Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '14

 
Kategori
Siyaset
 

Nereden başlayacağımı bilemiyorum...

Nereden başlayacağımı bilemiyorum...
 

Temsili drmokrasi


Genellikle toplum davranışlarını incelemekten pek hoşlanmam. Bireylerle biraz daha ilgiliyim nedense? Toplumun bir araya gelerek, kendini meydanlarda ifade etmesi, birey olarak var oluşunun genel bir ifadesidir. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” sözüyle anlatıveririz kolayca bu eylemi. Topluluk, aynı fikirleri, ülküleri benimsemişse ve inanmışsa değmeyin siz onlara. Büyük bir güçtür. Sel gibi! Damlalar bir araya gelir ve akar bütün gücüyle. Doğru yönlendirilirlerse değirmen olurlar, türbin çevirirler…  Ya doğru yönlendirilmezse!?  

Bugün uyguladığımız demokrasinin doğruları yanında yanlışlıkları da var. Dolaylı (temsili) demokrasiden bahsediyorum. Seçimlerle iş başına gelen siyasi gücün, herkes adına karar veriyor olmasıdır bu sistemin gereği. İktidar ne derse, ne yaparsa bizim için yapıyor demektir. “Yanlış yaptın” deme şansımız var aslında. Mahkemelere gidebilir, izin alıp alanlarda ” hayır!” diyebilirsiniz! Siyasal güçler( Siyasi Partiler, Sivil Toplum Örgütleri, Basın Yayın Organları, Üniversiteler vb.) devreye girebilir Anayasaya göre.  Ya da diğer demokratik haklarla sesinizi duyuramazsanız seçim kanununda yazılan süreyi beklemek zorundasınız. Çünkü İktidar yürütmeyi elinde tuttuğu kadar, yasama ve yargıyı da elinde tutmaya çalışır.

Bir de “doğrudan demokrasi” var.  Toplulukların yönetilmesi için bireylerin tamamının oylamalara katılması demektir bu sistemin gereği. Bugün milyonları bir araya getiremiyoruz ve her seferinde soramıyoruz. Yani bir kanun teklifini, seçme hakkını kazanmış bireylere soramıyoruz. (Referandum hariç)   Ama gelecekte, bilişim çağının ileri yıllarında bir düğmeye basarak doğrudan demokrasiye katılabileceğiz. Tabi bir şartla. Önce yolsuzlukları ve ahlaksızlıkları korumayan bireyler yetiştirmek şartıyla…

Saygı ve sevgilerimle ...

Cihangir Ekmekçi

 
Toplam blog
: 95
: 168
Kayıt tarihi
: 25.06.13
 
 

Uzun yıllar Türk Milleti'nin emrinde çalıştım. Emekli olduktan sonra, Plastik sanatlar ve edebiya..