geliyor ama, yerinde kullanılmalı bence böyle bol keseden değil.Yani beğenmek, hoşlanma zevk almak vs. kelimeler kullanılacakken hep keyif almak demek dili kısırlaştırıyor bir bakıma. Zaten günlük yaşamda çok az sayıda kelimeyle yetinmek yeni neslin önemli bir sorunu.

Benim için çok trajik bir örnek te bir- iki yıl önce filan genç televizyon sunucuları ve vj lerin eşsiz ve sürekli katkılarıyla "için" kelimesinin neredeyse tamamen kullanımdan kaldırılıp onun yerine, "adına" kelimesinin bol bol kullanılması hakimiyetini ilan etmesi. Maalesef ciddi gazete yazılarında bile "adına" kelimesi giderek "için" kelimesinin yerini almaya başladı ve ben giderek, sadece birkaç harf demek olan bu kelimeye, canlı olan ve sinsice gelişe zararlı bir varlık gib kötü hisler beslemeye başladım giderek. Sanki bu kelime sinsi ve fesat bir biçimde " için" i katledip yerine geçti. İnanın, gerekli yerde kullanılması değil de "için" anlamında kullanıldığında çok itici geliyor bana " adına" kelimesi.

Nihayetinde, "kelime" deyip geçmemek gerek . Kelimelerin seçilişi, hangi ses tonuyla söylendiği nasıl vurgulandığı, bizim toplum içindeki ilişkilerimizi belirliyor, bir ses tonundan kavgalar çıkabiliyor ve bir kelimeyi yanlış söylediğimizde pot kırılıyor, eğer bir de, özel ya da profesyonel bir anlamda etkilememiz gereken bir ortamda isek, yanlış bir telaffuzla herşey altüst olup gidebiliyor.

Sevgiyle kalın. Hayatınız güzel kelimeler söyleyerek ve duyarak geçsin...İyi akşamlar.

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..